Guillem Feixas i Montse Sánchez Povedano, els creadors d'Eyme | Cedida

Innovació

Eyme, la realitat virtual pels trastorns reals

Pot ajudar la tecnologia a curar malalties mentals?

Les malalties mentals han estat sempre un dels problemes menys valorats dins la societat. La causa és simple: quan et trenques una cama, saps perfectament que has d'anar a l'hospital, fer les cures pertinents i, sobretot, ningú et qüestionarà la realitat de la teva malaltia. Quan parlem de malalties mentals la cosa canvia, sigui per la connotació negativa que li dona la societat al fet d'anar al psicòleg o bé per la poca importància que donem a malalties que no semblen tant tangibles com d'altres. En aquest context, però, hi ha hagut un viratge radical: l'aparició de la pandèmia i els seus efectes secundaris dins la població, entre ells, la visibilització de les malalties mentals i com afecten les persones, però sobretot la necessitat de ser tractades amb la mateixa importància que qualsevol altra classe de malaltia.

Tot i aquesta incomoditat social al parlar de malalties mentals, els professionals no es queden de braços plegats i contínuament innoven, creuen i utilitzen les noves tecnologies per millorar el tractament amb els pacients. Una d'aquestes iniciatives és Eyme, una empresa que utilitza la realitat virtual per combatre els trastorns alimentaris, unes de les malalties mentals que afecten a més gent.

L'objectiu del projecte és traslladar als pacients a dins del seu mapa mental, on poden veure els conceptes que marquen la seva vida i identificar aquells que suposen un risc per a la seva salut: "Eyme és una plataforma que ajuda als professionals i els hi dona eines per curar als seus pacients", explica Montse Sánchez Povedano, cofundadora de la companyia. Ella, juntament amb Guillem Feixas, catedràtic de la Universitat de Barcelona, també cofundador i com recorda Sánchez Povedano "la seva parella de ball": "Nosaltres vam crear tota la teoria i la investigació i la Montse va ser l'encarregada de baixar-ho a la realitat", explica Feixas.

Sánchez Povedano: "Eyme és una plataforma que ajuda als professionals i els hi dona eines per curar als seus pacients"

La realitat virtual ja s'utilitza en teràpies, sobretot en el tractament de fòbies o altres pors enquistades. Tot i això, Eyme pretén crear una companyia que apliqui aquesta teconologia, però amb una connotació totalment diferent, perquè tal com expliquen els experts i cofundadors: "Es tracta de la visualització d'un món abstracte i per tant, cada realitat és diferent i personalitzada". Així doncs, no és el mateix intentar crear una realitat tangible d'una aranya -en el cas del tractament de l'aragnofòbia- que crear des de zero un mapa mental de les relacions o els problemes d'una persona.

Funcionament de la teràpia

Aquesta teràpia consta d'alguns passos que sense ser un professional són complicats d'assimilar, o si més no, de poder transformar en quelcom factible pel tractament dels pacients. "Tenim diferents fases del tractament d'Eyme, la primera és una entrevista en línia, molt específica i de la qual s'elabora un informe", explica Sánchez Povedano. Aquest qüestionari, tal com descriu la professional ajuda a tenir certes nocions de tots els aspectes abans per tal de trobar una solució pel tractament. "El següent pas consta d'experimentar amb els resultats i les dades des d'una pantalla abans de fer la sessió immersiva", recorda Sánchez Povedano, ja que és un procés llarg de diferents sessions.

Feixas: "El psicòleg es converteix en un guia dins el teu propi mapa mental".

Un cop analitzat tot el que el pacient necessita arribem a la part més profunda que és la immersió amb l'ajuda de les ulleres de realitat virtual. En aquest sentit la teràpia ja s'ha utilitzat com a demo de malalties com l'anorèxia i segons expliquen els creadors d'Eyme: "El psicòleg es converteix en un guia dins el teu propi mapa mental".

Aquesta eina revolucionària podria arribar a ser molt utilitzada pels professionals a causa de la seva penetració dins del subconscient, és a dir, Feixas descriu que "són sessions molt recordades, es consoliden a la memòria perquè són situacions més tangibles". D'aquesta manera, les sessions amb les tècniques d'Eyme tenen menys risc de recaiguda que tal com descriu el catedràtic de la Universitat de Barcelona, "és una de les preocupacions més grans pels professionals".

Constant formació de professionals 

Eyme és una eina innovadora i com a tal necessita una formació especial per ser utilitzada. Aquesta tecnologia està pensada per a ser un complement més que perfecte per algunes teràpies dels professionals, "per tal de seguir creixent i innovant", recorda Sánchez Povedano. Així doncs, la companyia té el seu propi model de subscripció on els professionals que ho decideixin podem començar a utilitzar aquestes teràpies. "Entenem la innovació darrera del nostre producte i per això incloem formació pels professionals que vulguin començar a utilitzar-la", explica Feixas. En aquest sentit, només aquelles persones que estan col·legiades poden accedir a aquesta eina i utilitzar-la en les teràpies.

Feixas: "Vivim en un moment de molta necessitat després de la pandèmia i el nostre producte pot ajudar a molts professionals"

Aquesta empresa ja ha treballat amb 30 professionals que han estat provant el producte en les seves teràpies, sobretot centrades en els trastorns d'alimentació, tot i això, ambdós experts també recalquen que "és una eina aplicable i escalable", ja que podria aplicar-se en molts altres casos i altres malalties. De moment només treballen amb les clíniques que coneixen, però la seva expansió no està descartada a causa de les possibilitats que té la companyia: "Vivim en un moment de molta necessitat després de la pandèmia i el nostre producte pot ajudar a molts professionals", també diu Feixas.

Cada vegada més els trastorns i les malalties mentals estan acceptades i poden ser tractades. La innovació només porta al fet que aquests tractaments puguin ser tan eficaços com sigui possible, tant pels pacients com els professionals que els utilitzen. I és per això que neix Eyme, la companyia que vol revolucionar la psicologia amb l'ajuda de la tecnologia, creant així una eina que pugui assegurar l'èxit de les teràpies, però també minimitzar el risc de recaiguda, perquè tal com expliquen els seus fundadors: "Cal entendre's a un mateix per entendre el món".