L'empitjorament en els preus de la indústria manufacturera és a totes les àrees geogràfiques analitzades

Economia

La indústria manufacturera perd competitivitat

L’índex de competitivitat en preus en relació amb els països industrialitzats empitjora 2,1 punts en termes interanuals

L'índex de competitivitat en preus de la indústria manufacturera catalana ha empitjorat en relació a la resta de països industrialitzats. Segons informa l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), ho ha fet en 2,1 punts en termes interanuals en el primer trimestre del 2018.

L’evolució desfavorable de l’índex s’explica pel comportament del component nominal, que ha empitjorat 2,3 punts en termes interanuals, ja que l’euro ha continuat apreciant-se respecte de les principals divises. En canvi, el component dels preus industrials respecte del conjunt dels països industrialitzats segueix una tendència favorable des de mitjan del 2016 i mostra una millora de 0,3 punts interanuals el primer trimestre del 2018.

Aquest empitjorament s'ha vist reflectit en totes les àrees geogràfiques analitzades, excepte en la zona euro. El component de preus presenta una contribució favorable a l’índex de competitivitat de manera generalitzada en totes les àrees, però el component nominal contraresta en major o menor mesura aquests guanys.

D'aquesta manera, l’índex de competitivitat respecte dels nous països industrialitzats d’Àsia presenta una evolució interanual força desfavorable de 8,4 punts interanuals. De fet, els països desenvolupats i la UE-28 reflecteixen pèrdues menys accentuades de competitivitat, d’1,7 i 0,1 punts, respectivament. En canvi, s’aprecia una evolució lleugerament favorable de la competitivitat en la comparativa amb la zona euro, de 0,1 punts.