'Smart cities', una oportunitat enfront dels reptes globals

Les ciutats juguen un paper clau en la resposta als reptes globals com canvi climàtic, pobresa i desigualtat. Si bé només cobreixen el 2% de la superfície de la terra, les ciutats són generadores del 80% de la producció econòmica mundial i del 70% dels gasos hivernacle. Avui dia més de la meitat de la població del planeta viu en ciutats, percentatge que ascendirà en els pròxims anys podent arribar als 2,3 mil milions de persones en entorns urbans l'any 2050.

En conseqüència, la transformació cap a ciutats sostenibles, circulars i funcionals serà cabdal per assolir un desenvolupament sostenible del planeta. Per assolir un impacte global és necessari que aquestes transformacions tinguin lloc a tots els espais urbans del món, no només a les grans metròpolis, sinó també a les ciutats mitjanes i petits municipis. Per tant, cal concebre models de transformació urbana adaptables a cada un dels contextos municipals, i a les seves capacitats tècniques i econòmiques.

En aquest escenari el paradigma smart city és una oportunitat clau, una potent eina capaç d'adaptar-se al context de cada ciutat, superar les barreres existents i avançar cap a un desenvolupament sostenible. En primera instància, l'smart city aporta una aproximació holística a la transformació urbana, amb una visió global que permet prioritzar i planificar una estratègia transversal de ciutat així com detectar sinergies i identificar iniciatives tractores.

"Les aliances amb altres ciutats permeten l'aprenentatge mutu, la replicació de solucions i la generació de mercat" 

Un altra aportació clau és la col·laboració. Les aliances amb altres ciutats permeten l'aprenentatge mutu, la replicació de solucions i la generació de mercat que doni resposta a les necessitats comunes. Addicionalment, les col·laboracions amb empreses, centres de recerca i actors locals fomenten la creació d'un ecosistema que dóna suport i impulsa la transformació per assolir una visió compartida alhora que es genera creixement econòmic.

Un dels reptes comuns identificat per les ciutats al voltant del món és l'accés a capital. En aquest sentit, els models de negoci innovadors resulten primordials per augmentar la sostenibilitat econòmica dels serveis i infraestructures municipals així com per palanquejar inversió del sector privat en el desenvolupament sostenible de les ciutats.

La ciutat intel·ligent es concep per i amb el ciutadà. Les persones són al centre del disseny dels nous serveis i polítiques, i al mateix temps un agent actiu en la presa de decisions, amb marcs de participació que faciliten la cocreació i la coresponsabilitat ciutadana.

Per últim, les tecnologies de la informació i les telecomunicacions (TIC), enteses com un facilitador i no un objectiu, tenen el potencial de transformar les ciutats i la seva gestió. Big data, tecnologia mòbil, aplicacions i serveis en el núvol, IoT i sensorització, híper-connectivitat, impressió 3D i fabricació digital són algunes de les tecnologies que poden ser aplicades per les ciutats per a una millor presa de decisions i formulació de polítiques, una assignació de recursos més eficient i una governança més oberta, transparent i participativa. 

"Les persones són al centre del disseny dels nous serveis i polítiques, i al mateix temps un agent actiu en la presa de decisions" 

Smart city és, per tant, un catalitzador per la transformació urbana que ataca els reptes globals d'una manera transversal, holística i col·laborativa. Actuant com un paraigua, engloba l'ús de la innovació i les TIC per respondre als reptes, la col·laboració i la creació d'un ecosistema d'innovació urbana, cobreix també la component econòmica amb nous models de finançament i col·laboracions publico-privades alhora que inclou al ciutadà i tots els actors urbans en la presa de decisions a través de models de governança més participatius.

Més informació
Tecnologia mòbil: nous canals de comunicació
Les ciutats més intel·ligents del món
Avui et destaquem
El més llegit