Imatge de la sessió sobre la Foundational Economy al InnoBa
Imatge de la sessió sobre la Foundational Economy al InnoBa

La Foundational Economy al divan

El Centre per a la Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa acull una sessió sobre una visió alternativa sobre els béns bàsics universals

Els models d’anàlisi de les economies han caducat. Els béns bàsics universals són ignorats o menyspreats per aquests antics models. Sobre aquesta tesi neix la Foundational Economy (FE), un col·lectiu d’acadèmics i investigadors que volen desenvolupar una nova manera de pensar quins reptes i com ha de ser la política econòmica. El Centre per a la Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa (InnoBA) ha acollit una sessió organitzada per la Càtedra de Polítiques Econòmiques Locals de la Universitat Pompeu Fabra amb persones expertes provinents del Regne Unit que han exposat les aportacions de la Foundational Economy.

Karel Williams de la Universitat de Manchester i Foundational Economy Collective ha explicat què és aquest corrent, que brinda una visió alternativa sobre els béns bàsics universals com són la salut, educació, cures, aliments i l’habitatge.

Segons Williams, “quan els experts parlen sobre economia, sempre parlen d’una part d’ella, sobretot la part competitiva i es preocupen per construir indústries tecnològiques o atraure inversions”. La teoria divideix l’economia en core, fundamental, overlooked i tradable, és a dir, la família, l’economia fundamental, la “sobreanalitzada” (sofàs, talls de cabell, restaurants) i  l’economia competitiva (cotxes, electrònica, etc.).

La FE inclou els béns i serveis que ofereixen els bàsics a les llars, que són ofertes per l’Estat o empreses públiques o privades. Així, aquest corrent trenca amb la concepció clàssica de l’economia i creu que la capacitat de consum final que les llars tenen (després d’impostos, despeses de la llar i transport) és un índex més fiable que el Producte Interior Brut o el Valor Afegit Brut.

En la xerrada també han participat Marcella Maxwell, directora Adjunta de Política Estratègica del govern de Gal·les, Steve Cranston, responsable d’Inversió Comunitària de la United Welsh Housing Association, Mark Hooper, fundador d’Indycube, comunitat de persones freelance i autoocupades, Frans Bieckmann, assessor sobre Fearless Cities de l’Ajuntament d’Amsterdam i Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona.

Avui et destaquem
El més llegit