Presentació de l'informe GEM sobre emprenedoria | Cedida

EMPRENEDORIA

Catalunya lidera l'activitat emprenedora l'any de la pandèmia

A nivell global, és el dotzè territori més ben valorat per emprendre-hi, empatat amb els Estats Units

Catalunya lidera un any més la taxa d'activitat emprenedora (TEA, per les sigles en anglès) de l'Estat. L'informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM), elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, situa la TEA en un 6,6% l'any 2020. Això suposa un descens d'1,71 punts en comparació al 2019, una baixada suau tot i l'esclat de la pandèmia. La taxa catalana és d'aquesta manera 1,41 punts superior a l'espanyola -del 5,19%- i 0,85 punts inferior a l'europea -de 7,45%-. 

La província de Barcelona és la que més resiliència de l'emprenedoria ha mostrat durant la crisi de la covid-19, amb una TEA del 6,68% -0,28 punts menys que el 2019-. La segueixen Tarragona, amb una taxa del 6,65%, però un descens de 7,79 punts en relació al 2019; i Girona, amb una taxa del 5,91% (1,21 punts menys que l'any anterior). Lleida és la província que presenta pitjors xifres, amb una caiguda de 10,22 punts i una taxa del 4,38%. 

"Estem treballant per impulsar l’ecosistema d’innovació i emprenedoria a Catalunya, amb la visió que el nostre país sigui un referent en la transferència de coneixement i innovació des dels sectors de recerca cap a l’empresa i les institucions", ha indicat el director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà. Una altra taxa que lidera Catalunya a l'Estat espanyol és la d'emprenedors consolidats, que analitza les iniciatives empresarials que porten més de 3,5 anys en funcionament. S'ha situat en el 8,21%, per sobre de la mitjana europea. 

Pel que fa a emprenedors potencials, la taxa se situa en el 6,99% a Catalunya i en el 7,94% a Barcelona. A més, el nombre de persones que han abandonat la seva activitat empresarial els últims 12 mesos (1,71%) ha estat similar al del 2019 (1,74%). Aquest percentatge és baix si es compara amb la taxa d’abandonament europea (2,94%) o amb la dels països d’alts ingressos (4,7%). Els enquestats en aquest informe del GEM també apunten que una quarta part dels tancaments (24,7%) han estat motivats per la covid-19.  

Tot i el context de pandèmia, el percentatge de la població que té la intenció de crear una empresa els propers anys ha crescut el 2020, 0,2 punts a Catalunya i 0,4 punts a Barcelona, mentre que a Espanya ha caigut 1,1 punts aquest indicador. L'informe també apunta que Catalunya és el territori de l'Estat espanyol més ben valorat per emprendre-hi. A nivell global, se situa en la dotzena posició, empatada amb els Estats Units.