Quines diferències hi ha entre la realitat virtual i la realitat augmentada?

Ara que l'espai físic és gairebé intocable, va bé saber les diferències tecnològiques entre simulació i virtualitat

En entorns immersius, els usuaris fan ús de dispositius perifèrics | Termcat En entorns immersius, els usuaris fan ús de dispositius perifèrics | Termcat

La realitat virtual i la realitat augmentada, amb les sigles catalanes RV i RA, s’estan convertint en eines fonamentals, ja no només en l’entreteniment, sinó també en àmbits com l’empresarial, l’educatiu o el mèdic. Gràcies als avenços en tecnologia, cada vegada estem més familiaritzats amb aquests termes, però sabem exactament què signifiquen i en què es diferencien?

D’una banda, la realitat virtual és un mètode de simulació per ordinador en què l’usuari, representat per un avatar, té la sensació d’estar immers en l’entorn artificial creat per la simulació. És a dir, permet a l’usuari submergir-se en un espai físicament inexistent. La realitat augmentada, en canvi, és la tecnologia que permet incorporar elements virtuals en una imatge d’un entorn físic en el món real. Així, a diferència de la realitat virtual, la realitat augmentada no substitueix el món real, sinó que hi integra elements. Per a percebre aquests elements i obtenir una major immersió en la realitat virtual, els usuaris fan ús de dispositius perifèrics com, per exemple, el casc de realitat virtual.

A banda de la realitat virtual i la realitat augmentada, existeixen altres tipus d’entorns immersius que tenen aplicació tant en el camp de l’oci tecnològic com també en les tècniques de visualització d'informació d’àmbits industrials, empresarials, de recerca científica i fins i tot de divulgació periodística. Fent referència a aquest significat, l’adjectiu immersiu -iva es pot aplicar també a altres substantius vinculats a aquest fenomen, sempre per a designar la sensació d’estar submergit en una altra realitat, com ara efecte immersiu, àudio immersiu, narrativa immersiva o videojoc immersiu.

Al TERMCAT estem elaborant un recull de termes relacionats amb la realitat virtual que estarà disponible pròximament. Per això, si sou experts en el tema i voleu fer-nos comentaris o suggeriments d’inclusió de nous termes, podeu escriure’ns a través de la nostra bústia de contacte o per Twitter. Mentrestant, podeu consultar les fitxes completes de la terminologia destacada en aquest apunt al Cercaterm.

Més informació
Coneixeu els termes de la mobilitat sostenible?
Heu pagat mai amb la cara?
Terrasses obertes o terrasses cobertes?
Avui et destaquem
El més llegit