El directiu autònom

Les expectatives laborals dels executius espanyols s'adapten al mercat i evolucionen cap a una màxima rendibilitat dels seus coneixements empresarials

Els directius espanyols comencen a adaptar-se gradualment a les necessitats laborals que conformen el nou entorn empresarial on els contractes temporals i a temps parcial són una de les característiques de la nova posició directiva. De fet, segons l'informe Què busquen els directius espanyols? publicat per SuDirectivo.com, més de la meitat dels directius en recerca activa de feina estan oberts a totes les variants de contractació, ja siguin externalitzats, autònoms, temporals o a temps parcial. "Aquells alts càrrec que mantinguin les seves expectatives en els sistemes d'organització empresarial tradicional poden perdre el tren", adverteix Jorge Nogués, soci fundador de Reimatel, empresa amb seu a Barcelona, propietària del portal web, especialitzada en la recerca i lloguer de directius a temps parcial.

El coneixement també es lloga
Segons l'enquesta, al 77,1% dels directius els és indiferent qui els contracti; tant si és l'empresa en la qual prestaran els seus serveis o bé una empresa de headrenting o lloguer de directius. Juntament a aquesta característica, destaca que només un 35,7 % exigeix un contracte en nòmina.

La durada del contracte tampoc és rellevant per a un 60,8% dels directius, ja que només un 29,2% exigirien un contracte indefinit; mentre que un 10% busca exclusivament posicions temporals d'interim management.

Pel que fa a la dedicació, pel 57,7 % dels directius no és important que la posició requereixi jornada completa o mitja jornada i, únicament un 34,2% exigeix que la seva dedicació sigui a temps complet, mentre que un 8,1% només els interessen posicions de dedicació parcial.

"Hem notat una evolució en les organitzacions empresarials, paral·lela a la de l'economia", comenta Nogués, que afegeix que "molts directius, a partir dels 40 anys, prefereixen explotar els seus coneixements des de la llibertat i la flexibilitat d'un contracte de lloguer, temporal o a temps parcial".

En aquest sentit, les posicions directives més buscades són les de director general i gerent (37,6%), seguida de la del director comercial (22,3%) i la del director financer (12,2%). "Les posicions directives dels departaments financers i comercials són ideals per aquest perfil de directiu flexible, ja que a l'hora de la veritat un directiu només dedica un 20% del seu temps a funcions de direcció, la resta del seu horari laboral l'ocupa fent tasques que podria delegar", assegura el soci fundador de l'empresa de Barcelona.

De casa al món
Entre les principals conclusions de l'informe també destaca que el 70,6 % dels executius espanyols estarien disposats a traslladar la seva residència actual a un altre país per aconseguir una bona posició directiva. D'aquests, un 17,7% només s'instal·laria en algun dels països de la Unió Europea, mentre que més del 50% aniria a qualsevol altre territori. "Europa es vista com a una unitat i un canvi de país és un salt qualitatiu", detalla Nogués.

Aquesta facilitat per moure's no es materialitza dins d'Espanya on un 50% dels executius no canviaria la seva residència actual per viure a una altra ciutat de l'Estat. No obstant, el 23,5% acceptarien treballar en una altra ciutat de dilluns a divendres.

Segons l'expert en headhunting, "quan es tracta de canviar de localitat entre setmana, a un directiu li és igual treballar des de Madrid, Barcelona o València, ja que per a ells és el mateix". Per contra, quan la família també ha de canviar de residència, la ciutat pren rellevància: "Hem tingut bones ofertes d'empreses interessants a ciutats petites de l'Estat espanyol que el directiu ha declinat perquè la ciutat no tenia els requisits mínims, al seu entendre, per traslladar a la seva família".

En definitiva, segons Nogués, "el règim de management-as-a service és una modalitat a l'alça i, les empreses acabaran incorporant aquesta opció cojuntament amb la clàssica modalitat de contractes".
Avui et destaquem
El més llegit