Barcelona crea el Llibre Blanc del futur del treball

L'objectiu de l'Ajuntament és "millorar la qualitat" de l'ocupació davant la "precarització" laboral

Gerardo Pisarello presenta el Llibre Blanc del futur del treball
Gerardo Pisarello presenta el Llibre Blanc del futur del treball

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dijous el Llibre Blanc del futur del treball amb l'objectiu de "millorar la qualitat" de l'ocupació davant la "precarització" i "orientar" l'economia de la ciutat cap als sectors que seran clau en els pròxims anys.

Segons la directora general de Barcelona Activa, Sara Berbel, els sectors als quals la ciutat s'ha d'"orientar" de cara al futur són les TIC, l'economia verda, la cura de les persones i les indústries creatives. Respecte als anteriors estudis, el d'enguany introdueix qüestions com la igualtat de gènere i la flexibilització horària.

Durant la presentació de l'informe, el primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha assegurat que els treballadors "necessiten més i millors drets socials" i que les polítiques d'ocupació han d'estar "a l'alçada del canvi tecnològic que s'està produint".

Canvis constants

Segons el Llibre Blanc del futur del treball elaborat per Barcelona Activa, en els pròxims anys una persona podrà canviar de professió més de dues vegades durant la seva vida laboral. A més, l'informe indica que disciplines com la psicologia, la salut i les humanitats guanyaran pes en el mercat laboral. També recull que en els pròxims anys es produirà un increment considerable en el treball a distància amb horaris més flexibles que els actuals.

Pisarello: "El canvi en el món laboral no té marxa enrere"

Durant la presentació l'estudi, Pisarello ha dit que el "canvi" en el món laboral "no té marxa enrere" i que ara el repte és "pensar com es regula perquè sigui en benefici de les majories socials". En aquest sentit, ha defensat la importància de les administracions locals i ha dit que el sector públic ha de ser "exigent" amb les empreses en matèries com "polítiques d'igualtat de gènere i condicions laborals i salarials dignes" per tal "d'incidir en la democratització de l'economia".

Per la seva banda, el catedràtic d'Economia Anton Costas ha reclamat que les empreses "assumeixin la seva responsabilitat en les externalitats de sostenibilitat social i de democràcia" que provoquen.

Costas ha recordat que ja assumeixen la seva responsabilitat en altres externalitats com l'ambiental. És per aquest motiu que ha considerat que en els pròxims anys s'hauria d'afegir la responsabilitat pel que fa a la seva afectació social i democràtica. A més, ha afirmat que "cap llei econòmica diu que el canvi tecnològic hagi de produir un deteriorament ni en el treball ni en el progrés social".

Més Informació
Governar i comunicar la feina feta i la que es farà
Consells per superar amb èxit el retorn a la feina
La Caixa dóna feina a 3.250 catalans en risc d'exclusió
Avui et destaquem
Comentaris