La competència dels EUA enfonsa la producció valenciana d'ametlles, denuncien | iStock
La competència dels EUA enfonsa la producció valenciana d'ametlles, denuncien | iStock

Els agricultors denuncien l'enfonsament de preus de l'ametlla

La valenciana AVA-ASAJA demana menys importacions del fruit sec des de Califòrnia, principal productora mundial

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) lamenta que les importacions massives d'ametla californiana estiguen afonant el preu d'un producte autòcton "d'excel·lents característiques organolèptiques" i demana a la indústria agroalimentària valenciana que prevalga l'ametla valenciana.

Califòrnia constitueix el principal productor d'ametles del món i enguany compta amb una producció rècord que, segons USDA (United States Department of Agriculture) és un 18% superior a l'exercici anterior, la qual cosa està provocant "caigudes acusades del preu de l'ametla a Espanya que se situa en aquests moments entre els 3 i 3,10 euros el quilo de gra, a excepció de l'ecològica que rep cotitzacions que ronden els 7 o 8 euros per quilo de gra", asseguren.

El president dels agricultors Cristóbal Aguado assegura que "l'ametla valenciana compta amb una major qualitat que l'estatunidenca i ha de tindre un preu digne concorde a les seues característiques"

L'enviament massiu d'ametla californiana, una pràctica habitual que provoca l'enfonsament de preus -afegeixen- es produeix precisament en una època en la qual a causa de la crisi sanitària del Covid-19, països com l'Índia, que eren importants compradors d'ametla dels EUA, han tancat les seues fronteres a les importacions. A més, la collita valenciana ha patit minvaments de producció de fins al 50% en algunes zones de la Regió muntanyenca. "Aquest descens és conseqüència de l'excés de pluges que van provocar la proliferació de fongs que van alterar la floració", destaquen els agricultors.

Es dona la situació que països com l'Índia, que eren importants compradors d'ametla dels EUA, han tancat les seues fronteres a les importacions per la Covid-19

Davant aquesta situació, AVA-ASAJA recorda que els productors d'ametla valencians compleixen "amb totes les garanties de seguretat alimentària" que marca la Unió Europea i que els costos de producció de Califòrnia no són equiparables als valencians, ja que "compten amb grans extensions de terreny molt mecanitzades que contrasten amb l'estructura minifundista que predomina en el territori valencià". A això, els agricultors afegeixen que se suma la falta de relleu generacional, l'abandó dels camps per la falta de rendibilitat i la proliferació de plagues i malalties com són la avispilla de l'ametler o la Xylella fastidiosa. Així mateix, recorden que els agricultors espanyols no compten amb les mateixes armes per a poder combatre-les, ja que als EUA s'utilitzen matèries actives que a la UE estan prohibides.

En aquest sentit, el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, subratlla que “les alteracions del funcionament del mercat a escala global per la crisi de la Covid-19 han derivat en què els EUA busque el camí més fàcil i envie el seu excés d'ametles a Europa. A això se sumen els problemes col·laterals que té l'agricultura valenciana, però l'ametla valenciana compta amb una major qualitat que l'estatunidenca i ha de tindre un preu digne concorde a les seues característiques. Per aquest motiu, des de la nostra organització reclamem a la gran distribució i a tots els membres de la cadena alimentària que prioritzen l'ametla autòctona enfront de la forana”, conclou. 

Més informació
Borges guanya 3,6 MEUR amb l'ametlla com a producte estrella
Avui et destaquem
El més llegit