El Govern central aprovarà amb C's els PGE pel 2017

Els comptes inclouen places públiques, rebaixa de l'IVA d'espectacles en directe i actualitza el quadre macro

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per 2017, que inclourà una Oferta d'Ocupació Pública (OEP) històrica de 67.000 places per aquest any i altres 250.000 de conversió d'interins a fixos en tres anys, juntament amb una pujada salarial del 1% per als funcionaris, entre altres aspectes.

L'aprovació dels Pressupostos pel 2017, que hauria d'haver-se produït l'estiu passat, es va posposar a causa de la incapacitat pressupostària de l'Executiu per la seva situació d'interinitat davant la falta de suports al Parlament per formar Govern.

Els Pressupostos inclouran una oferta d'ocupació pública (OEP) pel 2017 que inclou al voltant de 67.000 places de reposició i un procés de reducció de la interinitat que comportarà la conversió de fins a 250.000 interins en fixos en un termini de tres anys, amb la finalitat de reduir la interinitat en les administracions del 25% actual al 8% en aquest període.

No obstant això, el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres un decret per habilitar ja una partida destinada al fet que els sectors amb necessitats més urgents, com són Educació, inclòs l'àmbit universitari, Guàrdia Civil i Policia Nacional, puguin convocar immediatament places de reposició del 100% i per permetre que les comunitats autònomes puguin habilitar la conversió de les places d'interins en aquests àmbits, sense haver d'esperar a la tramitació parlamentària dels Pressupostos.

D'altra banda, el Consell de Ministres aprovarà també la baixada de l'IVA dels espectacles en directe, com els concerts, el teatre, la dansa i els toros, de l'actual 21% al 10%. El Govern va pujar l'IVA del 10% al 21% al sector cultural en 2012. Tot i això, el cinema es queda fora d'aquesta rebaixa.

Així mateix, els Pressupostos inclouran un increment salarial del 1% per als funcionaris, en línia amb l'aprovat l'any passat, després de la seva congelació durant els anys anteriors de la legislatura de Mariano Rajoy i de 2011, amb el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que ho arribo a baixar un 5% en 2010.

Per fer els comptes del 2017, l'equip econòmic del Govern ha partit d'un límit de despesa no financera de l'Estat de 118.337 milions d'euros, conegut com a sostre de despesa, exactament la mateixa xifra que el finalment executat el 2016.

El Govern no contempla la possibilitat que es puguin arribar a efectuar canvis rellevants en les principals partides del projecte de Pressupostos durant la seva tramitació parlamentària.

Les partides que augmenten
L'acord d'investidura entre PP i Cs pels Pressupostos del 2017 es divideix en dos grans blocs: mesures per recuperar la classe mitjana i treballadora, a les quals es destinaran 1.945 milions d'euros, i reformes per a un nou model econòmic, amb una previsió de 2.142 milions d'euros.

En total sumen 4.087 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment de 322 milions respecte al compromís que el president del Govern, Mariano Rajoy, va assumir a la fi del 2016 amb el líder de Cs, Albert Rivera, a canvi que la formació taronja votés a favor del sostre de despesa al Congrés.

Conforme al pacte aconseguit entre l'Executiu i Cs per a l'aprovació dels Pressupostos, el Govern assumirà una retallada d'ingressos de 480 milions d'euros per estendre la tarifa plana per als nous autònoms fins als primers dotze mesos de cotització i l'engegada del complement salarial de 400 euros durant sis mesos per a joves menors de 30 anys de baix nivell formatiu que desenvolupin una activitat formativa, amb una partida de 500 milions d'euros.

També es contempla l'augment dels pressupostos de l'Agència Tributària en 100 milions d'euros per reforçar els mitjans de lluita contra el frau i del Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (SEPBLAC) en uns 5 milions, així com un alça de 4,7 milions del pressupost de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AiReF) per a la revisió de despesa integral de les administracions publiques.

Un altre dels compromisos adquirits entre ambdues formacions que es veurà plasmat en els comptes del 2017 és l'ampliació de la cobertura a aturats de llarga durada, pels quals es destinaran 258 milions d'euros en programes d'activació i reorientació, mentre que les administracions autonòmiques rebran 1.200 milions d'euros per a la formació de l'ocupació.

Revisió del quadre macro
Al costat de l'aprovació dels Pressupostos, el Consell de Ministres acordarà l'actualització del quadre macroeconòmic, que mantindrà la previsió de creixement del 2,5% per aquest any, si bé millorarà les previsions d'atur per a aquest exercici, tal com va avançar aquesta setmana el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

De Guindos va avançar que es revisarà en sis dècimes a la baixa la previsió de la taxa d'atur per aquest any, passant del 17,6% al 17%, amb una estimació que es creuen més de 500.000 llocs de treball.

Atès que en el projecte de Pressupostos no es poden incloure noves figures impositives, l'Executiu no inclourà en els comptes el nou impost de begudes ensucrades ni els mediambientals anunciats a la fi de l'any passat, quan va aprovar no obstant això una pujada fiscal per recaptar aquest any 7.500 milions d'euros més.

Tramitació parlamentària
Després de l'aprovació per part del Govern dels comptes públics aquest divendres, aquestes entraran al Parlament dimarts que ve, 4 d'abril, i es preveu que la votació de les esmenes a la totalitat es produeixi en la primera setmana de maig.

Si se supera aquesta, el projecte de Llei passarà a la Comissió de Pressupostos, on es produiran les compareixences dels secretaris d'Estat de cada Ministeri i conclourà amb un dictamen després de debatre les esmenes.

La votació del Pressupost per seccions una vegada incorporades les esmenes, podria produir-se l'última setmana de maig. Si el Govern aconsegueix que els seus comptes superin aquesta votació, els comptes passaran al Senat on el PP té majoria absoluta.

Després d'aquest tràmit, l'Executiu espera que el Congrés aprovi definitivament els Pressupostos la tercera setmana de juny i els comptes de 2017 vegin la llum.

Després de guanyar les eleccions al desembre i poder formar Govern en minoria, amb el respatller de Ciutadans, el PP s'ha estat reunint en els últims mesos amb els grups parlamentaris per recaptar vots que se sumeixen als dels seus 137 diputats, més els 32 que té assegurats del partit d'Albert Rivera, amb l'expectativa que es puguin arribar a sumar els 5 del PNB i els dos diputats de Coalició Canàries i Nova Canàries. També espera poder acordar amb el PSOE que els Pressupostos passin la votació d'esmenes per seccions.
Avui et destaquem
El més llegit