Alacant es mira el melic... digital

El Centre d'Intel·ligència Digital alacantí impulsa set projectes de recerca que aprofundiran en el nivell de digitalització de la província

Experts de la UMH i la UA treballaran en la recerca | Cedida Experts de la UMH i la UA treballaran en la recerca | Cedida

El CENID, el Centre d'Intel·ligència Digital de la Província d'Alacant (una iniciativa de la Diputació d'Alacant, la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández) impulsarà la cultura de la digitalització en la societat a través de set projectes d'investigació que es desenvoluparan fins a desembre de 2020. L'objectiu és promoure els processos d'innovació, generació i transferència de coneixements i tecnologia amb la finalitat de implementar el desenvolupament econòmic del territori. 

Aquests projectes estan emmarcats en un marc estratègic dins de les activitats del futur centre que arrancarà en 2021 i estan sent realitzats per un ampli panell d'experts de la UA i de la UMH. Els resultats d'aquests estudis seran el full de ruta per al desenvolupament d'estratègies conjuntes de digitalització entre ajuntaments, institucions, organismes, empreses, pimes, autònoms i professionals amb la finalitat d'afavorir l'impuls d'un ecosistema innovador, l'assessoria de plans directors i el foment de la sostenibilitat mediambiental mitjançant estratègies digitals.

Els 7 projectes

Els projectes s'engloben en quatre àrees d'estudi: la digitalització de la província d'Alacant: municipis i infraestructures; drets digitals i protecció de dades; educació i ocupabilitat digital; i detecció precoç de faules. Les línies d'actuació d'aquests treballs són la identitat, l'ús, les infraestructures, la seguretat personal, la ciberseguretat, la intel·ligència emocional, la comunicació, l'alfabetització i el dret digital.

1. AS.IS: Anàlisi i observació de l'estat i situació digital dels municipis de la província d'Alacant.

L'objectiu és tindre una visió real i mesurable de la situació en la qual es troba la província d'Alacant en els seus processos de transformació digital amb la finalitat de proposar, mitjançant una anàlisi crítica, un pla d'actuació adaptat a les circumstàncies de cadascuna de les entitats públiques que permeta oferir una administració àgil, digital i oberta al ciutadà i transparent.

2. Anàlisi i seguiment dels drets digitals i ètica digital. Aquest estudi tracta d'avançar en la construcció d'un ‘dret digital’, abordant aqueixa problemàtica en relació amb la ciutadania, posant l'accent principalment en la protecció dels seus drets en un entorn digital, al mateix temps que en relació amb l'actuació de les empreses i la seua repercussió sobre els consumidors, donada l'aparició de nous productes, serveis i tipus d'empreses.

3. Observatori de compliment de legislació i normativa de la Llei de Protecció de Dades en els municipis de la província d'Alacant. Projecte que tracta la creació d'un òrgan que permeta supervisar i monitorar el grau d'observació de les exigències derivades de la normativa vigent i futura en matèria de privacitat i protecció de dades personals.

4. Llibre verd de l'ocupabilitat en entorns digitals de la província d'Alacant. L'objectiu fonamental d'aquest estudi és comparar la formació reglada en competències digitals i l'ocupabilitat, creant un indicador provincial de competències digitals que permeta analitzar de manera automàtica l'oferta i la demanda així com l'evolució d'aquesta.

5. Educació digital. Accions de competències digitals. Aquest projecte definirà i elaborarà un currículum de les habilitats o competències digitals necessàries per al funcionament de les administracions locals.

6. Estudi de les necessitats tecnològiques per a la detecció precoç de faules. En aquest estudi es planteja analitzar les necessitats tecnològiques que permetran monitorar la informació que es publica en RRSS procedent “suposadament” de les administracions locals de la província d'Alacant i determinar protocols automàtics per a frenar la seua difusió, en cas de ser faules, i refutar-les automàticament.

7.Estudi de viabilitat d'infraestructures de telecomunicacions en zones rurals. Es realitzarà un estudi de l'estat de les infraestructures de telecomunicacions per a revitalitzar les zones rurals de la província d'Alacant, tant en l'àmbit residencial com empresarial.

Més informació
Intel·ligència artificial per predir l'evolució de la covid-19
Intel·ligència artificial, el progrés "per als nostres"
Avui et destaquem
El més llegit