La junta de Foment del Treball presidida per Sánchez Llibre | ACN

impostos

Foment insta la Generalitat a "revisar a la baixa" la fiscalitat

La patronal emplaça el Govern espanyol a lluitar contra l'economia submergida abans d'apujar impostos

El president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat que es revisi a la baixa la fiscalitat catalana per equiparar-la als nivells de la resta de comunitats autònomes. La patronal ha recordat que Catalunya té els tipus marginals d'IRPF més elevats de l'Estat, tant per les rendes altes (48%) com per les baixes (21,5) i ha proposat com a model la Comunitat de Madrid (43,5% i 18,5%). A més de demanar que s'elimini l'impost sobre els actius no productius que veuen com un "nyap", han argumentat que Catalunya és la comunitat autònoma amb més tributs propis, 18 en total, però la recaptació és només un punt superior respecte a la mitjana de les autonomies. A banda d'això, i per afavorir a una fiscalitat competitiva, Sánchez Llibre ha instat el Govern espanyol a lluitar contra l'economia submergida abans d'apujar impostos.

Més info: Valls: "La sortida d'empreses és deguda a l'elevada fiscalitat"

Les demandes formen part d'un programa de dotze punts per aconseguir una fiscalitat més competitiva. Pel que fa als tributs propis del Govern, el president de l'entitat ha apuntat que cal una "reorganització" per poder-los equiparar a la resta de l'Estat però no ha entrat en quins s'han de suprimir.

L'únic tribut que consideren que cal eliminar sí o sí és l'impost sobre els actius no productius que veuen com un "nyap", en paraules del secretari general adjunt i encarregat d'economia de la patronal, Salvador Guillermo.

Acabar amb l'impost del patrimoni

Una de les demandes que la patronal ha volgut remarcar és la supressió de l'impost del patrimoni, una figura que per Foment, "no té cap lògica", que es va crear amb caràcter extraordinari i que dissuadeix i distorsiona l'activitat econòmica. A més, han apuntat que aquest impost té un efecte redistributiu molt menor, del 0,3%.

En aquest sentit, Guillermo ha recordat que la Comunitat de Madrid bonifica al 100% aquest impost. "Qui no se n'adoni d'això no sap que vivim en un món obert i que això té conseqüències", ha afegit.

Aquest no és l'únic impost que cal reduir, segons Foment. També caldria eliminar de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats la imposició per documents notarials, "obsoleta en un sistema fiscal modern".