La recuperació econòmica, un plat a foc lent

El vicepresident del BCE, Luís De Guindos, explica com la solvència dels bancs ajudarà a la reestructuració de l'economia

Luís de Guindos, vicepresident del BCE explica estratègies per a la recuperació econòmica | Europa Press Luís de Guindos, vicepresident del BCE explica estratègies per a la recuperació econòmica | Europa Press

Ens trobem davant d'una situació poc usual quan parlem de la crisi econòmica mundial que ha provocat el coronavirus. En aquest sentit, i sota el marc europeu, a Espanya li queda un llarg camí per arribar a la recuperació total de l'estabilitat econòmica. Tot i això, ja es comencen a veure alguns repunts de l'economia i, amb l'ajuda dels fons europeus, sembla que tenim tots els números perquè la normalitat torni per quedar-se definitivament.

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) i exministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luís De Guindos reflexiona en el webinar, organitzat per la Confederació Española d'Organitzacions (CEOE), sobre les possibles claus de la recuperació i el paper "essencial" que tenen les entitats bancàries en el procés: "La solvència dels bancs esdevé un punt fonamental per a aconseguir arribar a una recuperació profunda de l'economia en l'àmbit europeu", afegeix De Guindos.

I és que, segons el vicepresident del BCE, aquesta crisi és molt diferent de la que ja va viure l'Estat el 2008, ja que ha estat molt més ràpida i ha escalat d'una manera molt més agressiva, però a la vegada, les entitats bancàries han seguit funcionant i s'han adaptat de la millor manera possible a la crisi: "En aquesta crisi els bancs no han estat el problema principal, però hem de ser conscients que han de formar part de la solució". A més, una altra gran diferència ha estat la competitivitat financera de l'Estat espanyola, que en cap moment ha perdut recorregut a escala europea.

De Guindos: "La solvència dels bancs esdevé un punt fonamental per a aconseguir arribar a una recuperació profunda de l'economia"

Tot i això, De Guindos també descriu els riscos als quals s'enfrontaria el conjunt europeu si no s'adapten les mesures que s'han implementat durant aquest temps de crisi: "De res ens serviria deixar de donar ajudes d'un dia per l'altre, el millor serà pensar en mesures llargteministes i fer una retirada d'estímuls gradual". En aquest sentit, l'exministre entén per estímuls els crèdits ICO i les moratòries que s'han anat adaptant per a empreses i famílies durant la pandèmia. "Crec que les entitats bancàries han actuat bé i per això és essencial mantenir aquestes mesures, si no ens podríem trobar davant d'una situació d'insolvència bancària", reflexiona De Guindos. És per aquest motiu que el vicepresident del BCE insisteix en una recuperació a foc lent, sense presses, i amb bases sòlides per aconseguir "un flux estable de crèdit i una gestió del finançament adequada".

D'altra banda, l'exministre també recorda que la recuperació comença en els canvis que s'han de fer davant les polítiques econòmiques: "Espanya és un país que viu del turisme i això ha fet molt mal en aquesta pandèmia". I insisteix que tot i que el sector turístic s'ha vist empobrit, el sector industrial ha pogut aguantar el cop: "Per tornar a l'estabilitat econòmica hem d'aconseguir portar el sector del tursime al nivell del sector industrial".

La globalització econòmica

Aquesta crisi ha afectat la societat de manera global. Tot i això hi ha hagut diferències en la gestió de cada país, però també en l'impacte econòmic que ha produït. Si ens centrem només en àmbit europeu, segons De Guindos, la mitjana de la caiguda del PIB ha estat d'un 5% a Europa, tot i això països com Holanda o Alemanya han caigut només un 3%, mentre que Espanya se situa a un 9%, per sobre de la mitjana Europea. "Aquestes caigudes són un reflex dels sectors més importants dins dels països, en el cas espanyol, es viu molt del turisme i el sector del serveis, els més castigats per la crisi de la pandèmia", explica l'exministre.

De Guindos: "Els fons europeus ens serviran per tancar aquestes diferències entre països i avançar junts cap a una millora financera"

De Guindos també recorda que Europa ha de caminar unida cap a la recuperació. D'aquesta manera, i davant la importància que li dóna al sector financer i a la moneda, el vicepresident del BCE proposa la posada en marxa de l'euro digital, una iniciativa que segons ell mateix el Banc Central Europeu explicarà més endavant, però que consistiria en el fet que les persones podrien tenir el seu compte al BCE i gestionar-ho tot de manera central: "És una iniciativa en la qual encara estem treballant, però podria ser una solució", descriu De Guindos.

Els fons europeus

En les reflexions de Luís De Guindos tampoc hi ha faltat espai per parlar de la joia més preuada d'Europa: els fons Next Generation. En aquest cas l'exministre creu que seran una manera d'aconseguir igualar les economies dels diferents països de la Unió Europa, ja que tots els països s'enfronten als mateixos requisits per a optar a aquests diners: "Els fons europeus ens serviran per tancar aquestes diferències entre països i avançar junts cap a una millora financera".

Més info: Stiglitz: "La recuperació no serà tan ràpida com la caiguda”

De Guindos, però, també remarca que els diners dels fons europeus són per una millora a llarg termini i les empreses que opten a aquests diners han de recordar que no són per ser solvents després de la crisi sinó per créixer com a empreses i ajudar a la internacionalització i la igualtat de polítiques en tots els països: "No tindria cap sentit finançar empreses que a llarg o mitjà termini no seran solvents". Tot i això, aquests esperats diners ja arriben amb retard segons les prediccions que la Comissió Europea havia fet públiques: "Tots sabem que hi ha molta burocràcia en mig d'aquesta iniciativa i això l'està endarrerint", llança el vicepresident del BCE per calmar el nerviosisme.

Ja sigui per la solvència dels bancs o per la injecció monetària que suposaran els fons europeus està clar que la recuperació, davant dels ulls de De Guindos és un procés llarg, però no impossible. Malgrat l'optimisme que presenta l'exministre, també diu que hem de ser conscients que els passos seran llargs i prudents, perquè tal com ell mateix insisteix: "Millor equivocar-nos per prudència que fent una ràpida retirada".

Més informació
El BCE vol un 40% de dones en alts càrrecs en els pròxims 6 anys
Avui et destaquem
El més llegit