Bluephage detecta si hi ha virus a l'aigua que bevem en poc temps | iStock
Bluephage detecta si hi ha virus a l'aigua que bevem en poc temps | iStock

Bluephage combat els virus de l’aigua i els refrescos

La ‘spin-off’ de la UB desenvolupa un sistema que permet detectar en 3 o 4 hores si una beguda és segura per al seu consum o no

Tota l’aigua que bevem, tant de l’aixeta com d’ampolla, així com la que utilitzem per cuinar o les begudes refrescants, han de ser d’una qualitat sanitària correcta. I per això passen per controls molt estrictes que detecten si hi ha bacteris que les poden infectar. Però hi ha virus que s’escapen d’aquests controls. És per això que Bluephage ha desenvolupat un nou sistema que permet determinar si l’aigua està infectada per virus i en només 3 o 4 hores.

El projecte neix de la recerca del Grup d’Investigació de Microbiologia d’Aigües Relacionada amb la Salut (MARS) de la Universitat de Barcelona (UB). Aquests investigadors portaven 7 anys desenvolupant una tecnologia que permetés fer els controls sanitaris de l’aigua de forma molt més ràpida del que ho fan les normatives ISO. I ho van aconseguir.

Gràcies al sistema patentat de Bluephage, “som capaços de detectar virus que fins ara no es trobaven i a més ho podem fer dintre de la jornada de treball”, explica el cofundador i CTO d’aquesta spin-off, Anciet Blanch, qui apunta que amb les normatives ISO es triguen entre 24 i 36 hores a detectar la qualitat de l’aigua.

El virus que fa canviar de color l'aigua

La tecnologia de Bluephage es basa en un canvi de color de l’aigua que es produeix quan el líquid està infectat pel virus. D’aquesta manera, s’obté el resultat molt més ràpid i permet detectar la qualitat del líquid en poques hores.

Amb la tecnologia de Bluephage la detecció de virus passa de fer-se en 36 hores a només en 4

La spin-off disposa d’un equip de diagnòstic per un dels virus més habituals a l’aigua a Europa. No obstant això, no tots els territoris tenen els mateixos problemes i és per això que Bluephage vol adaptar el seu kit de diagnòstic en funció del mercat on es dirigeixin. “Volem començar pel mercat més pròxim, com és Espanya, França, Portugal i Itàlia, però també tenim ja contactes amb els Estats Units i el Canadà per importar la tecnologia allà”, explica Blanch. És per això que l’empresa vol disposar dels equips de diagnòstic suficientment útils per tal que només canviant els reactius es puguin introduir a diferents mercats. Bluephage preveu sortir al mercat aquest any.

El target principal de clients de l’empresa i els més interessats a fer ús d’aquesta tecnologia són els laboratoris d’aigües, tant públics com privats, les empreses d’aigües i de begudes refrescants com Nestlé o Coca-cola, així com laboratoris de processament d’aliments. No obstant això, no descarten desenvolupar algunes aproximacions del kit de diagnòstic adaptat a l’usuari de carrer, tot i que és un projecte que es plantegen més a llarg termini.

Alguns dels membres de l'equip de Bluephage
Alguns dels membres de l'equip de Bluephage | Cedida

Del laboratori al mercat

La spin-off, nascuda fa un any i mig, va començar amb cinc persones a l’equip, tot i que actualment hi ha molta més gent implicada. Compta amb la col·laboració amb un partner industrial i un nucli d’inversors a partir de les tres FFF (Friends, Family and Fools). Ara, Bluephage busca obrir una segona ronda d’inversió per tal que entri més capital i poder ampliar la musculatura financera de l’empresa i fer l’equip molt més gran per tal d’afrontar el mercat mundial.

La 'spin-off' preveu comercialitzar el seu producte aquest any i començar pels mercats d'Espanya, França, Portugal i Itàlia

És per això que un dels objectius de l’empresa a curt termini és incrementar l’escala de la seva tecnologia, “ja que de moment ens funciona molt bé a escala de laboratori però hem d’iniciar ja el procés d’industrialització”, explica Blanch. Així mateix, també preveuen iniciar la comercialització del seu producte i aconseguir la validació de les agències de salut oportunes de la seva tecnologia.

Més informació
Biocontrol, salut biològica per als conreus
SensSolutions, el sensor online
TAPP Water, filtres d'aigua contra el plàstic
Avui et destaquem
El més llegit