La formatgeria Betara obre una eco granja al Lluçanès

L'empresa, que tanca l'any facturant un milió i mig d'euros, vol explicar el procés de producció des de l'origen

Distingits internacionalment quatre anys consecutius amb diferents premis dels World Cheese Awards, la formatgeria Betara ha decidit fer un pas endavant per consolidar el seu projecte. L'empresa ha posat en marxa una eco granja escola a Sant Boi de Lluçanès. Es tracta d'una iniciativa per difondre a un públic familiar el procés que hi ha darrere de l'elaboració dels formatges. Amb tot, l'eco granja va néixer per poder abastir l'empresa de llet d'ovella ecològica per elaborar els seus propis formatges, segons ha explicat el propietari de Betara, Ramon Berengueras,qui ha relatat que és una de les poques granges d'ovella ecològica que hi ha al país. La formatgeria preveu tancar el 2016 amb un creixement d'entre el 5 i el 10% i una facturació al voltant d'un milió i mig d'euros.

El desembre del 2014, el productor que subministrava la llet d'ovella ecològica a Betara va deixar de fer-ho, i davant la important demanda d'aquest tipus de formatge, l'empresa va decidir aventurar-se a construir la seva pròpia granja d'ovelles ecològiques. Amb tot, dos anys després de la construcció de l'eco granja, "encara no hem pogut produir ni un sol litre de llet", ha explicat Berengueras. Tot i això, el propietari de Betara veu el futur amb optimisme,ja que acaba de néixer el primer xai. Actualment la granja acull 150 ovelles i moltes d'elles es troben es avançat estat de gestació, la qual cosa significa que en breu les habitants de l'eco granja començaran a multiplicar-se.

La intenció de Berengueras és que a principis del 2017 es pugui començar a obtenir de manera regular la llet d'ovella i progressivament arribar a produir els mateixos litres de llet que arribaven a la formatgeria quan l'antic productor encara els la proporcionava, al voltant d'uns 1.500 litres setmanals. Berengueras ha relatat que, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, la llet d'ovella ecològica "és deficitària" i ha lamentat que "per desgràcia, és una feina que molt poca gent s'hi dedica i, si ja costa trobar llet d'ovella convencional, encara costa molt més que n'hi hagi d'ecològica".

Difondre el procés de producció des de l'origen
La idea de l'escola ha arribat més endavant, amb l'interès de Ramon Berengueras perquè els nens i nenes del país poguessin veure de primera mà d'on surten els formatges que consumeixen i tot el procés d'elaboració artesana i ecològica que hi ha al darrere. Les visites a l'eco granja consten de dues parts, una a l'obrador i l'altra, a l'eco granja escola. Al primer espai, situat al municipi de Perafita, els visitants poden conèixer com és l'ofici de formatger i seguir tot el procés de fabricació del formatge, que consta de la preparació de la llet, la coagulació, el tractament de la quallada, l'emmotllament, el premsat, el salat, l'oreig i a maduració.

Després, es visita l'eco granja escola, situada al municipi de Sant Boi de Lluçanès, on es troba un dels pocs ramats de Catalunya d'ovelles ecològiques. Aquí, amb l'objectiu de difondre la ramaderia ecològica, els visitants poden conèixer les característiques dels animals, com viuen, la seva alimentació, el procés de munyir i la llet com a matèria primera en l'elaboració dels formatges. Les ovelles ecològiques de Betara habiten en un estable al municipi de Sant Boi de Lluçanès.

Un model d'empresa familiar, tradicional i artesana
Betara va néixer l'any 1992 entre la plana de Vic i el Berguedà, al bell mig del Lluçanès, en el si d'una empresa familiar. Per quart any consecutiu, el jurat dels premis World Cheese Awards ha reconegut les especialitats de Betara davant dels 3.00 formatges que hi competeixen d'una trentena de països del món. En total els van atorgar tres ors, una plata i un bronze.

Betara elabora a Perafita prop d'una vintena de varietats de formatges d'ovella, cabra i vaca. Ramon Berengueras ha explicat que els que tenen més sortida al mercat són els convencionals, però el producte ecològic cada vegada va agafant més protagonisme. "Vam ser dels primers que ens vam convertir en ecològicsperquè jo hi creia molt i la mostra és l'eco granja, una de les úniques del país". Amb tot, el formatge de cabra és el més demandat pels seus clients, "i afortunadament també és el més premiat a casa nostra", ha afegit.

La formatgeria Betara ven els seus productes bàsicament a Catalunya. De fet, un 90% del seu mercat és el català, mentre que el 10% restant correspon al mercat espanyol i estranger. 

Avui et destaquem
El més llegit