El control del Grup Freixenet, a la venda

Dues de les tres famílies propietàries es posen d'acord per vendre les seves accions que suposen el 58% del capital de la companyia

Freixenet està en mans de tres famílies. Dues d'elles, la del president del grup Josep Lluís Bonet i la del vicepresident i director financer, Enrique Hevia, sembla que s'haurien posat d'acord finalment per posar a la venda les seves accions, per un descontentament arran de les pèrdues de l'empresa dels darrers anys.

Cada una d'aquestes dues famílies, té el 29% del capital, pel que qui ho compri passaria a controlar la companyia.

Els membres de la família Ferrer, la tercera propietària, liderada pel president d'honor del grup, Josep Ferrer són els accionistes majoritària de la companyia i controlen el 42% del capital i de moment sembla que no es volen vendre la seva part.

Segons apunta La Vanguardia, els treballadors aposten perquè siguin els Ferrer els que comprin les accions dels seus cosins, però la inversió seria molt forta tenint en compte que Freixenet estaria valorada en prop de 600 milions d'euros segons algunes fonts.

Aquesta adquisició estaria més a prop, segons explica Economia Digital, doncs la família Ferrer ja hauria contactat amb la banca. Les entitats financeres estarien disposades a concedir un crèdit sindicat de 120 milions d'euros als màxims accionistes de l'empresa, però amb condicions. Aquests condicionants són bàsicament dos: la professionalització de la gestió –externalitzant-la- i la reducció de costos. La retallada de despesa vindria per una modernització de les instal·lacions i una reducció de la plantilla.

Un comprador alemany
El Confidencial, en canvi dona per fet que qui ha plantejat l'oferta més avantatjosa és el grup alemany Henkell & Co, que des de fa temps hauria estat tantejant els propietaris de l'empresa. Les dues companyies havien estat en contacte quan Freixenet es va endinsar al mercat alemany. De fet hores d'ara és líder en aquest país. Henkell & Co s'ha mostrat interessat pel sector del cava i va comprar Cavas Hill, que havia format part de Rumasa, fa quatre anys.

Si fos així, aquesta empresa que factura més de 700 milions anuals, es convertiria en l'accionista majoritària de Freixenet.

La Vanguardia apunta, per això, a un tercer escenari possible en el que un grup inversor amb molta capacitat financera fos l'encarregat d'ajustar costos per incrementar la rendibilitat.

Precisament la manca de rendibilitat ha estat el que finalment ha trencat el consens entre les tres famílies. L'impacte de la crisi sobre Freixenet ha estat molt fort, amb una reducció de les vendes del 5'5% en l'últim exercici. Només a l'Estat Espanyol, Freixenet ha vist com les seves vendes baixaven de 150 milions d'euros.

Unes pèrdues que no s'han pogut compensar amb les vendes a l'exterior. La companyia va guanyar 2'2 milions d'euros l'any 2014 mentre que abans de la crisi els beneficis havien superat el 30 milions anuals.

Si bé Bonet explicava a VIA Empresa l'any del centenari de la companyia que "la crisi ha estat grossa, però no ens ha afectat tant com a la resta gràcies a la internacionalització", ara mateix sembla que la crisi si comença a passar factura a Freixenet.
Avui et destaquem
El més llegit