Catalunya penja el cartell de (quasi) complet

Aquesta Setmana Santa es fregarà el 90% d'ocupació mitjana, gairebé un 10% més que l'any passat, tant a la zona de la platja com de la muntanya

Els hotels de la costa gironina registren un 80% d'ocupació durant el Pilar
Els hotels de la costa gironina registren un 80% d'ocupació durant el Pilar

"Anem a la platja a prendre el sol o a la muntanya a fer l'última esquiada?". Aquesta és una pregunta que segurament s'hauran fet molts dels qui aquest dijous agafin les maletes per escapar-se uns dies, però sense sortir del país. Enguany, la Setmana Santa cau en ple mes d'abril, tres setmanes més tard del que ho va fer l'any passat, i la previsió de bones temperatures animarà a més d'un a fer el primer bany al mar. En paral·lel, el Pirineu encara la recta final de la temporada, que en la major part dels casos clourà el 17 d'abril, i ho fa amb més bon aspecte del que caldria esperar per aquestes dates, ja que encara queden vestigis de les generoses nevades de l'hivern. Tanmateix, les temperatures suaus conviden a fer excursions per l'interior abans no arribi la xafogor. En conjunt, la suma de tot plegat fa que Catalunya esperi fregar el 90% d'ocupació mitjana aquests dies -89,8% segons dades del Ministeri de Turisme- i que en molts llocs ja s'hagi penjat el cartell de "complet".

En aquest context, en la major part dels casos, exceptuant Barcelona capital, els turistes que es mouen aquests dies per Catalunya són els mateixos catalans, molts d'ells procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona, i els segueixen els visitants de la resta de l'Estat i els francesos.

A la platja
Una de les destinacions preferides per aquests dies és la Costa Brava centre, amb reclams com Calella de Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Pals o Begur. La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona preveu ocupar nou de cada deu habitacions d'hotel d'aquests indrets. Una mica enrere, però no massa, quedarà l'ocupació hotelera de la Costa Brava Sud, amb destinacions com Lloret o Tossa de Mar, que serà d'entre el 80 i el 85%.

A continuació trobem els hotels de l'Alt Empordà, amb atractius com Port de la Selva o Cadaqués, que tindran entre un 65 i un 70% de les habitacions ocupades. Més enllà de la zona costanera, també hi ha bones perspectives en l'ocupació de fins al 75% que s'espera a Girona ciutat, els pobles del voltant i la zona de la Garrotxa.

La costa barcelonina, especialment la de les comarques del Maresme i el Garraf, també esperen fregar el 90% d'ocupació. Pel que fa a la capital catalana, el Gremi d'Hotelers de Barcelona espera arribar al 85% d'ocupació, el que suposa un 5% de creixement respecte a l'any anterior.

Per la seva banda, la Costa Daurada tarragonina també preveu omplir moltes de les seves habitacions d'hotel, en gran part gràcies a la presència de viatgers de l'Imserso -amb els quals hi ha una polèmica arrel dels preus que paguen- i també per la celebració de diversos esdeveniments esportius, com el Mundialet de futbol Infantil que reunirà a Cambrils a més de 4.000 infants amb les seves famílies. En total, hi haurà tres grans tornejos de futbol, dos de bàsquet i una competició de balls de saló. Des del Patronat de Turisme de Tarragona i l'Associació Hotelera Salou-Cambrils -La Pineda apunten que aquest tipus d'esdeveniments fan que les reserves de punts com siguin menys volàtils en funció de la meteorologia, i donen una seguretat als hotelers. "Enguany, gràcies a la bona tasca feta pels Patronats de Turisme i els empresaris, hi ha diversos esdeveniments que ens permeten acollir milers de joves esportistes durant els principals dies", explica el president de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig. Tanmateix, esperen que la recent inauguració del parc Ferrari Land capti a molts visitants, tot i que no tenen cap previsió concreta per aquests dies.

L'esport blanc i gaudir de la natura
L'últim tram de la temporada d'esquí, l'inici dels esports d'aventura i l'àmplia oferta de turisme rural són alguns dels principals atractius per als visitants a la demarcació de Lleida. Segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, les comarques lleidatanes esperen a 80.000 turistes que facin 200.000 pernoctacions durant aquesta Setmana Santa. Amb una ocupació mitjana del 50% el primer cap de setmana i del 95 al 100%; aquestes xifres són les millors dels darrers sis anys quant al nombre de turistes, així com un increment del 15% respecte l'any anterior.

En aquest context, el president del Consorci de Turisme de les Valls d'Àneu, Carlos Cortina, afirma que "les previsions ens indiquen que amb l'esquí i les excursions amb raquetes estarem per sobre de la campanya de Nadal".

De turisme rural o càmping
Fins aquí parlàvem dels hotels, però Setmana Santa també coincideix amb el tret de sortida de temporada per a molts càmpings. De fet, l'Associació de Càmpings de Girona assenyala que sis de cada deu establiments tindran les portes obertes i entre el 80 i el 90% dels bungalou ja estan reservats. Encara millor confien que els anirà als responsables de cases rurals en territori gironí, que ja tenen un 90% d'allotjaments reservats i esperen arribar al 95% gràcies a les reserves d'última hora, segons l'associació de Turisme Rural de Girona.

Per la seva banda l'Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre espera una bona ocupació, especialment si el bon temps acompanya, i indica que ja tenen més de la meitat dels bungalou reservats a partir del 13 d'abril. 

Avui et destaquem
Comentaris