Josep Oliu: "No vaig rebre pressions ni de la Corona ni del Govern espanyol"

El president del Banc Sabadell compareix en la comissió d'investigació parlamentària sobre l'article 155 i afirma que el canvi de seu és una decisió "no desitjada"

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, aquest dimarts al Parlament | ACN El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, aquest dimarts al Parlament | ACN

"Quan vam prendre aquesta decisió, no vam rebre cap trucada de ningú, va ser una decisió dins dels nostres plans de contingència", contesta Josep Oliu, president del Banc Sabadell, als (pocs) diputats catalans. No és habitual veure als banquers donant explicacions però la situació mana. És per això que aquest matí de dimarts Oliu ha comparegut en la comissió d'investigació parlamentària sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya.

Més info: Banc Sabadell escull Alacant com a nova seu

En sala parlamentària, només mitja desena de diputats, entre ells Carles Riera, de la CUP, qui ha sigut molt dur en la seua intervenció envers els bancs i les entitats financeres en general. "Voldríem que la política pogués tenir poder sobre l'economia perquè pensem que és massa important per a deixar-la en mans de les entitats financeres, una banca que mata vides, famílies i persones quan promou desnonaments". A aquesta afirmació, més tard, Oliu li ha respost: "Els desnonaments, nosaltres no senyor Riera".

Oliu: "Quan vam prendre aquesta decisió, no vam rebre cap trucada de ningú, va ser una decisió dins dels nostres plans de contingència"

Allà, Oliu ha explicat que la primera setmana de l'octubre de 2017 es van esfumar 4.600 milions d'euros dels saldos del banc català i que aquesta situació "d'incertesa i inquietuds, justificades o no" és el que els va obligar a canviar la seu social del banc a Alacant. "Vàrem traslladar-la com a resposta a una inquietud que hi havia des de feia mesos a conseqüència del procés català", ha al·legat el banquer.

De fet, ha explicat que l'elecció d'Alacant es va produir perquè "té una quota de mercat més alta que qualsevol de les altres províncies catalanes. Només hi ha una més alta, i és Múrcia". A més, la ciutat alacantina és on s'ubicava la seu física de l'antiga CAM, que el Sabadell va comprar en plena crisi econòmica per un euro. "A Alacant hi teníem les instal·lacions, l'antiga seu de la CAM que havíem absorbit i era el més natural. La seu històrica segueix sent Sabadell, el centre corporatiu principal segueix estant a Sant Cugat i el que els he intentat demostrar és que va ser una decisió tècnica, no desitjada i bastant dura per a tots", ha reconegut Oliu.

Per al Sabadell, Alacant té una quota de mercat més alta que les altres províncies catalanes

Més por dins de Catalunya que fora

Com ha explicat Oliu, el seu relat arrenca amb les inquietuds dels dipositants del Sabadell, majoritàriament dels clients catalans. "Els 4.600 milions d'euros de saldos es van perdre la primera setmana. A partir de la segona es van estabilitzar. I dels 4.600, el 43% eren de la resta d'Espanya, però el 57% era de Catalunya", ha apuntat el president de l'entitat financera.

Eixe neguit que percep l'entitat és el que els obliga a moure fitxa: "Mesos abans havíem fet uns plans de contingència en cas que pogueren donar-se sortides de dipòsits per successos no controlables i tot va anar creixent tant a Catalunya com a la resta d'Espanya, i va créixer de manera exponencial després de l'1 d'octubre", reconeix el directiu.

Trucada a CaixaBank i visita a Junqueras i Puigdemont 

La seua narració dels fets parla d'una trucada a CaixaBank el dia d'abans del consell d'administració que es va convocar el dia 5: "El dia 4 vaig trucar a la Caixa per dir que faríem això perquè era el que garantia l'estabilitat dels nostres dipositants, era la realitat de les percepcions d'aquella gent. Però, ha continuat Oliu, "quan vam perdre aquesta decisió, no vam perdre cap trucada de ningú, va ser una decisió dins dels nostres plans de contingència. Jo personalment vaig anar a veure al vicepresident Junqueras i a la tarda al president Puigdemont, també vaig trucar a la presidenta del Parlament Carme Forcadell i al ministre d'Economia Luis De Guindos, al Banc d'Espanya i al Banc Central Europeu".

Tanmateix, Oliu ha deixat clar que totes van ser trucades i visites de cortesia i ha negat tenir cap coneixement previ del decret del 6 d'octubre que va publicar el govern de Mariano Rajoy. "Aquest és el relat. No, no vaig rebre pressions ni de la Corona ni del Govern espanyol", ha mantingut.

Més informació
El Govern espanyol no derogarà el decret del trasllat de seus
Avui et destaquem
El més llegit