LOGIS Empordà, centre de logística pel nord de Catalunya | Cedida

Economia

La contractació logística cau un 40% durant el 2023

Malgrat el descens, el volum de superfície contractada a Catalunya va alineat amb la mitjana dels darrers 10 anys, segons dades de Forcadell

El sector logístic català tanca un 2023 amb una caiguda en la contractació de metres quadrats del 40% en comparació amb el 2022, segons dades publicades per la immobiliària Forcadell. En total, el take up anual del 2023 suma 507.491 metres quadrats, una xifra que -malgrat el descens respecte al darrer any- està força alineada amb la mitjana dels darrers 10 anys (585.147 metres).

Pel que fa al quart trimestre del 2023, la contractació va caure un 53% en comparació amb el mateix període de l'any anterior, fins als 113.173 metres quadrats. El nombre d'operacions registrades en el darrer trimestre va pujar a 14, de les quals quatre van ser a la primera corona, vuit a la segona i dues a la tercera. En línia amb el que ja és habitual al mercat català, la superfície mitjana contractada d'aquestes operacions va ser de 8.750 metres quadrats.

A causa de la manca de disponibilitat que arrossega el sector (especialment a la primera i segona corona), les naus de nova construcció o claus en mà continuen tenint molt de pes en el còmput de la contractació. Concretament, un 46% de la superfície contractada l'any passat va ser de naus en construcció. Entre les operacions més rellevants durant el quart trimestre, va destacar una nau de 22.434 metres quadrats a Constantí o l'adquisició d'una nau de 30.000 metres quadrats a Sabadell per part de la Fundació Formació i Treball.

Un 46% de la superfície contractada l'any passat va ser de naus logístiques en construcció

Respecte a les rendes, Gerard Plana, director del Departament d'Industrial-logística de Forcadell, apunta que aquestes mantindran "la tendència a l'alça, especialment en els projectes que començaran a construir-se aquest 2024 amb previsió de ser lliurats el 2025”. Segons apunta Forcadell, l'augment dels tipus d'interès i la consegüent inestabilitat en les rendibilitats són els principals causants d'aquests augments, a més del cost del sòl comprat en un moment de tipus baixos conjugat amb les expectatives de rendibilitat.

Sobre el descens de la inversió immobiliària -present a tot el mercat immobiliari i concretament también en el sector industrial-logístic-, Plana es mostra positiu: "Veiem que hi ha un interès molt elevat en l'immologístic català". Un dels atractius, a més de les bones perspectives del sector, que venen impulsades per l'auge de l'e-commerce i la ubicació geoestratègica de Catalunya-, són també les rendibilitats, que en el cas d'immobles de classe A ubicats a la 1a i 2a corona de Barcelona, se situen entre el 5-6%.