La batalla per liderar la indústria 4.0

La fira Advanced Factories reuneix a Barcelona les solucions més innovadores d'un sector on Europa vol fixar-ne les bases per poder-lo dominar

El concepte d'indústria 4.0 cada cop ens és més familiar, tot i que encara costi de definir. Una bona manera d'acostar-s'hi és la fira Advanced Factories que ha començat aquest dimarts a Barcelona, amb més de 9.000 participants de 25 països i 2.000 empreses. "Els experts defineixen la indústria 4.0 a través de la cibernètica, allò que té a veure amb aconseguir dades que realimentin els sistemes per gaudir d'una millor gestió", ha assegurat el director general de CT Solutions Group, Joan Font, en una de les primeres sessions del dia. La gran novetat, però, és aconseguir aquestes dades a través de sensors. "Podem preveure, gestionar i planificar molt millor tot el que passarà a la fàbrica", afegeix el directiu d'aquesta empresa especialitzada a acompanyar la indústria en la transició digital.

Fixar els estàndards
Com en qualsevol nou moviment, les primeres passes són clau per definir els estàndards que acabaran marcant les bases del futur. En aquesta disputa per establir els cànons de la indústria 4.0, Europa parteix en una bona posició. I no la vol desaprofitar. "Si ens en sortim a l'hora de desenvolupar i implantar plataformes industrials i estàndards, conduïdes per interessos i necessitats dels actors europeus, podrem emmarcar aquesta innovació i mantenir la competitivitat i el benestar a Europa", assegura Max Lemke, cap de la Unitat de Tecnologies i Sistemes per a la digitalització de la indústria de la Comissió Europea.

Des de la UE han llançat el programa Digitising European Industry, amb més d'una vintena d'iniciatives per tal d'aconseguir que sigui el vell continent qui marqui la pauta de la quarta revolució industrial. "La indústria europea disposa d'importants fortaleses en el context de les tecnologies digitals", diu Lemke. "Té sòlides posicions de mercat en sectors com l'electrònica per a l'automoció, seguretat i energia, software empresarial i tecnologies de sensors", afegeix.

Foto: Laia Corbella


Alhora, "Europa també ostenta el lideratge mundial en robòtica i automatització industrial; i acull instituts de recerca de classe mundial". Pel responsable comunitari, "la fortalesa d'Europa és aportar l'excel·lència enginyera al món digital".

Una xarxa europea de hubs industrials
Lemke insisteix que la indústria 4.0 "no tracta només de digitalitzar la producció o comprar una impressora 3D, sinó de generar valor afegit amb serveis intel·ligents al llarg de tot el cicle de vida dels productes".

Per tal de mantenir elevats nivells de qualitat industrial al continent, destaca, "necessitem assegurar que qualsevol indústria, gran o petita, sigui on sigui i de qualsevol sector, es beneficiï plenament de les innovacions digitals per millorar els seus productes i processos".

Eurecat incorpora la realitat virtual a la impressió 3D. Laia Corbella


Per fer-ho "hem de desenvolupar les plataformes, experimentar-les i construir aquest ecosistema que fixi uns estàndards globals. La sincronització panaeuropea crearà un gran pol d'innovació", pronostica Lemke.

El responsable de la Comissió Europea es mostra convençut que "tenim tots els elements, però encara falta millorar la seva col·laboració". La clau, insisteix, és "aconseguir Digital Innovation Hubs que col·laborin en una xarxa panaeuropea. Ajudaran les pimes a obtenir coneixement i aprofitar la indústria 4.0".

Decisions rellevants
La inauguració de l'Advanced Factories també ha servit al president d'Eurecat, Xavier Torra, per recordar que "la indústria 4.0 ens porta a prendre decisions molt rellevants a les empreses per ser més competitius". Al capdavall, "abans competíem a 500 km a la rodona i ara ho fem a 10.000. La indústria, per tant, ha de ser cada cop més eficaç".

Una eficàcia que requereix "competitivitat en costos i productes. Calen decisions de risc amb inversions elevades", adverteix el màxim responsable del centre tecnològic català. I les inversions, sense coneixements, són encara més arriscades. "La indústria té tantes tecnologies integrades que és complex per a les empreses disposar de tot el coneixement necessari per prendre bones decisions", diu Torra. Que es concentrin en aquesta fira és "un avantatge per a les empreses i concorda amb la missió d'Eurecat".

Foto: Laia Corbella


"Ja siguin processos productius, models de negoci o aproximació al client, la digitalització transforma tots els elements de la indústria", apunta Núria Betriu, directora general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya. Que sigui justament Barcelona qui aculli aquest primer congrés europeu d'indústria 4.0 ha de servir d'impuls per situar el país en el primer nivell industrial.
Avui et destaquem
El més llegit