Les recomanacions (en colors) de Sant Jordi

Directius, emprenedors i experts de VIA Empresa recomanen una llista de llibres on l'única condició és que no tinguin res a veure amb l'economia

Recomanacions de VIA Empresa per Sant Jordi | Aida Coron Recomanacions de VIA Empresa per Sant Jordi | Aida Coron

Sant Jordi són roses i llibres, cultura i amor. O al revés. Però no cada 23 d'abril és igual que els anteriors. Per això, des de VIA Empresa hem volgut posar en pràctica la innovació que tant prediquem i preguntar a diferents experts del món econòmic i empresarial quin llibre recomanen per aquest dilluns. El que sigui. Només hi ha una condició: "Que NO sigui ni d'empresa ni d'economia". Ja ho deia Xavier Sala-i-Martin en una entrevista a aquest mateix diari: "T’agradi o no, te n’adonis o no, l’economia està amb tu tot el dia. És la ciència de l’elecció, des que et lleves fins que vas a dormir". 

Participa: Sortegem 5 lots de llibres per Sant Jordi

Oriol Amat: Sun Tzu, el arte de la guerra​, de Tao Hanzhang

"Aquest llibre, basat en el clàssic escrit en el segle IV abans de Crist, és molt útil per a sortir ben parat en qualsevol conflicte", assegura Oriol Amat, exdiputat i catedràtic d'economia financera. Potser parla de política, potser d'economia (o totes dues) però en qualsevol cas, afegeix que "els conflictes són inherents a la natura humana i afecten tots els àmbits de la vida".

Amat: "Els conflictes són inherents a la natura humana i afecten tots els àmbits de la vida"

Aquest manual de l'estratègia militar que va inspirar a Napoleó Bonaparte o Maquiavel t'ensenya de la mà del General Tao Hanzang com guanyar la guerra des del coneixement de com evitar-la. És a dir, més estratègia i menys força. Diu així: "La millor victòria és guanyar sense combatre". Amat té molt clar com combatre el frau i les mentides de les empreses.

Més info: Oriol Amat: "En els països mediterranis surt molt barat cometre frau"

Mar Alarcón: ¿Libres o Vasallos? El dilema digital, d'Albert Garcia Pujadas i Aina Fernández Aragonés

La CEO de Social Car, la plataforma que reivindica un ús racionalitzat del vehicle mitjançant el lloguer de cotxes entre particulars, recomana un llibre de rigorosa actualitat que qüestiona les amenaces i oportunitats de la transformació digital. Justament ¿Libres o Vasallos? posa èmfasi en la col·laboració, pràctica que Internet i la digitalització propicien més que mai i que Mar Alarcón coneix molt bé com a fundadora de la plataforma online SocialCar.

"No és un llibre d'economia, és un llibre escrit en positiu que et fa reflexionar sobre tot el que ens envolta: xarxes socials, plataformes col·laboratives, ús de les dades...". En definitiva, una recomanació literària per debatre sobre el futur de les ciutats, el model educatiu i energètic que volem.

Fabian Mohedano: L'arbre de l'eriçó i altres contes de la bona nit, d'Antonio Gramsci

L'exdiputat, emprenedor social i promotor de la reforma horària, Fabian Mohedano, està plenament compromès amb el moment actual que s'està vivint a Catalunya. "Ara que tenim dirigents a la presó, només se m'acut recomanar el recull de contes escrits per part del dirigent comunista des de la presó", reivindica. 

En la mateixa línia que l'escriptora Rosa Regàs, Mohedano emplaça a pares i fills a fer una lectura conjunta d'aquests contes que conviden a "viure en un món millor a través de la imaginació". Dues grans lliçons de Gramsci diuen així: "Dir la veritat sempre és revolucionari" i "Aquell que controla les paraules controla la realitat". Només queda afegir que Mohedano ha enviat aquest recull de contes a Oriol Junqueras.

