L'any 2020, en 10 titulars

Al lector de VIA Empresa li interessa Barcelona, el Barça i el Mobile, però també l'empresa catalana i el seu rumb: fusions frustrades o compres per tancar

Gran angular de la ciutat de Barcelona Gran angular de la ciutat de Barcelona

Si aquest recull és un fidel mirall de com són els lectors de VIA Empresa, aquí va la descripció: interessa Barcelona com a pol d'inversió, però li també li agrada mirar portes enfora per saber què es fa en altres països, principalment europeus. El lector d'aquest diari és amant de l'empresa catalana i fan del seu equip de futbol més reconegut; curiós dels grans esdeveniments que han aixecat Catalunya i seguidor dels economistes mordaços com Xavier Sala-i-Martin. A més, s'interessa pel conflicte Catalunya-Espanya, però en aquest 2020 confinat i pandèmic a parts iguals, també ha mirat portes endins per saber què passava a casa seua i, sobretot, perquè s'hi menjava diferent. Aquest 2020 en els 10 titulars més llegits mostra els interessos dels lectors de VIA Empresa en un repàs que ens permet veure com hem canviat al llarg d'aquests darrers 12 mesos.

1 La belga Greenpulse aterra a Barcelona per proveir tot Espanya

Que la notícia més llegida siga una optimista ja és alentidor. La informació sobre la instal·lació de Greenpulse a Barcelona per establir la seua seu i impulsar a tot l'Estat un dels projectes més grans de plantes fotovoltaiques del país es publicava al juliol. Una empresa que treballa l'energia renovable i que aposta per la sostenibilitat, el gran repte del segle XXI. 

2 La crisi disruptiva: Holanda vs Espanya

L'expert en vendes Francisco López, a qui recentment hem entrevistat per la publicació del seu nou llibre, col·labora des dels Països Baixos per donar-nos la seua visió sobre la crisi del coronavirus i, sobretot, per aportar realitats diferents més enllà del que està passant a Catalunya i a l'Estat. És així com arribava a l'agost aquesta anàlisi de com la imposició de la mascareta era només una de les diferències entre els dos països europeus que s'havien enfrontat a la pandèmia des de situacions econòmiques diferents i amb un futur distant. Per exemple, López explicava com arran un estudi fet tant als Països Baixos com en altres països nòrdics, s'havia arribat a la conclusió que no existia cap prova que "relacionés els nens amb el contagi i per tant, tot i que en un primer moment s'havien tancat les escoles com a mesura de prevenció, els nens tenien total llibertat per sortir al carrer, als parcs, jugar o banyar-se en els rius. No és estrany trobar-se grups de nens jugant a futbol en qualsevol parc".

3 Bon Preu negocia la compra de Caprabo

Exclusiva de VIA Empresa. El 29 de setembre aquest mitjà publicava que les dues grans cadenes de supermercat tenien un grup de negociació -en petit comité- que no arribava a la desena de persones i que estava encapçalat pel mateix Joan Font, president de Bon Preu, per negociar la compra de Caprabo. En el reportatge s'explica com la catalana competeix amb Carrefour per aquesta compra, després que Lidl hagués quedat al marge. Al cap de pocs dies, Eroski responia dient a través de fonts directes en una altra versió. "Caprabo no està en venda", sostenien.

4 Sala-i-Martin: "És per culpa del Rei i els poderosos que es frena el progrés"

El gener de 2020, quan encara tot semblava diferent, en Sala-i-Martin participava en un acte de la Cambra de Comerç de Barcelona i la Welcome Talent Society a la sala de la Casa Llotja de Mar. Amb motiu de la convocatòria dels Premis Talent Cambra, deia una frase profètica: "Fa cent anys va haver-hi la grip espanyola que va matar 100 milions de persones arreu del món. Gràcies a les grans idees, això ja no passa". Curiosament, aquesta crònica és el quart article més llegit de l'any.

