Optimisme i noves promeses per a l'Anoia empresarial

Més de 400 empresaris, agents polítics i socials del territori presenten propostes per al rellançament de l'economia durant la celebració del Fòrum Empresarial de l'Anoia

La Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) ha presentat els resultats d'una gran fita, el Fòrum Empresarial de l'Anoia. Ho ha fet aquest dijous al vespre en un acte que ha comptat amb les intervencions del president de la UEA, Blai Paco, del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget i del periodista Antoni Bassas. També hi ha intervingut l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, que davant dels més de 400 assistents s'ha compromès a dur a terme quatre noves accions per millorar l'economia de la comarca.

L'informe Empresa i Progrés s'ha configurat a partir de la participació de més de 300 empreses de l'Anoia en un total de 17 trobades entre fòrums sectorials i territorials. A més a més, també s'ha desenvolupat un fòrum específic per a dones empresàries i un per a autònoms.

El seu propòsit ha estat recollir els neguits i les millores que expliquen i proposen els diferents empresaris participants. Entre els temes tractats s'hi troba la formació, la cooperació, la visibilitat, les infraestructures, el transport i el sòl industrial, entre d'altres.

El DAFO de l'Anoia
El document que ha presentat la UEA es divideix en dues parts. La primera mostra una radiografia actual de la macroeconomia del territori anoienc fent diverses afirmacions sobre l'Anoia. Algunes d'elles exposen que la comarca:

- Està ben posicionada en relació al mercat català, espanyol i europeu per situar-se entre les regions més industrialitzades d'Espanya i del sud d'Europa
- Està ben comunicada amb els principals mercats i infraestructures logístiques gràcies a les carreteres que l'envolten
- És molt competitiva en sòl industrial i logístic gràcies a l'oferta de 753 hectàrees distribuïdes en 16 municipis i 47 polígons industrials
- Constitueix una economia amb elevada productivitat i en recuperació gràcies, en gran part, a l'activitat industrial.

D'altra banda, la segona part de l'informe mostra les propostes que van sorgir dels 17 fòrums celebrats durant el 2016 en els sectors TIC, de paper, químic, immobiliari, d'autònoms, del metall, de concessionaris i tallers, de construcció, de gestories i assessories, d'alimentació i dels territorials i del de dones empresàries.

Per fer-ho present, durant l'acte han pujat a l'escenari diversos empresaris que han coincidit en què les necessitats de l'Anoia empresarial recauen en el manteniment dels polígons, la millora de les comunicacions (TIC i vials), la millora i l'increment de l'oferta formativa, i la potenciació de la visibilitat de la dona, com a eixos principals.

Les 3 lliçons de Blai Paco
L'actual president de la UEA s'ha mostrat satisfet tant per l'elaboració de l'informe com pels resultats obtinguts i ho ha resumit en una frase: "Cooperar per competir". És a dir, apel·lar a les sinèrgies entre empresaris anoiencs per seguir creixent. En aquest sentit, Paco aposta per "posar les llums llargues. Som a l'inici d'una nova etapa: s'ha acabat el període de resistència", ha dit.

Segons el president, l'Anoia és un territori potencial. "Podem ser com una gran ciutat però positivament conservem la vida humana. A fora encara no ens coneixen prou".

Blai Paco amb el conseller d'Empresa, Jordi Baiget; i l'alcalde d'Igualada, Marc Castells. Cedida



Una de les receptes és diversificar els sectors: "Hem de promoure l'aflorament de sectors. D'aqueta manera, si un sector és conegut arreu, la resta que l'envolten també aniran pel bon camí".

Les 4 promeses de Marc Castells
El punt àlgid de l'acte ha arribat amb l'alcalde d'Igualada i vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que ha volgut avançar quatre accions que es duran a terme a la comarca. El compromís és que estiguin resoltes abans del sopar anual de la Unió Empresarial de l'Anoia que se celebra el pròxim mes de juny.

Les accions corresponen a quatre nivells territorials (Alcaldia, Mancomunitat, Vegueria i Diputació de Barcelona):

1. Principi d'acord amb la Generalitat de Catalunya per tirar endavant un Pla Estratègic de desenvolupament del Campus Universitari amb la Universitat de Lleida.
2. Oferiment de parcel·les de gran format com a sòl industrial per tal que les demandes d'arreu puguin tenir lloc a la comarca de l'Anoia.
3. Cocapitalitat a la Vegueria del Penedès i demanda d'una oficina del Govern al territori.
4. Programa d'inversió de 30 milions d'euros en la millora dels polígons industrials.

Referent a aquestes promeses, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha fet broma dient als assistents que "no es podrien perdre el sopar de la UEA". A continuació, Baiget ha esmentat "l'optimisme i les col·laboracions com a eines fonamentals per a l'evolució del teixit empresarial", així com els canvis per poder superar els reptes. El conseller també ha assegurat que "la indústria juga un paper clau en la recuperació de l'economia de l'Anoia i de Catalunya".

Avui et destaquem
El més llegit