Cardionlive et pot salvar la vida amb algun dels desfibril·ladors que gestiona

Startup

Cardionlive et pot salvar la vida

La instal·lació de desfibril·ladores al carrer obliga a les empreses distribuïdores a monitorar el seu estat, un servei que ja ofereix la startup catalana

Anualment hi ha unes 30.000 parades cardiorespiratòries a l’Estat espanyol, les quals tenen un índex de supervivència de menys del 10% si es donen fora de l’àmbit hospitalari. Les xifres no són alentidores, però sí tenen solució: més desfibril·ladors al carrer per salvar vides. Ara per ara, només set comunitats autònomes obliguen a tenir dispositius com aquests a la via pública, entre les quals s’hi troba Catalunya, però el CEO de Cardionlive, Rafa Ramírez, assegura que amb això no n’hi ha prou. “De què serveix tenir-ne si no estan en bon estat? Hem de fer una passa endavant”.

Ramírez coneix el sector, ell mateix és distribuïdor de desfibril·ladors, i va detectar que al mercat hi havia una mancança: “Cal traçar els equips”. Una tasca bàsica per saber on s’ha instal·lat cadascun dels aparells venuts i quin és l’estat de la màquina i els consumibles. Ara bé, ningú ho feia, o no ho feien de manera integral. “Ens vam ajuntar amb una empresa de software i vam crear el nostre programari Cardionlive”, explica.

La seva proposta pot prevenir incidents com el viscut a França fa dos anys, quan una alerta sanitària va fer necessària l’actualització dels desfibril·ladors instal·lats al país. Un distribuïdor no tenia la informació sobre on s’havien posat els seus aparells i va haver de fer front a una multa econòmica.

Una solució tècnica i mèdica

La primera premissa que el CEO deixa clara és que el seu negoci és un model B2B. El software està pensat per als distribuïdors, no per al client final o el fabricant, i per a qualsevol marca i model. Tot i que ja treballen amb algunes empreses per ser ells el proveïdor de referència i fer alguna personalització.

El programari monitora en tot moment les bateries, les errades i es connecta a internet per comunicar-se amb els serveis d’emergència. “També es posa en contacte a través d’una app amb una xarxa de voluntaris amb capacitat per atendre la mort sobtada mentre no arriben els professionals mèdics”, afegeix. Així, aconsegueixen tenir geolocalitzades totes les màquines i saber que estan en bon estat, i alhora incrementar les possibilitats que qualsevol aturada cardíaca pugui ser atesa ràpidament.

Un mercat amb moltes oportunitats

Fa aproximadament un any que Cardionlive comercialitza el programari i ja gestiona 2.000 equips, 200 dels quals estan connectats a internet. S’han marcat acabar el 2018 amb 10.000 i 500 equips, respectivament. Unes xifres assolibres si es té en compte que han fet el salt a Mèxic, Colòmbia, Xile, Argentina i el Perú. “I que a Europa hi ha un mercat extens. Només a França hi ha gairebé 80.000 desfibril·ladors, mentre que a Espanya no se superen els 15.000”, comenta.

Davant l’expansió que preveuen, la companyia busca finançament extern per continuar creixent.