Tortells de Reis… amb joguets sexuals

Un forn alacantí canvia les figuretes del Betlem i la fava per anells vibradors, daus amb postures o boles xineses

 José Luis Lozano, gerent de Productos Lozano, que produeix Tortells de Reis eròtics
José Luis Lozano, gerent de Productos Lozano, que produeix Tortells de Reis eròtics

S’apropa l’última data nadalenca del calendari, i amb ella, es posa fi al malbaratament, als compromisos i toca prendre’s de debò (ara sí) els propòsits d’any nou. El 5 de gener al vespre toca menjar el tortell de Reis, un costum que alguns celebren en família i d'altres entre amics. Aquest dolç enfonsa les seues arrels molts segles enrere, però en les últimes dècades ha evolucionat en els seus farciments: nata, crema, xocolata... En canvi, les "sorpreses" que amaga es repeteixen any rere any amb figuretes de Betlem, ninots infantils i, no cal dir-ho, la temuda fava. El forn Lozano Reposteria Artesanal d’Elx va decidir fa 20 anys donar-li un toc picant al brioix; no en el sabor, sinó en els sorprenents objectes sexuals que es troben en el seu interior.

Us imagineu terminar un sopar entre amics el dissabte amb el colofó del tortell, i que en lloc d’aparèixer un rei d'orient, un ninot de La Patrulla Canina i la fava, hi haja un anell vibrador, un dau amb postures, un tanga, boles xineses o un DVD porno? Eixa és la proposta de l’empresa il·licitana des de l’any 1998. “En aquella època va ser totalment diferent i transgressor i hui, quan ho explique, la gent encara no s’ho creu”, explica José Luis Lozano, gerent de Productos Lozano.

Conta que la idea va sorgir perquè “la Nit de Nadal és més familiar, però la Nit de Reis es queda més amb els amics”. “Volíem fer alguna cosa diferent, graciosa i divertida per a un altre públic, més de col·legues o parelles”, afegeix.

Els tortells eròtics els venen sobretot en la província d’Alacant en supermercats Hiperber d’Elx i tendes i confiteries (sota demanda), i també arriben a les comarques de València i a Múrcia. Els ingredients i sabors són els mateixos que els dels tortells convencionals, tot i que canvia la presentació: els dolços eròtics tenen forma de cor i només està disponible en el format més gran, el súper. Es poden encarregar i sol·licitar els regals concrets que volen amagar-se.

El consum de tortells eròtics, sense ser extraordinari, es manté estable i en lleuger increment. Dels 16.000 brioixos que fabrica l’empresa aquests dies, al voltant de 1.000 són eròtics. Només els pitjors anys de la crisi van reduir la demanda perquè són més cars pel valor dels regals. Si l’habitual tortell de Reis súper el venen per 13 euros, l’eròtic puja a 25 euros. L’any passat van treballar amb la botiga eròtica online, també alacantina, Diversual; enguany han buscat els productes pel seu compte.

Des de l’empresa diuen que són els únics que fan tortells eròtics que es distribueixen en grans superfícies. I tampoc és una oferta molt estesa que es puga trobar fàcilment en qualsevol forn tradicional.

Els millors tortells d’Alacant

Cada any es premien els tortells més ben fets d’Alacant en dos concursos: un que reconeix els dolços de les comarques de la Vall del Vinalopó (Alt, Mitjà i Baix), donat per l’Associació Provincial de Panadería d’Alacant, i un altre a càrrec del Gremio de Panadería y Pastelería centrat en la comarca de la capital, l’Alacantí.

La 13a edició del concurs provincial ha premiat, en aquest ordre, al forn Pedro Amat de Petrer, al forn Aracena d’Elda i al forn Romero d’Elda. Per la seua banda, el 18é lliurament de guardons en l’Alacantí ha reconegut al forn La Tostada Dorada de Sant Vicent del Raspeig, al forn Hermanos Guardiola d’Alacant i al forn San Vicente d’Alacant. Els premis no tenen assignació econòmica, però sí una placa commemorativa que és un important reconeixement per als establiments.

La casca, la tradició més valenciana

Ni eròtics ni amb figuretes del Betlem. Si algú vol endinsar-se en la tradició més valenciana per Reis, encara trobarà en algun forn del País Valencià la casca, un dolç similar al tortell però d’arrel morisca i fet amb ametla, moniato, sucre i ous. Segons s’ha publicat àmpliament, el tortell tindria un origen occità i va entrar després de la Batalla d’Almansa, tot i que no va popularitzar-se i relegar a un segon pla a la casca fins als anys 60.

Més Informació
Alacant fa l'agost per Nadal
El raïm millor valorat per a Cap d’Any
Avui et destaquem
Comentaris