Campions en impostos i dèficit fiscal: la denúncia de Cecot a la Nit de l'Empresari

La patronal vallesana Cecot ha celebrat la Nit de l'Empresari, que ha servit per posar de manifest les demandes de l'empresariat a l'administració pública

Celebració de la Nit de l'Empresari de la Cecot FOTO: Cecot Celebració de la Nit de l'Empresari de la Cecot FOTO: Cecot

"La nostra societat i l'estat del benestar, agradi o no, no es construirà sense autònoms, empreses petites, mitjanes i grans, sense la iniciativa privada". Ha estat la reivindicació dels empresaris del president de la Cecot, Xavier Panés, durant la celebració de la Nit de l'Empresari. Una trobada, celebrada a Terrassa, que ha servit per posar damunt la taula les demandes de l'empresariat cap a l'administració pública i denunciar les mancances eternes que pateixen Vallès i Catalunya.

Els empresaris vallesans han alçat la veu per fer-se sentir i ser escoltats, en un acte amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a qui han demanat més facilitats a l'activitat econòmica. La primera Nit de l'Empresari després de 17 anys sense Antoni Abad com a president de la Cecot, a qui han agraït la seva implicació amb l'entitat.

Ninna Torres: "Ajudeu-nos a fer empreses, no ens poseu traves, escolteu-nos"

"Ajudeu-nos a fer empreses, no ens poseu traves, escolteu-nos", ha reclamat la presidenta del Cercle Jove de la Cecot, Ninna Torres. Un clam compartit per Ramon Comellas, fundador i president de Circutor, que ha rebut l'aplaudiment de la nit en ser reconegut amb el Premi a la Personalitat: "Necessitem ajuda de l'administració, han de pensar en les empreses familiars".

Xavier Panés, tot i voler fer un discurs optimista i positiu, ha estat contundent en referir-se a les classes dirigents, parlant del "malestar i desconfiança" que genera la "sensació generalitzada de l'allunyament dels polítics de la realitat". "Cal tocar més de peus de terra, tractar els temes que afecten la vida diària de la gent. Governar és, sobretot, gestionar", ha reivindicat.

El xip europeu pel futur de Catalunya

En una ciutat històricament industrial, un dels motors de Catalunya durant la Revolució Industrial i la potència del tèxtil durant el segle XIX i XX, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut reivindicar la necessitat de reindustrialitzar el país. "Catalunya serà industrial o no serà. I tornarà a ser una de les economies industrialitzades d'Europa", ha emfatitzat, fent referència al Pacte Nacional per la Indústria. La reindustrialització i la transició energètica han de ser els dos puntals.

Tot i això, ha reconegut la lentitud viscuda, per exemple, en l'impuls de les renovables, on Catalunya és una de les regions europees amb menys generació d'energia neta. "No ens podem permetre el luxe de perdre oportunitats", ha assegurat.

Pere Aragonès: "Catalunya pot liderar el desenvolupament del xip europeu"

I una d'aquestes oportunitats passa pel xip europeu. Pel president de la Generalitat és una aposta per garantir el futur de l'economia catalana. Un xip europeu que ha de garantir una autonomia estratègica d'Europa i que serà clau en les pròximes dècades. "Portem temps enfortint la nostra proposta i tenim tots els elements perquè Catalunya jugui un paper clau en aquest projecte fonamental a Europa. Catalunya pot liderar el desenvolupament del xip europeu", ha sentenciat.

Així, Aragonès ha assegurat que la reindustrialització del país i projectes estratègics com el xip europeu marquen el full de ruta per l'economia i empresa catalana de les pròximes dècades. I, per aconseguir-ho, ha instat a treballar plegats entre administracions, empreses, treballadors i societat civil: "El nostre país esdevé imparable".

Impostos i dèficit fiscal

Una col·laboració en la qual ha insistit el president de la Cecot: "Cal canviar la visió sospitosa de l'empresari i és feina de tots. Defensem la col·laboració publicoprivada". I també la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, que ha demanat "unitat d'acció": "Hem vingut per atendre les vostres reivindicacions i escoltar. Dialogar, conversar, convertir, reflexionar i construir un món millor".

I un dels missatges de la Cecot dirigit a la classe política té un doble receptor: el govern espanyol i el català. En referència al primer, el president de l'entitat ha denunciat el "greu dèficit fiscal" i el "reiterat incompliment" en les inversions. Dues mancances que la patronal calcula en 200.000 milions menys a Catalunya en els darrers els anys. "Se'n parla poc", ha lamentat Panés, proposant una comissió tripartida entre Generalitat, Estat i entitats empresarials.

Panés: "Aquest mal finançament no justifica l'altíssima pressió fiscal que patim les empreses catalanes"

Però el president no ha eximit el govern català de responsabilitats. "Aquest mal finançament no justifica l'altíssima pressió fiscal que patim les empreses catalanes i que ens fa perdre competitivitat ni explica l'existència d'impostos com el patrimoni". Panés ha lamentat que Catalunya sigui "líder" en impostos.

Les infraestructures, la tragèdia del Vallès

I una nit empresarial al Vallès no pot acabar sense les reivindicacions per les eternes mancances que pateix la comarca pel que fa a infraestructures. El president de la Cecot ha ironitzat sobre el tema: "Evitaré parlar de la B-40 o de l'ampliació de l'aeroport, perquè volia mantenir un to positiu".

Aprofitant la presència del president de la Generalitat i les últimes declaracions del nou conseller de Territori, que assegurava que ningú volia la Ronda Vallès, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha volgut defensar el projecte: "Que s'impulsi el pla de mobilitat del Vallès i es faci la Ronda Nord, que ha de connectar Sabadell i Terrassa. No té cap sentit que la B-40 acabi en una rotonda en un barri de Terrassa".

Tot plegat ha configurat una Nit de l'Empresari que també ha volgut combatre els "apòstols de l'apocalipsi", ha dit l'alcalde de Terrassa, amb un missatge positiu i d'optimisme perquè Catalunya aprofiti les oportunitats que s'obren en un moment incert i complicat marcat per la inflació o la guerra a Ucraïna.

Reconeixement a la història

Cecot ha aprofitat la Nit de l'Empresari per reconèixer públicament empreses centenàries per posar en valor la seva trajectòria, innovació i voluntat de millora per mantenir-se al llarg de les dècades. Les companyies reconegudes han estat Sanmartí 1850, Educa Borràs, Casa Evaristo i TGO DX.

A més, han estat distingides Hercal Diggers (premi a l'eficiència energètica i sostenibilitat), Mecesa (premi a la transformació digital), Freshly Cosmetics (premi a la millor jove iniciativa empresarial), Circutor (premi a l'empresa saludable), Circoolar (premi a la pime responsable) i Fundació Impulsa (premi a l'entitat socioeconòmica).

Avui et destaquem
El més llegit