Catalunya és on més hores extraordinàries remunerades es treballen

Les hores extra superen els 147 milions i registren la xifra més alta des de 2009, segons Randstad

El Premi a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps arriba a la seva setena edició El Premi a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps arriba a la seva setena edició

Catalunya és on més hores extraordinàries remunerades es treballen. En concret els catalans han treballat durant l’exercici 2017 un total de 36.403.710 hores extra remunerades, segons un estudi de Randstad a partir de la Encuesta de Costes Laborales publicada per el Instituto Nacional de Estadística (INE). Madrid i Andalusia amb 24,5 milions d’hores i 17,7 milions d’hores respectivament són les regions que encapçalen la llista. En total, aquestes tres comunitats acumulen el 53,4% del total de totes aquestes hores de més treballades.

Més info: Les hores extra substitueixen 18.000 llocs de treball

Els professionals al conjunt de l’Estat han realitzat 147 milions d'hores extra remunerades durant l'exercici 2017, la qual cosa suposa un increment del 9,8% respecte a l'any anterior i la xifra més alta des de 2009, segons el mateix estudi.

Analitzant la sèrie històrica, Randstad destaca que després de mostrar la xifra més elevada el 2008 (176.243.931), el volum d'hores extra va descendir durant cinc anys consecutius, fins a registrar la xifra més baixa el 2013, quan es van realitzar poc més de 100 milions d'hores extra. Des d'aquest exercici, aquest indicador del mercat laboral ha augmentat durant quatre anys consecutius fins a aconseguir la segona xifra més elevada de tota la sèrie històrica durant aquest exercici, solament superada per la de 2008.

El volum de les hores extraordinàries està directament relacionat amb el nombre d'ocupats que hi ha en aquest moment al mercat laboral i amb la càrrega de treball que suporten els professionals. D'aquesta forma, les hores extra per ocupat mostren que el 2008 el nombre d'hores extra realitzades per cada empleat també va marcar la xifra més elevada (9,3), per després reduir-se en més de dues hores l'any següent (7,2) i registrar la xifra més baixa en 2013 (6). Des de llavors, les hores extra remunerades van augmentar durant quatre anys consecutius fins a aconseguir en 2017 les 7,8 hores per treballador actuals.

El director de Relacions Institucionals de Randstad, Luis Pérez, indica que l'ús de les hores extra com a eina per solucionar els becs d'activitat és "efectiva", però només de manera puntual. "Un increment perllongat de la jornada laboral dels empleats repercuteix de manera negativa en la productivitat i el rendiment dels equips de treball, a més d'incrementar exponencialment el risc de baixes laborals", va subratllar.

Catalunya i la indústria, al capdavant

Catalunya, amb un mercat laboral molt més gran, lidera el rànquing d’hores extra. A l’altre extrem, a causa del menor nombre d'ocupats, se situen Extremadura (1.315.170), Cantàbria (1.279.650) i La Rioja (887.730).

Si s'analitza el nombre d'hores extra treballades per cada professional, Navarra (11,4), Catalunya (11,1) i Aragó (10,8) encapçalen el rànquing de comunitats autònomes amb més hores extra per empleat. A continuació, per sobre de la mitjana nacional (7,8), es troba Astúries (9), Madrid (8,4), Castella-la Manxa (8,1) i Comunitat Valenciana (7,8).

En el costat oposat, amb les menors xifres, se situen els empleats d'Extremadura (3,6) que, igual que l'any anterior, són els que menys hores extra remunerades van realitzar en 2017. Li segueixen Canàries (5,4), Cantàbria (5,4) i Andalusia (6).

De la mateixa manera que en l’any 2016, els empleats de la indústria són els que registren més nombre d'hores extra remunerades, amb 14,1. Li segueixen construcció (7,2) i serveis (6,9). Si es compara amb l'any anterior, tots els sectors han augmentat el nombre d'aquest tipus d'hores, sent la indústria el que major increment registra (14,6%), seguit de serveis (7,8%) i construcció (5,8%).

El sector serveis és el que, en total, acumula més hores extraordinàries remunerades, superant els 98 milions, la qual cosa suposa el 66,9% del total, a causa de l'elevat nombre d'ocupats. A continuació se situen indústria (37 milions) i construcció (8,1 milions).

Més informació
La Generalitat pagarà als funcionaris la part que falta de l'extra del 2012
Més de la meitat de treballadors no cobren les hores extres
Avui et destaquem
El més llegit