El Gran Penedès redueix l'atur en un 34% en 5 anys

Les tres comarques de la regió tanquen l'any amb 22.974 demandants d'ocupació

L'Alt Penedès destaca pel seu creixement en la creació d'ocupació
L'Alt Penedès destaca pel seu creixement en la creació d'ocupació

El Gran Penedès està d'enhorabona. Almenys, laboralment. Les tres comarques de la regió, en conjunt, han tancat 2017 amb una taxa d'atur del 13,81% i un total de 22.974 demandants d'ocupació. En relació amb 2016, les dades registrades suposen una reducció del 8,33%, amb una minoració de 2.087 aturats en el global dels darrers dotze mesos.

La millora del mercat laboral es fa més explícit si tenim en compte el període 2012/2017, sempre a 31 de desembre. En aquest darrer quinquenni la demarcació del Gran Penedès ha reduït l'atur en un 34,07%; és a dir 11.872 demandants menys.

En els darrers cinc anys, l'Alt Penedès ha retallat l'atur en un 38,05%; el Garraf ho ha fet en un 36,38% i el Baix Penedès, en un 28,45%.

Un 2017 positiu

L'any 2017 ha tancat en positiu, en termes generals, però dels 47 municipis que composen el Gran Penedès cal destacar sobretot els casos del Montmell, amb un 28,85% de taxa d'atur, Bonastre (21,61%), Santa Oliva (19,86%), La Bisbal del Penedès (19,82%) i Pontons (19,41%). A banda d'aquests cinc, altres municipis de la geografia penedesenca mostren estadístiques molt per damunt de la mitjana catalana.

Pel que fa a les tres capitals de comarca, El Vendrell tanca amb una taxa registral del 17,39%; Vilanova i la Geltrú, amb un 13,76%, i Vilafranca del Penedès, amb un 12,24%.

Perseverància, esforç i formació

Des de la FEGP es valora favorablement l'estadística en termes evolutius però alhora posa en evidència la necessitat de perseverar en el foment de l'ocupació i la qualificació professional de les persones que es troben en situació d'atur. La indústria del Gran Penedès requereix persones preparades -amb perfils tècnics, sobretot- i no les troba a la nostra mateixa demarcació. També el sector serveis demanda tipologies curriculars gens estranyes però difícils d'aconseguir.

Es demana un major esforç als ajuntaments per afavorir l'activitat empresarial i ensems per potenciar la formació ocupacional. Només així es pot fomentar la millora de competències i l'ocupabilitat de les nostres comarques; com també es reduirien els tipus de contractes laborals en condicions gens idònies per als treballadors.

La Federació Empresarial del Gran Penedès celebra la iniciativa del Garraf, pel que fa a la redacció d'un pacte comarcal per l'ocupació, i suggereix a tots els ajuntaments de les tres comarques que encetin espais d'aportació i consens per escometre amb major eficàcia la problemàtica de l'atur. També en aquest sentit, i molt particularment, la FEGP es posa a disposició del sector públic per treballar conjuntament.

Més informació
El Garraf presenta el primer film clúster de Catalunya
Simón Coll, paraigües i monedes que no passen de moda
Paneres de Nadal més ‘trendy’
Avui et destaquem
Comentaris