La indústria eleva l'economia catalana el 2016

El sector manufacturer experimenta un creixement del 5,2% i el PIB català s'expandeix un 3,5%

L'economia catalana ha crescut un 3,5% el 2016, una dècima més que el 2015, gràcies al dinamisme de la indústria, que ha registrat un creixement del 5,2% -2,5 punts percentuals més que l'any anterior-, segons l'estimació avançada del PIB que elaboren conjuntament l'Idescat i la Conselleria d'Economia de la Generalitat.

El quart trimestre del 2016, el creixement intertrimestral ha estat d'un 0,6%, una dècima menys que el trimestre anterior, però "dins d'una tònica de creixement elevat", que situa la taxa interanual de l'últim trimestre en un 3,1%, ha informat la Generalitat en un comunicat aquest dilluns.

El Govern català ha destacat que aquest resultat interanual està "bastant per damunt" de la mitjana europea, com mostren les dades difoses per Eurostat, que situen el creixement de la zona euro en el quart trimestre en un 1,8% i el del conjunt de la UE en un 1,9%.

En el conjunt d'Espanya, segons les dades de l'INE, l'economia ha crescut en darrer trimestre un 3% i, de mitjana el 2016, un 3,2%, ha repassat el Govern català.

El millor any de la indústria
En taxes de variació per sectors, el creixement del 5,2% del sector industrial el 2016 és l'any de més creixement de la indústria a Catalunya des del 2000, amb l'excepció dels resultats del 2010, "molt influïts pel rebot posterior a l'enfonsament del 2009".

Com en els últims anys, el sector industrial català està per sobre del creixement mitjà espanyol i del de la zona euro, i les agrupacions sectorials on la producció industrial mostra un comportament interanual positiu el 2016 són l'agrupació de tèxtil, confecció, cuir i calçat, la de maquinària i equips mecànics, aigua i de productes farmacèutics.

La construcció ha registrat un resultat positiu, amb un creixement del 3,7% en el conjunt del 2016, suma dos anys consecutius a l'alça i presenta signes que el sector "comença a recuperar el dinamisme", com l'augment del nombre d'afiliats a la Seguretat Social i la millora del consum de ciment, encara que la millora es concentra bàsicament en el subsector de l'habitatge, atès que l'obra pública continua sofrint la reculada de la inversió i la licitació oficial.

El valor afegit del sector de serveis ha augmentat un 2,9% el 2016 i ha finalitzat el quart trimestre amb una taxa interanual del 2,1%, reflectint una desacceleració en el transcurs de l'any que "entra dins de la tònica prevista després del fort creixement del 2015", mentre que el Govern català ha considerat que l'ocupació mostra un bon ritme de creixement.

Respecte a l'activitat turística, el volum de turisme estranger ha augmentat un 4% durant el 2016, "una mica menys que el 2015", mentre que les pernoctacions hoteleres han crescut un 6,9%, bastant per sobre de l'any passat, ha indicat el Govern català.

El turisme interior i el procedent de la resta de l'Estat ha estat també "molt dinàmic", amb un creixement de les pernoctacions hoteleres del 5,6%, ha conclòs la Generalitat.
Avui et destaquem
El més llegit