"No es necessita ser consellera delegada de res per triomfar"

Helena Herrero, presidenta d'HP a Espanya i Portugal, aspira que "les dones del futur ho tinguin més fàcil del que jo ho he tingut"

Fa quatre anys, Helena Herrero, química de formació, va accedir a la màxima direcció en Espanya i Portugal de la multinacional d'impressores i ordinadors Hewlett-Packard (HP), rellevant a Antonio Crespo. En aquell moment era la seva vicepresidenta, però ja comptava amb 30 anys d'experiència en la companyia. "Recordo que quan vaig començar no hi havia dones en el departament de vendes, ni tampoc en el de direcció. En aquella època carregava unes impressores ben grans i ningú m'ajudava perquè jo sempre deia que podia amb tot. Ara ja he après a demanar que m'ajudin", explica Herrero.

L'anècdota la relata durant la seva ponència, La gestió del canvi per accedir a llocs de màxima responsabilitat, en el marc del Women 360º Congress que s'ha celebrat recentment a Sant Cugat del Vallès. El seu testimoni parla d'igualtat en un context en què les dones encara cobren un 19% menys que els homes. I és que la bretxa salarial és una de les reivindicacions en aquest dijous que se celebra el Dia Europeu de la Igualtat Salarial. "Des que jo vaig començar fins ara han canviat moltes coses però moltes altres haurien d'haver canviat més", apunta Herrero.

Amb tot, en aquests anys en què ella ha aconseguit accedir a posicions de màxima direcció, la clau ha estat combinar el cor i el cap. "Realment és el que moltes vegades amaguem les dones. I no existeix la Superwoman igual que no n'hi ha Superman. El primer que recomano és reconèixer-se a un mateix", al·lega l'executiva.

Ho diu amb coneixement, no només per l'experiència pròpia sinó també pel que ha vist en el seu dia a dia. "Quan he demanat dones per a vacants, elles sempre m'han dit primer on són dolentes, al contrari que ells, que entren dient que són uns campions en tot. Nosaltres tenim un excessiu afany de ser princeses, de ser perfectes. Però també és que vivim dins d'una societat que està plena d'estereotips i a les dones les jutja més pels seus fracassos", apunta Herrero.

"Jo cometo molts errors", continua. "L'autoestima és fonamental en les dones, ens sentim sempre culpables i no passa res si dius que no, no es necessita ser consellera delegada de res per triomfar. Un dels temes fonamentals és la coherència, el 'em miro i no m'avergonyeixo".

"Per què no tenim un 50% d'empreses creades per dones?"
Herrero expressa que la mateixa confiança que ha de tenir la dona per a si mateixa l'ha de tenir en les seves capacitats. Se sorprèn que no tinguem un 50% d'empreses creades per dones "quan aquestes miren molt més el llarg termini i per tant, els seus projectes són molt més sostenibles", en la seva opinió. "Si Lehman Brothers hagués sigut Lehman Sisters, una altra cosa haguera passat. I això ho va dir Christine Lagarde, la directora de l'FMI", apunta.

Confia la directiva en què aquest segle és el de les dones "perquè hi ha una necessitat d'un món diferent, es necessita un nou estil de lideratge i aquí és on la dona té el seu nou paper", apunta. Tanmateix, Herrero ha criticat que "només el 17% dels consellers de l'Íbex-35 siguin dones" i ha mostrat la seva sorpresa perquè, tot i això, "estem molt millor que països com Alemanya, que sempre és exemple, o el Japó".

Partidària de les quotes

"Amb tot, hem anat cap endavant en el tema de l'emprenedoria de dones i a hores d'ara hi ha més presència de la dona creant en determinats sectors", apunta. No obstant això, considera que en un món canviant com l'actual, ple d'entrebancs la conciliació, els estereotips, l'educació i la falta d'infraestructures, els suports cal anar a buscar-los a la societat: "Cal demanar-los-hi a les Administracions; i tot i que no advoco per les quotes, crec que són una mesura tàctica". Aquesta és justament la proposta que la passada setmana presentava la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) per acabar amb la discriminació de les dones al mercat laboral davant del monopoli masculí. L'organització recollia en un informe que la bretxa laboral de les dones suposa "una pèrdua de força laboral i de talent que no es pot permetre".

Herrero, convençuda del paper privilegiat que té avui dia, apunta que sent que "haig d'ajudar al fet que les dones del futur ho tinguin més fàcil del que ho he tingut jo i el que faig és implicar als homes perquè sense ells no hi ha raons".
Avui et destaquem
El més llegit