El Sabadell, al costat de les empreses exportadores en el repte del Brexit

Les companyies europees que tenen acords comercials amb el Regne Unit tenen encara dubtes i incerteses sobre com serà la nova relació duanera

El Banc Sabadell acompanya les empreses per ajudar-les a entendre el paper de la duana en el Brexit | iStock El Banc Sabadell acompanya les empreses per ajudar-les a entendre el paper de la duana en el Brexit | iStock

L'acord comercial i de seguretat amb la Gran Bretanya és a punt de finalitzar-se, però es manté el risc d’un Brexit sense acord quan s’acabi el període de transició el proper 31 de desembre. En aquest sentit, les empreses exportadores europees que tenen relacions comercials amb el Regne Unit, tenen encara dubtes i incerteses sobre com serà la nova relació duanera una vegada el país anglosaxó se situï a l’altra banda de la frontera de la Unió Europea. Precisament per això, el Banc Sabadell ha volgut acompanyar les empreses amb un webinar per ajudar-les a entendre el paper de la duana en el Brexit i a comprendre com les afecta en els intercanvis comercials amb el Regne Unit a partir de l’1 de gener.

Més de 1.400 empreses espanyoles s’hi han inscrit, fet que posa de relleu la importància d’aquest tema per a molts sectors. Les dues principals preguntes que ha abordat la sessió versen sobre els impactes tècnics principals en l’àmbit de les duanes i la logística, així com sobre allò que han de fer les empreses per minimitzar els impactes sobre les seves vendes al Regne Unit.

El director de Solucions Internacionals de Banc Sabadell, Carlos Dalmau, ha subratllat que “els punts més importants que encara estan pendents en les negociacions del Brexit són la pesca, el level playing field o equitat i la governança de l’acord”. Per la seva banda, Eva Prada, directora nacional de la British Chamber of Commerce, ha valorat la situació posant de relleu que "en un moment d’incertesa com aquest, tenir en compte les millors pràctiques d’altres empreses resulta imprescindible" i ha afegit que "cal tenir en compte que el 2019 el Regne Unit va ser el més gran inversor estranger a Espanya amb gairebé 5.000 miliones d’euros i generant 235.000 llocs de feina”.

Mentrestant, la directora del departament de Duanes i de l’Agència Tributària, Pilar Jurado, ha assenyalat que, hi hagi o no acord, “l’administració espanyola procurarà que els costos administratius siguin els mínims i per minimitzar cues i retards”.

Més informació
El meu #Brexit
Brexit: és l'hora dels adéus
Avui et destaquem
El més llegit