Quan els teus clients són països

Una empresa catalana arreglarà la "carretera de la muerte" a Bolívia, un exemple de com la contractació pública internacional (CPI) no para de créixer

Fa pocs dies hem sabut que les exportacions catalanes han batut un nou récord l'any 2016, on les empreses autòctones han facturat 65.142 milions d'euros a l'estranger, un 2% més que l'any anterior. Aquest creixement, per sobre de la mitjana espanyola i europea, constata un cop més la vocació internacional de l'economia del país, que fa temps que ha interioritzat que el seu mercat és el món. Quan pensem en aquest món que compra productes i serveis fets a Catalunya, sovint pensem en els particulars, però ens oblidem d'uns clients cada cop més importants: els Estats. En els darrers anys, la contractació pública internacional no ha parat de créixer -ja representa el 20% del PIB mundial-, i cada cop són més els qui veuen en les licitacions a l'estranger una oportunitat de negoci.

És el cas de Meteosim, una spin-off que va néixer el 2003 a partir de l'aliança entre investigadors del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona (UB) i l'empresa nord-americana Meso Inc., de Nova York, i que es dedica a l'elaboració de models numèrics de previsió del temps. Actualment factura al voltant d'un milió d'euros anuals, el 60% dels quals provenen de fora del territori espanyol.

Tot al seu temps
El seu CEO, Oriol de Tera, explica a VIA Empresa que aquests models tenen múltiples aplicacions, sovint útils per al sector públic. Per exemple, fan estudis de consultoria relatius a la contaminació atmosfèrica que serveixen per preveure episodis d'alta contaminació en els quals s'han d'adoptar mesures concretes, com reduir la velocitat o limitar la circulació. També desenvolupen solucions per donar suport tècnic en la presa de decisions efectives davant riscos meteorològics, com incendis, i riscos industrials, com emergències químiques.

Dins del seu catàleg de serveis, els que més els han servit per aconseguir licitacions estrangeres són els relacionats amb el canvi climàtic. Meteosim ofereix estudis i serveis climàtics útils per a la presa de decisions estratègiques en el context de plans d'adaptació i resiliència climàtica per a ciutats, grans infraestructures, zones costaneres, sectors d'activitat econòmica i ecosistemes. Una mostra és la tasca que estan desenvolupant a Costa Rica, on el 80% de l'energia és d'origen hidroelèctric i l'empresa catalana realitza estudis per mostrar els diferents escenaris del que pot passar amb la precipitació en els propers anys. Aquest és només un dels projectes en els quals ha participat aquesta empresa a l'Amèrica Llatina, on des del 2016 té una oficina situada a Bogotà (Colòmbia).

Tanmateix, des de fa uns anys tenen un acord amb Acció a través de l'Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Washington, especialitzada en la contractació pública internacional. "Ens permet fer el seguiment de les oportunitats que sorgeixen i ens passen els contactes", explica de Tera, que subratlla que la desena de treballadors de Meteosim solen fer la feina des de Barcelona. Es desplacen a l'estranger només quan és necessari, a vegades per participar en missions organitzades per Acció, l'agència per la competitivitat de l'empresa de la Generalitat, que els permeten descobrir noves oportunitats de negoci a les quals no podrien acedir sols des de Catalunya.

Precisament, Acció ofereix instruments de suport a les empreses catalanes en l'àmbit de la contractació pública internacional per facilitar el seu accés a oportunitats de negoci de les institucions de finançament multilateral i altres administracions públiques estrangeres.

Refer la 'carretera de la muerte'
Una altra empresa catalana que ha apostat per la cerca de contractes públics a l'estranger és BAC Engineering Consulting Group, una consultora multinacional que va néixer a partir de la fusió de Bomainpasa i Cisca, i que actualment té presència a una desena de països.

Actua en sectors relacionats amb l'enginyeria civil, enginyeria estructural i control de qualitat i geotècnia. Té oficines a Algèria, Armènia, Brasil, Xile, Costa Rica, Perú, Qatar, Barcelona i Madrid, i els contractes amb el sector públic representen el 40% de la seva facturació internacional, segons expliquen fonts de l'empresa.

Recentment, ha guanyat la licitació del govern de Bolívia per dissenyar les obres de millora al paviment de 73 quilòmetres de la coneguda com a "carretera de la mort", una de les més perilloses del món, que discorre a 4.000 metres d'altura. Construïda a la dècada del 1930, aquest tram es caracteritza per la inestabilitat dels seus talussos, calçades inestables i drenatge insuficient, fets que se sumen a les condicions geotècniques desfavorables i a la topografia accidentada de la zona, amb grans desnivells i caigudes en bona part del traçat.

L'enginyeria, que factura uns 15 milions d'euros anuals i té 300 treballadors, va conèixer aquest projecte arran d'una missió empresarial organitzada per Acció a Bolivia l'any 2015. "Acció ha jugat un paper important en la internacionalització tant de BAC com d'altres empreses catalanes. La seva presència a diferents països, la relació amb les administracions públiques i el coneixement intern de les mateixes ens han ajudat per una banda a accedir a les licitacions multilaterals tant a Europa com a Sud-Amèrica, i per l'altra a desenvolupar la nostra activitat a països com Perú, Bolívia i Colòmbia", destaquen des de l'empresa.
Avui et destaquem
El més llegit