La pime encara lluita contra la crisi

El 70% de les petites i mitjanes empreses no creuen haver abandonat la recessió

Mentre els governs i diversos organismes internacionals parlen de recuperació de l'economia espanyola, les pimes i els autònoms no ho veuen tan clar. És el que es desprèn de la Radiografia Sage de la Pime 2015 que s'ha presentat aquest dilluns a la seu de Fepime. L'estudi, que pren el pols a 1.400 empreses espanyoles, mostra com el 70,5% consideren que no hem sortit de la crisi, per un 8,4% que sí que ho creu. De fet, el 45% assegura no haver notat cap símptoma de recuperació en l'economia espanyola.

Luis Pardo, CEO de Sage, l'empresa que ha elaborat l'estudi, ha volgut tot i així oferir un missatge de cert optimisme. "Fins al 2020 tenim un període amb vent a favor per aprofitar per canviar el model productiu i millorar la competitivitat", ha assegurat.

En el període 2014-2015, a més, el 34% de les pimes asseguren haver crescut; mentre que un 44% s'ha mantingut i un 20% ha empitjorat. Les principals vies de creixement han estat l'augment de vendes (77%) i l'ampliació de la base de clients (64%).

Pel que fa a la plantilla de treballadors, el percentatge entre les que l'han augmentada i les que l'han reduïda empata al 15%; tot plegat davant d'un 70% que l'ha mantinguda.

Pel responsable de Sage, una de les principals preocupacions és comprovar que el 23% de les pimes assegura no tenir coneixement d'ajudes i subvencions, mentre que el 68% no n'ha sol·licitat. "Set de cada 10 no han sol·licitat res, ja sigui per falta d'informació, perquè no la necessiten o perquè hi veuen massa burocràcia", lamenta Pardo. En un país on el 80% del crèdit és bancari, que el 93% de pimes no s'hagi dirigit a fonts de finançament alternatives i el 65% ni tan sols en tingui una opinió, "demostra que la majoria no coneixen la nova llei sobre private equity".

2016, ara sí
Segons l'estudi de Sage l'any 2016 ha de ser el que realment doni sortida a la recuperació de les pimes. Un 62% entreveuen una millora de l'economia i només un 6% creu que la situació empitjorarà. "És una molt bona dada que sis de cada 10 empreses siguin optimistes. Un optimisme que és més intens en les empreses de més de 10 treballadors", indica Luis Pardo.

Aquest moderat optimisme l'aprofitaran les petites i mitjanes empreses per invertir, bàsicament, en estratègies de fidelització de clients (63%). Al mateix temps, les pimes tenen clares les demandes al nou Govern espanyol (si aquest s'acaba constituint). "Bàsicament esperen que acabi amb la corrupció. És el primer any que és el factor número u", ressalta Pardo. A partir d'aquí, les seves peticions s'enfoquen a facilitar la creació de feina, millorar el seu finançament, reduir la pressió fiscal i simplificar la burocràcia.

Les pimes encara no veuen la llum al final del túnel. Job Vermeulen / Fepime


Les TIC no poden seguir esperant
La percepció general és que no es fomenta l'R D a Espanya. Així ho senten dues terceres parts de les pimes. Per Luis Pardo és una percepció real. "A Espanya s'inverteix poc més de l'1% en R D i, quan la mitjana europea supera el 2%. És greu perquè és un factor clau de transformació de negoci", denuncia.

Malgrat aquests obstacles, el dirigent de Sage celebra que la majoria de pimes no es plantegin el progrés dels seus negocis sense les TIC. "El 29% han invertit en software de gestió empresarial, i cada cop més ho fan en qüestions com la gestió de clients (CRM)".

Malgrat tot, només el 15% de pimes tenen alguna aplicació al núvol, mentre que el 79% no utilitzen el potencial del cloud. "Hem d'ajudar les pimes a entendre que totes les aplicacions acabaran al núvol", reclama Pardo.

Pel que fa a pàgines web, el percentatge de pimes que en tenen ja arriba al 70%, tot i que "només el 8% d'elles l'utilitza per vendre alguna cosa", indica Pardo.

Com més recorregut, més conciliadora
Finalment, en l'apartat d'entorn sociolaboral, l'estudi detecta una tendència a l'alça en la voluntat de conciliació. "El 80% està a favor de la conciliació i només un 11% hi està en contra", diu Pardo. Uns percentatges que varien en funció del sector, però també de la trajectòria de l'empresa.

"La maduresa de l'empresa importa, com més recorregut més a favor de la conciliació", destaca el responsable de Sage. Per sectors, el de la indústria és el més favorable a conjuntar millor feina i vida personal; mentre que el del comerç és el més reticent. "Els principals beneficis que es valoren són poder tenir temps per a la família, per a un mateix o per formar-se", enumera Luis Pardo. Per contra, els inconvenients que hi troben les pimes són la reducció de les vendes i l'augment del cost empresarial en les contractacions.
Avui et destaquem
El més llegit