CaixaBank, la fusió bancària que agita l’ànim

Jordi Gual valora l’operació com a “gran fita històrica” i Gonzalo Gortázar opina que la resultant és “una entitat forta, ben cohesionada i ben capitalitzada”

Gortázar i Gual, en la junta d'accionistes d'aquest dimecres | @caixabank Gortázar i Gual, en la junta d'accionistes d'aquest dimecres | @caixabank

"Moment històric" a València amb l'aprovació per majoria de la fusió per absorció de Bankia per part de CaixaBank, tal com l'ha qualificat Gonzalo Gortázar. El conseller delegat, que també ho serà de la nova entitat resultant, ha destacat que serà aquesta "una entitat forta, ben cohesionada i ben capitalitzada i que serà beneficiosa per a tots els grups d'interés". Per a Jordi Gual, que abandona els càrrecs en aquesta operació, la junta general extraordinària d'accionistes també és històrica, "l'operació número 85, que serà una de les grans fites de la història de l'entitat".

Gual ha destacat que l'objectiu de la mateixa és "anticipar-se a les exigències de l'entorn", ja que com ha descrit, el sector viu "una reestructuració, a la qual CaixaBank s'avança, ja que els reptes són summament complexos i és apassionant perquè estem dibuixant la banca del futur". En un to menys triomfalista, ha apuntat a les tendències de la indústria, amb una baixada constant dels tipus d'interés que afecta el negoci, com una de les circumstàncies a tenir present.

Gual: "Els reptes són summament complexos i és un repte apassionant perquè estem dibuixant la banca del futur"

"La fusió aporta grans estalvis de costos, però també sinergies", destaca Gortázar. Amb les xifres que ha presentat, l'entitat resultant comptarà amb un total de 660.000 milions d'euros d'actius gestionats, aproximadament el 25% de la quota de mercat del mercat en crèdits i dipòsits; suposarà un estalvi de costos de 770 milions d'euros i tindrà unes despeses de reestructuració de 2.200 milions d'euros que, afirma l'executiu, "són assumibles perquè es poden compensar amb capital propi".

La plantilla, preocupada

En l'aire ha quedat com afectarà la plantilla aquesta fusió, perquè el conseller delegat només ha confirmat que a hores d'ara estan quantificant "l'excedent de plantilla" però els termes i les condicions es negociaran amb els sindicats seguint, ha mantingut, "criteris de responsabilitat social, eficiència i sostenibilitat".

Gortázar no dóna xifres de l'eixida de treballadors, però avança que estan "quantificant l'excedent de plantilla

La resposta, preocupada, dels treballadors ha arribat en el torn de paraules. Representants dels empleats han criticat els termes i han demanat responsabilitat en les decisions. "Només s'han preocupat del repartiment de les cadires al consell d'administració", ha criticat la primera intervinent en nom de CCOO. També en nom de la UGT una altra participant ha demanat que no prenguen el camí més fàcil i que busquen "minimitzar l'impacte de la fusió per evitar l'ús de mesures traumàtiques". La resposta de Gortázar és que "no ens deixarem ni un resquici per arribar a acords".

La seu social, valenciana; l'operativa, a Madrid-Barcelona

Per la seua part, Gonzalo Gortázar ha explicat que "la seu social estarà a València, però existirà una doble seu operativa a Barcelona i Madrid" i ha opinat que "és una gran operació de crear valor per a tots els grups d'interés que hi formen part". Sobre aquest fet, i ja en el torn de paraules, s'ha fet sentir la crítica: "No estic content amb aquesta fusió... i sóc client de la Caixa des del primer dia...", ha dit des del faristol Eduard Mestres, el primer accionista amb torn de paraula. La calmada reunió en què s'havia explicat la fusió per absorció de Bankia presentava així alguna escletxa amb el discurs apassionat de Mestres, que ha criticat la gestió de Gortázar, ha aplaudit el "cap pensant" de Jordi Gual, i ha lamentat l'oblit dels orígens, minuts abans d'exclamar "Visca la Caixa! Visca Catalunya!". Com a rèplica, Gual ha defensat els fonaments socials de Caixabank recordant l'esperit del fundador, Francesc Moragas. Gortázar ha respost que té "un fantàstic despatx a Barcelona" reiterant que el projecte és guanyador.

L'oposició de Mestres, tot i que singular pel to agitat, exemplifica la reticència que ja havien mostrat algunes veus, com la del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, que ja havia avisat que "si es confirma la unió serà un pas més per concentrar el poder a Madrid i allunyar-se dels orígens catalans per sempre". També des de les intervencions telemàtiques s'ha parlat del concepte "descatalanització" en un joc de poder que dóna avantatge a la capital de l'Estat.

Per contra, la confirmació de què la seu social es manté a València s'esperava des de fa dies a la ciutat del Túria. Ja aquest dimarts el president valencià Ximo Puig havia destacat al Cercle d'Economia de Barcelona estar "molt content per la fusió" i pel protagonisme valencià als mitjans, ja que "abans apareixíem a les pàgines de tribunals i ara apareguem a la secció d'economia".

La confirmació de què la seu social es manté a València s'esperava a la ciutat del Túria

I si la Generalitat està contenta, també ho ha d'estar el consistori. De fet, a l'octubre el Ple de l'Ajuntament havia expressat la seua "voluntat clara i inequívoca que l'entitat resultant de la fusió de Bankia i CaixaBank tinga la seua seu social, fiscal i operativa de manera definitiva a la ciutat de València", i s'havia compromés "a defensar, en conseqüència, tal posició davant les citades entitats bancàries, així com davant els organismes i institucions pertinents i, en particular, davant el Govern d'Espanya".

Més informació
Caixabank presenta 726 MEUR de benefici, tot i la provisió per l'impacte Covid
Caixabank(ia) II, què passa amb Catalunya?
Caixabank(ia) I, fusió o absorció? Qui manarà?
Avui et destaquem
El més llegit