Adell: "El gran problema dels propers anys serà l'increment de la desigualtat"

El vicepresident de Foment del Treball demana als empresaris que abandonin el "pessimisme letal"

El president de la Societat d'Estudis Econòmics i Catedràtic d'Economia de l'Empresa de la Universitat de Barcelona, Ramón Adell, ha estat el ponent d'una nova trobada organitzada pel Fòrum Empresarial del Llobregat presidit per Manuel Rosillo.

Adell ha comentat que tots els indicadors econòmics assenyalen que "li estem donant la volta a la situació, però ningú sap amb certesa què passarà en els propers 10 anys". "Vivim en un moment de canvis constants i ens hem de saber adaptar tant en l'àmbit professional com personal", ha afegit Adell, qui també és vicepresident de Foment del Treball.

Tot i aquest escenari, Adell ha exposat els principals reptes que haurem d'afrontar a nivell mundial. "Es parla molt de globalització, però la diferència és que ara podem saber el que passa en qualsevol lloc del món amb el telèfon mòbil". Adell ha explicat com seria el món si hi visquessin 100 persones, i el que més destaca d'aquesta realitat és que "1 de cada 2 nens viurà a la pobresa. Aquest és el món que tenim. Què pot passar en els propers 10 anys?".

El catedràtic d'Economia de l'Empresa ha posat en focus en quatre grans temes que marcaran els propers anys. En primer lloc, el debat del deute. "Hi ha tres maneres de fer-hi front: amb una quitança, amb inflació, o amb creixement. Aquesta darrera és la única solució". Davant d'aquest escenari, Adell ha advertit que "estem trencant la solidaritat intergeneracional i ha recordat que la llibertat d'un país depèn també de no deure res".

El segon gran tema és l'evolució demogràfica. Aquesta serà una de les grans qüestions de la dècada, ha recordat, ja que l'esperança de vida augmenta i el ritme de naixements no. El tercer gran escenari és la incògnita de la productivitat. "No està clar com ha d'impactar la revolució digital. Què passarà a les empreses? –s'ha preguntat-. Alguns autors asseguren que la revolució digital acabarà amb el capitalisme perquè el mercat ja no serà el que regularà la relació entre oferta i demanda, sinó que serà la xarxa". I finalment, el cost de l'energia. Com evolucionarà i com es compatibilitzarà amb d'altres tipus d'energia? Són altres situacions que s'hauran d'anar gestionant.

Adell ha reconegut que aquests quatre escenaris "no aporten confiança" i que el gran problema dels propers anys serà l'increment de la desigualtat. "La classe mitja desapareix paulatinament… ha passat de ser el 36% al 22% en els països del primer mon. Aquest és el drama del futur", ha sentenciat. I ha fet un nou advertiment: "quan la desigualtat creix la democràcia pateix, perquè la democràcia es la màxima expressió de la igualtat: una persona un vot". I ara ho estem veient en alguns països d'Europa on els partits totalitaristes tornen a guanyar notorietat.

Però davant d'aquest nous reptes, Adell ha proposat una reflexió final sota la pregunta, què podem fer cada un de nosaltres a les nostres empreses? "Evitar els excessos i la corrupció; saber molt bé on estan els límits; preparar les empreses davant del pitjor escenari; centrar els esforços en fer millor el que ja sabem fer; saber que el mercat és el món però que Espanya no és el centre; retenir el talent i comunicar millor i amb més transparència".

"Hi ha raons per l'autoestima", ha dit. I ha acabat la seva ponència amb una declaració d'intencions: ha demanat a la classe política compromís personal, caràcter i actitud, que siguin capaços d'arribar a acords, als empresaris que abandonin el pessimisme letal i a Europa que recuperi els seus valors socials i la solidaritat.
Avui et destaquem
El més llegit