Anna Gener: El món d'ahir. Memòries d'un europeu, de Stefan Zweig

"Implacable". Així és com la CEO d'Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener, descriu El món d'ahir. Memòries d'un europeu. Aquest europeu és el famós escriptor i activista austríac Stefan Zweig que deixa el seu testimoni sobre l'Europa del segle XX. La de les guerres mundials, la del desmembrament del centralisme, la de la bogeria, la tempesta i el dramatisme... 

"És una meravellosa descripció de la civilització de l'Europa central i de com la guerra la destrueix", detalla Gener. Afortunadament, estem al segle XXI i encara queda molt per (re)construir. 

Carlos Grau: El llop estepari, de Herman Hesse

Amb el Mobile World Congress i el 4YFN al retrovisor, el CEO de MWCapital, Carlos Grau, no dubta en recomanar un clàssic mundialment conegut com El llop estepari: "Hesse ens planteja una forta reflexió sobre l'existència i la complexitat humana i, en definitiva, una oportunitat única per parar i pensar sobre qui som i quin paper juguem en el nostre entorn (tinguem l'edat que tinguem)". 

Grau: "Una oportunitat única per parar i pensar sobre qui som i quin paper juguem en el nostre entorn (tinguem l'edat que tinguem)"

Temps per parar i pensar. Una filosofia perfectament aplicable a la tecnologia que tan bé coneix Grau. Les preguntes no hi falten: Quin és el paper que juguem en aquesta societat? Com ens adaptem a l'entorn? Les respostes ja són cosa de cadascú o de tots. Per acabar, el CEO de MWCapital defineix aquesta lectura com a "imprescindible per qualsevol lector". Fins i tot per als més joves, tal com ja se'n deixava constància a la sèrie catalana Merlí.  

Alfons Nonell-Canals: L'illa de l'esperança, de Joanne Harris

Hi ha llibres que et canvien per sempre. L'illa de l'esperança és la magdalena de Charles Baudelaire per al CEO de Mind the Byte, Alfons Nonell-Canals, i és que no dubta en reconèixer que "el va llegir fa molts anys però em va deixar petjada". Els motius són prou clars: "Una història d'emocions i superació. De comunitat i treball en equip. D'orgull i humilitat". 

Més info: Alfons Nonell-Canals: “Qualsevol dia Amazon o Google poden crear la seva farmacèutica”

L'acció té lloc a la platja de Salannais situada al Nord de França. Casualitat o no, l'esperit de Mado és com el de Nonell-Canals: d'emprenedor. I sobretot, de lluita i esperança que és l'últim que es perd. "És un poema d'emocions que no et deixa indiferent", afegeix. 

Mar Gaya: Mujeres, d'Eduardo Galeano

"Imprescindible". Així és com la consultora Mar Gaya especialitzada en igualtat de gènere presenta Mujeres d'Eduardo Galeano. Una obra que compta amb el protagonisme de Rosa Luxemburg, Marilyn Monroe o Rita Hyworth però sobretot amb la força de dones anònimes que han marcat el pas del temps sense aparèixer necessàriament en els llibres d'Història. Des de la Comuna de París fins a la revolució mexicana. 

Gaya: "Un autèntic homenatge a les dones, moltes d'elles invisibles, lluitadores..."

"Un autèntic homenatge a les dones, moltes d'elles invisibles, lluitadores...", explica. Sobre elles i per a tothom. De la invisibilitat a la consciència i la visibilitat. Gaya ja ens alertava durant la MWeek que "el mercat discrimina per raó de gènere". La Història, també. Per això, canviar el present i el futur és rellegir la història de l'anonimat. 

Eloi Palà: Viure per sentir-se viu, de l'Albert Bosch

Eloi Palà sembla sentir-se més viu que mai després d'haver estat reescollit com a president de l'Associació de Joves Empresaris (Aijec). En el seu nou mandat, un dels objectius és “dignificar la figura de l’empresari com a generador de valor en el teixit social i econòmic del nostre país”.

