La sequera enfonsa la collita d'avellanes a Girona

Les dificultats del negoci compliquen el relleu generacional en els agricultors i provoquen l'abandonament dels camps

Un camp d'avellaners a Brunyola | Ariadna Reche Un camp d'avellaners a Brunyola | Ariadna Reche

La producció d'avellanes a les comarques gironines ha caigut enguany al voltant d'un 40% a conseqüència de la sequera. Així ho alerten els agricultors, que ara estan collint aquest fruit sec i triant-ne els que es destinaran a consum. Durant l'estiu, han hagut de regar els avellaners amb més freqüència del que és habitual.

Un fet que també afectarà negativament el rendiment econòmic de les finques. "Tot i regant hem pogut extreure menys avellanes, però conservant la qualitat", afirma Albert Horta, president de l'Associació Avellana de Brunyola. Només en aquest municipi es recullen aproximadament unes 470 tones d'avellanes cada any, una xifra que suposa la meitat de les que es conreen a les comarques gironines en unes trenta finques.

La desaparició dels agricultors

Horta lamenta que una altra conseqüència per la pèrdua de producció, a part de la que suposa l'augment de temperatures derivades del canvi climàtic, és la falta de relleu generacional. L'agricultor explica que la mitjana d'edat dels productors d'avellana és "molt avançada" i que a la que aquests es jubilen, "els camps queden sense cultivar i es converteixen en bosc".

Una de les causes perquè nous agricultors tampoc s'animin és que començar de zero "és difícil" perquè requereix "una inversió que costa de recuperar". Al mas Pons de Dalt, propietat d'Horta, fa tres generacions que es dediquen al cultiu d'avellana i hi inverteixen periòdicament. Fa poc han instal·lat un sistema gota a gota als camps perquè, amb l'augment de temperatures, "regar és una inversió que has de fer".

"Podem subsistir perquè no ens marquen el preu des de Tarragona"

Una altra de les mesures que han aplicat a Brunyola perquè el negoci funcioni és distribuir-se ells mateixos l'avellana. Les finques del municipi s'han agrupat sota la marca Nuasets i es pelen i torren ells mateixos el fruit sec per poder-lo vendre directament als comerços o al consumidor.

"Podem subsistir perquè no ens marquen el preu des de Tarragona". I és que fins fa poc, venien l'avellana crua a una empresa de la zona que també n'importa de fora el país. "És una ximpleria portar-ho allà i perdre diners quan ho podem vendre aquí mateix".

Avui et destaquem
El més llegit