Infraestructures.cat, una dècada al servei de les reivindicacions de la ciutadania

L’empresa de la Generalitat, encarregada de les obres i del manteniment dels equipaments, ha duplicat el seu pressupost en el seus 10 anys d’existència, assolint els 500 milions d’euros

El conseller Jaume Giró, durant l'acte del 10è aniversari d'Infraestructures.cat El conseller Jaume Giró, durant l'acte del 10è aniversari d'Infraestructures.cat

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, afirma que “Infraestructures.cat ha gestionat les actuacions impulsades per la Generalitat responent als reclams de la ciutadania i a l’evolució de la societat”. El conseller va cloure el primer acte de commemoració dels 10 anys de l’empresa de la Generalitat, encarregada de dur a terme les obres que li encomanen els diferents departaments i el manteniment i conservació dels seus equipaments i les seves infraestructures. El tret de sortida de l’aniversari d’Infraestructures.cat va ser una taula rodona entre l’exconseller de Territori i Sostenibilitat entre 2016 i 2017, Josep Rull, i el de Política Territorial i Obres Públiques (2003-2010), Joaquim Nadal.

Jaume Giró va assegurar que “les infraestructures públiques s'han de regir per criteris d'eficiència i d'optimització dels recursos”. El conseller va plantejar el seu parlament diferenciant dos tipus d’infraestructures. Per una banda, les infraestructures que va qualificar de “visionàries”, i que va atribuir a les obres impulsades tradicionalment pel Govern espanyol, que solen ser “molt cares i la seva efectivitat dubtosa” i que volen “forçar la transformació de la societat i pretenen reorientar l’economia, cap a un objectiu determinat decidit centralitzadament”.

Jaume Giró: "Les infraestructures públiques s'han de regir per criteris d'eficiència i d'optimització dels recursos"

En canvi, a l’altre extrem va situar les infraestructures responsives, les realitzades a Catalunya per Infraestructures.cat, que “es conformen en posar les coses fàcils a la societat perquè ella mateixa decideixi cap a on es vol transformar. Parteixen de la confiança en les decisions de la gent, i posen els mitjans perquè aquestes decisions es puguin materialitzar”, va argumentar Giró.

Un patrimoni de tots els catalans

El conseller va afegir que “aquesta és la manera que jo tinc d’entendre cap a on han d’anar les infraestructures públiques. Cap a una orientació eminentment responsiva, regida per criteris d’eficiència i optimització dels recursos”. Es tracta d’infraestructures que “són una garantia de resiliència davant les crisis, i un coixí de seguretat per a l’economia”. Finalment, el conseller va destacar que “a Catalunya hem anat més lents del que haguéssim volgut perquè no hem disposat, ni disposem dels recursos que generem”. Amb tot, Giró va reblar que “podem estar satisfets perquè, com a mínim, s’han fet les infraestructures que calien. Hem hagut de fer mans i mànigues per gestionar aquesta escassedat. Però ho hem fet amb competència i responsabilitat”.

Miquel Buch: "Celebrem 10 anys de feina feta, una feina que ja és patrimoni de tots els catalans i catalanes"

Per la seva banda, el president d’Infraestructures.cat. Miquel Buch, va repassar l’activitat de l’empresa: “Celebrem 10 anys de feina feta, una feina que ja és patrimoni de tots els catalans i catalanes". Buch va explicar que “el 2012, vam començar amb un pressupost de 50 milions d'euros, que 10 anys després, hem multiplicat per 10”. El màxim responsable d’Infraestructures.cat va destacar que “hem tingut milers de projectes, quilòmetres de carreteres, instituts, caps i hospitals, noves oficines i nous serveis, la connexió de la fibra òptica”. Finalment, Buch va remarcar la necessitat d’aprendre a fer les inversions que serveixin per fer efectives les exigències del futur i va parlar de la importància de la retenció del talent.

La Generalitat i el conjunt del seu sector públic van adjudicar un total de 12.221 nous contractes l’any 2021 per un import de 2.792,56 milions d’euros, el que representa un increment del 30% de contractes respecte l’exercici anterior. El gruix de la contractació, més de tres quartes parts, es va concentrar en els organismes i ens del sector públic amb un 84,1% del nombre dels contractes i un 80,3% del total de l’import adjudicat.

Premi dels enginyers

El Comitè Organitzador de l´associació Internacional d´Enginyers de l´Energia va concedir a Infraestructures.cat, el premi com a ‘Millor Entitat Publica’ en el decurs del Congrés Mundial que es va celebrar a Barcelona. 

Darrerament, l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU va instal·lar  185 plaques fotovoltaiques en tota la superfície disponible de la coberta de l’edifici amb l’objectiu d’optimitzar l’autoconsum i la gestió energètica de la seu corporativa. La instal·lació ha estat dissenyada per maximitzar l’eficiència energètica i permet una integració amb tots els actius per poder fer una gestió intel·ligent del flux energètic.

Més informació
Una Catalunya independent hauria invertit fins a 45.000 MEUR en infraestructures, segons Puigneró
Les cinc grans obres públiques del 2021
Avui et destaquem
El més llegit