Il·lusió monetària: bitllets que fan olor a cotxe nou

"Els preus pugen perquè així ho decideix el BCE amb la seva política monetària"

Una exposició de cotxes vintage a San Diego. | iStock Una exposició de cotxes vintage a San Diego. | iStock

Setmana molt positiva per a les borses. Molts índexs han reprès la recuperació accelerada cap als nivells pre-crisi. La situació és tan positiva que els mercats americans no estan fent gens ni mica de cas a les protestes que s’estan vivint a tot el país. Fins i tot, l’índex tecnològic americà ha arribat a recuperar totes les pèrdues que havia tingut durant finals de febrer i març, per a situar-se de nou a màxims històrics. Ni tan sols les tensions amb la Xina, amb la novetat de Hong Kong han frenat les borses.

Aquest positivisme que estem vivint des de fa tres setmanes ve per diferents motius. En primer lloc, en general les dades econòmiques d’Estats Units no estan sent tan dolentes com el que s’esperava. Per posar un exemple, l’atur del mes de maig a Estats Units, que s’esperava que fos del gairebé 20%, finalment ha sigut del 13.3%. Perquè es vegi millor l’impacte, aquestes dades ens indiquen que s’esperava que desapareguessin 500.000 llocs de treball, i no només no se n’han destruït, sinó que se n’han creat 289.600. Aquesta dada va sortir divendres i va ser la cirereta del pastís a les pujades d’aquesta setmana.

"La situació és tan positiva que els mercats americans no estan fent gens ni mica de cas a les protestes que s’estan vivint a tot el país"

Per altra banda, les impressores de bitllets encara estan traient fum. Tant a Europa com a Estats Units les tenen a tota màquina. Aquests diners nous de trinca s’injecten pels mercats financers, i ja sabem que passa quan s’imprimeixen molts diners, que els preus pugen. A l'injectar-ho pels mercats financers, els primers a notar els efectes d’aquest “xut d’adrenalina” són els mateixos mercats. Però si ho pensem bé, realment el valor de les empreses no ha canviat massa.

El que ha perdut valor han sigut les divises. Per tant, en una transacció entre accions i diners (compra-venda) per una mateixa acció d’una empresa ara demanarem més diners, perquè aquests últims valen menys. Com que mesurem el valor de les accions en divises, sembla que estigui pujant el valor d’aquestes, però realment el que està passant és que les divises estan perdent valor a causa de les grans injeccions de diners. En llenguatge econòmic d’això se’n diu il·lusió monetària.

Això també ha provocat que les expectatives de les empreses hagin canviat, i ara ja no es preveu que els ingressos caiguin tant i per tant les empreses tenen més valor. Si l’economia no anirà tan malament com s’esperava, les empreses tampoc. I si està baixant de valor la divisa en què cotitza l'empresa, els preus pujaran (perquè 1 euro d’abans de la crisi tindrà més valor que 1 euro després de la crisi).

Més info: El "dopatge" del BCE als mercats

Amb això veiem que els preus no pugen sense raó aparent, ni perquè les empreses apugin els preus dels productes, ni perquè els llogaters siguin avariciosos. Els preus pugen perquè així ho decideix el BCE amb la seva política monetària.

A Estats Units ens estan guanyant la cursa. Mentre aquí just aquesta setmana s’anunciava una expansió del pla de compra de deutes dels governs que feia arribar la xifra fins a 1.35 bilions d’euros, a Estats units ja van pels gairebé tres bilions de dòlars. Aquesta expansió monetària europea també era molt important per a demostrar unitat. Ja començaven a sortir rumors d’una possible desintegració de la UE, cosa que no ajuda gens ni mica als mercats. El fet que els Estats Units imprimeixin més diners que Europa també és un factor pel qual les borses americanes han tingut millors dies que les europees durant aquests últims mesos.

"Una davallada de l’atur a Estats Units pot afectar tant a l'Íbex com als altres índexs europeus"

Moltes vegades a Europa mirem els mercats americans i l'economia americana per a determinar com aniran les borses europees. Un podria arribar a pensar que l’atur d’Estats Units no té res a veure amb Espanya i que, per tant, l’Ibex no se n’hauria de veure afectat. La realitat és una altra. Si ho pensem bé, Estats Units, com a país, és un gran consumidor. La relació comercial entre EEUU i Europa és molt estreta i, per tant, si a Estats Units li va malament se suposa que Europa tindrà menys “clients”. Per això, una davallada de l’atur a Estats Units pot afectar tant a l'Íbex com als altres índexs europeus.

Per acabar, i com a missatge de prudència, només recordar que a tots els països encara falten les dades del PIB del segon trimestre. El segon trimestre acaba el 30 de juny, i les dades sortiran entre juliol i agost. S’espera que siguin catastròfiques. Pot ser que en països com els Estats Units siguin un pèl millors comparat amb el que s’esperava fins fa poc, però seguirien sent històricament catastròfiques. Esperem que els inversors estiguin de vacances quan surtin els resultats i no hi hagi una altra gran davallada a les borses provocada per aquestes dades.

Ull a la borsa!

Més informació
Eufòria farmacèutica i el telèfon de la reforma laboral
Avui et destaquem
El més llegit