Més info: "Es pot guanyar diners sense oblidar l'ètica en els negocis"  

Moment idoni per recomanar el llibre d'un aventurer com Albert Bosch que el 2012 va culminar la travessa integral de l'Antàrtida, des del mar fins al Pol Sud geogràfic. En passes, més de 2,3 milions fins a la fi del món. Tant a l'empresa com a la vida, no s'ha de renunciar mai a un somni.

Miquel Martí: 2666, de Roberto Bolaño  

El director general de Barcelona Tech City, Miquel Martí, ha escollit 2666 del ja desaparegut escriptor xilè Roberto Bolaño i guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona. De fet, l'obra narra les peripècies de quatre professors de literatura a la ciutat fictícia que porta el nom de Santa Teresa. Mentrestant, la capital catalana que tant lloa Martí de cara a inversors i emprenedors internacionals té un paper simbòlic en el personatge d'Óscar Amalfitano.

Casualitat o no, la primera adaptació teatral de la novel·la dirigida per Àlex Rigola i protagonitzada per Julio Manrique es va fer ara fa més d'una dècada al Teatre Lliure. 

Núria Basi: 82 Charing Cross Road, de Helene Hanff

La presidenta de Basi, Núria Basi, és una ferma defensora de les dones i el retorn social en el món empresarial. “No vaig fer mai cap pla de carrera, sempre he tingut un esperit de voler aprendre i fer coses”, reconeixia en un dinar Aijec. Ha sigut precisament aquesta voluntat d'aprenentatge que l'ha portat a recomanar la novel·la 82 Charing Cross Road on els protagonistes són els llibres i les llibreries. De Londres a Nova York i viceversa. La moda, l'art i l'aprenentatge van molt més enllà de Da Vinci. 

Jaume Gomà: Touching the void, de Joe Simpson

El CEO i cofundador d'Ulabox, Jaume Gomà, està d'enhorabona. El Financial Times l'ha reconegut com l'ecommerce d'alimentació que més ha crescut en facturació entre 2013 i 2016. La seva recepta? Feina, sacrifici, passió i confiança. Per celebrar-ho, recomana Touching the void del muntanyista Joe Simpson després de l'experiència viscuda als Andes Peruans. L'epopeia (en llibre i pel·lícula) parla per sí sola.  

Gemma Cernuda: The Unmaid Bed, de Stephen Marche​ 

L'empresària Gemma Cernuda va fundar la primera agència de comunicació en femení de tota Espanya. El seu nom és Ellas Deciden i l'any vinent ja serà una companyia major d'edat. En una entrevista en aquest mateix diari, defensava que les dones tenen el poder del consum: "Només cal pensar qui omple la nevera de casa o qui organitza les activitats del cap de setmana". 

Per compartir Sant Jordi, Cernuda ens recomana aquesta trencadora història de com un canadenc deixa la seva brillant carrera professional per tal que la seva dona accepti la feina d'editora a Canadà. Sí, ho han entès bé: ell i no ella. L'home vivint a la seva pròpia pell i explicant allò que tradicionalment s'ha conegut com a Housewife fent tasques domèstiques i cuidant dels seus fills. Les notes a peu de pàgina tampoc deixen indiferent a ningú. En dues paraules, segons Cernuda, "Brutal i Meravellós". Tot dit, tot per llegir i tot per pensar. 

Més informació
Martí: “L'ecosistema tecnològic de Barcelona només existirà si l'empresa treballa amb la startup”
La moda de Núria Basi més enllà de Da Vinci
Sala-i-Martin: "La mateixa tecnologia pot salvar el Titànic o fer-te avortar a la Xina"
Ferran Ramon Cortés: "Els empresaris no se senten còmodes parlant d'emocions"
Avui et destaquem
El més llegit