Sala-i-Martin afirmava al gener que "fa cent anys va haver-hi la grip espanyola que va matar 100 milions de persones arreu del món. Gràcies a les grans idees, això ja no passa"

5 Peix: "Catalunya és un problema per a Madrid"

Després de mesos de confinament, a l'agost es publicava aquesta entrevista amb Andreu Peix, fundador d'Unió de Pagesos, en què assegura que encara que hi hagués un nou confinament, Catalunya podria alimentar la seua població, una preocupació cabdal durant la primera onada de la pandèmia i el tancament dels mercats. En la seua conversa amb Marta Escobar Martí, Peix parla dels temporers, però també de l'autoabastiment, de la baralla entre cooperatives i empreses, del camp... i d'una dada interessant: "El primer exportador de pernil d'Espanya és Catalunya, on hi ha el primer clúster alimentari d'Europa".

6 Més pomes i menys maduixes

La llista de la compra del mes de març no té res a veure amb la del gener el febrer. Ho afirmaven els distribuïdors, que han fet una tasca ingent en aquesta crisi per garantir productes i salvar les malmeses cadenes de subministrament, afectades pel tancament fronterer. I en aquest moment, una curiositat: els agricultors d'AVA-ASAJA, l'associació d'agricultors valencians, assenyala que els cítrics estan tenint molt bona acollida per la vitamina C i també per l'oratge, plujós i gris, d'aquelles setmanes. També són un imprescindible en les compres domèstiques les patates, el pa i altres fruites, còmodes de pelar, com el plàtan o la poma.

7 Davant el pànic dels mercats, el cap fred dels economistes

Els lectors han buscat respostes enguany. Moltes. I algunes les han trobat en les reflexions d'autors com Xavier Sala-i-Martin, Xavier Ferràs, Santiago Niño-Becerra o Oriol Amat que en aquest recull analitzen l'impacte del coronavirus. Així, Ferràs destacava com des de la implantació del teletreball que "acabarà amb l'absurda cultura de la reunió contínua" es promourà "un lideratge més orientat a la confiança, en comptes del control" o la revisió del desplegament de les cadenes de subministrament global. També Amat apuntava a "la sobre reacció" dels mercats i augurava que "hi ha empreses que patiran i d'altres que guanyaran". 

8  La voladura d'un club

La crisi del FC Barcelona dóna molt de si, també en aquest recull de titulars. Roger Vinton en parlava a l'agost de la situació de l'equip culé, després dels vuit gols del Bayern München que van ser "la darrera càrrega de dinamita en la voladura controlada del FC Barcelona que la junta directiva del club català està executant des de fa una dècada".

9 "El MWC no se celebra per mala gestió i incompetència de Hoffman"

Sembla llunyà aquell febrer de 2020 en què s'havia de celebrar el Mobile World Congress i finalment no es va fer res. De res. Les grans multinacionals retiraren els equips de l'esdeveniment i amb la seua retirada, la celebració finalment va caure. A VIA Empresa, però, ens preguntàvem quin ha paper havia tingut el CEO de GSMA, John Hoffman, durant la crisi del coronavirus al MWC i què hi havia darrere del relat. També qui cobriria les despeses de les cancel·lacions dels congressistes perquè les mateixes fonts afirmaven que "diuen que és força major, però deixaran arruïnada a moltíssima gent".

10 El gran banc català, una operació frustrada

Per últim, es cola en la llista una notícia de finals d'any. Després de la fusió tancada de Bankia i CaixaBank, finalment el Sabadell i el BBVA no van entendre's. I en aquesta article, Víctor Costa explica com hi va haver un temps en què Isidre Fainé i José Manuel Lara van intentar fusionar La Caixa i el Banc Sabadell, però Josep Oliu ho va frenar.

Més informació
Els casos amb més èxit del 2020
Les opinions referents del 2020
Les entrevistes més llegides del 2020
Avui et destaquem
El més llegit