Les hores extra substitueixen 18.000 llocs de treball

Els catalans van realitzar 35 milions d'hores fora del seu horari laboral durant el 2017 i un 40% no ha rebut cap mena de compensació

El sector serveis acumula més hores extraordinàries El sector serveis acumula més hores extraordinàries

Els treballadors catalans han realitzat 35 milions d'hores extraordinàries durant el 2017, la qual cosa equivaldria a la creació de més de 18.000 llocs de treball. El 40% d'aquestes han estat sense remuneració ni compensació en temps, segons un informe de CCOO de Catalunya presentat aquest dimecres.

En roda de premsa, el secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera, i la responsable de Mercat de Treball del sindicat i autora de l'estudi, Romina Garcia, han explicat que unes 73.000 persones han realitzat hores extres a Catalunya l'any passat -el que representa el 2,7% del total d'assalariats- i han alertat que gairebé la meitat d'elles les va fer sense cobrar-les. L'informe es basa en les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre del 2017 -extrapolats a l'any complet-- i també fa una comparació amb el mateix període del 2008, a l'inici de la crisi.

Així, constata que el nombre de treballadors que declara realitzar hores extra s'ha reduït a la meitat en comparació amb el 2008, quan eren 159.000 persones, i també s'ha reduït el volum d'hores, encara que amb menor intensitat, la qual cosa suposa que cada treballador assumeix un nombre més gran d'hores extra: mentre que fa deu anys la mitjana setmanal era de set hores extra, el 2017 es va elevar a més de deu.

Tècnics i professionals intel·lectuals

La majoria de treballadors que fa hores extra són homes, amb contracte indefinit i jornada completa, del sector serveis i, concretament, de la categoria de tècnics i professionals científics i intel·lectuals, que inclou professions com enginyers, metges, advocats, científics i periodistes, entre moltes altres de nivell de qualificació mitjà-alt.

No obstant això, quan les hores extres no són remunerades, són les dones les més afectades (el 55%), mentre que en el cas de les hores pagades, el perfil majoritari és masculí (el 60%). En el cas de les hores extra no remunerades, la mitjana setmanal se situa en les 7,6 hores per persona -pràcticament igual que el 2008, quan era de 7,8- i en el de les remunerades se situa en 11,2 hores, molt superior a fa deu anys, quan era de 6,9.

Encara que el sector serveis és el que té més treballadors fent hores extraordinàries, la indústria és on el volum d'hores extra pagades és més elevat -més intensitat d'hores extres-, mentre que en el cas de les no retribuïdes, on es fan més hores és en els serveis --acumula el 78% del total de les hores extres no pagades--.

Garcia ha subratllat que el gruix de les hores extraordinàries recauen en treballs estables, la qual cosa fa pensar que part d'aquest treball podria cobrir treball estructural i, per tant, impediria la creació de nous llocs de treball.

Més informació
Les dones treballen 1,1 hores més al dia que els homes
“La feina no ho és tot, només treballem vuit hores"
Treballadors de bars i hotels fan més hores que la resta
Els catalans són els que més hores extres treballen a l'any
Avui et destaquem
El més llegit