Espanya, a la cua en qualitat de l'ocupació

Les condicions dels llocs de feina del mercat laboral espanyol són de les pitjors dels països de l'OCDE

La qualitat de l'ocupació que es genera a Espanya se situa entre les més baixes dels països de l'OCDE, tot i que el mercat laboral espanyol ha evolucionat favorablement en termes de quantitat en els últims tres anys en registrar una taxa d'ocupats que ha augmentat en prop d'1,5 milions i una taxa d'atur ha descendit en 6 punts percentuals.

Segons un estudi realitzat per CaixaBank Research que recull dades de l'OCDE, Espanya, tenint en compte els ingressos, l'estabilitat laboral i l'ambient de treball, es troba entre els 10 països que tenen pitjor qualitat d'ocupació dels 33 països que integren l'OCDE.

Encara que des de CaixaBank saben que "queda molt camí per recórrer", aposten, perquè millori la situació laboral a Espanya, per la creació de polítiques laborals que vagin encaminades tant a la quantitat de l'ocupació com a la qualitat.

Juntament amb Espanya, països com Eslovàquia, Grècia, Hongria, Itàlia, Polònia, Portugal i Turquia són els que han registrat pitjors indicadors en dos dels tres factors que analitza l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE). Per contra, Noruega, Suïssa o Dinamarca són els països en els quals l'ocupació té més qualitat.

Per CaixaBank, la mala posició d'Espanya en el rànquing dels països desenvolupats es deu al major impacte de la crisi al mercat laboral espanyol. Entre 2007 i 2013, Espanya va tenir un pitjor comportament en el component d'estabilitat laboral i va passar de la posició 27 a la 32.

En el component d'ambient de treball, Espanya es va situar en el penúltim lloc, superada per Grècia. No obstant això, en l'informe de CaixaBank s'apunta que "fins i tot abans de la crisi, quan la taxa d'atur se situava entorn del 8%, la situació del mercat laboral en termes de qualitat no era gens envejable".

Concretament, en comparació d'Itàlia, França, Alemanya i Dinamarca, Espanya quant als ingressos, la inestabilitat i la tensió laboral tenia la pitjor posició dels cinc països, tant el 2007 com el 2013.

La qualitat afecta la productivitat
La qualitat de l'ocupació influeix tant en la participació al mercat laboral com en la productivitat dels treballadors i incideix de forma directa sobre l'acompliment macroeconòmic d'un país, segons CaixaBank.

Per això, creu que és "pertinent" explorar altres dimensions que abastin el tipus de contracte laboral o el grau d'utilització dels recursos laborals en una economia.

Així, CaixaBank considera que el tipus de contracte pot afectar a la productivitat, ja que els incentius de l'empleat i de l'ocupador d'invertir en capital humà específic i formació són menors quan el contracte és de curta durada.

Respecte al grau d'utilització dels recursos laborals, l'entitat apunta que si aquest està per sota del seu potencial es redueix la producció total de l'economia.
Avui et destaquem
El més llegit