Els ‘free tours’: conèixer i descobrir la història i els secrets de les ciutats

Vuit veus d'un model per als millors plans d'oci i turisme

Els free tours són una excel·lent via de conèixer una ciutat | iStock Els free tours són una excel·lent via de conèixer una ciutat | iStock

Per entendre el present hem de conèixer la història. La plaça, el carrer, l’edifici, el monument i la pintura de qualsevol indret del món té una raó de ser. Certes personalitats i, la societat en general, han construït com ara coneixem Barcelona, Londres, Nova York, París, Berlín, Buenos Aires, Sidney o Tòquio. Cadascuna ha adoptat diferents camins per evolucionar, però sempre hi ha el record del passat i cal no oblidar-lo mai. Viatjar és una de les millors vies per comprendre una cultura i, sempre que es tingui la possibilitat, s’hauria d’agafar la maleta i descobrir món. Qualsevol aventura requereix temps i si et sents perdut i superat per tota la informació, els free tours ajuden a un a ubicar-se i a entendre el lloc que està visitant.

Recuperació del turisme

Després de dos anys de pandèmia, les ciutats estan recuperant els nivells de turisme d’anys enrere. La capital catalana es presenta com una de les destinacions preferides per viatgers d’arreu del món i VIA Empresa ha pogut parlar amb vuit persones que es dediquen als free tours i que ens apropen de primera mà com funciona aquest model.

Quin és el preu? El que cadascú consideri que mereix el guia

Els vuit tenen en comú que treballen a Barcelona, però abans de començar: en què es basen, quina preparació es necessita i, es pot arribar a viure d’aquesta professió? Els free tours són una excel·lent via de conèixer una ciutat i l’objectiu és que un guia et porti per una ruta en concret xerrant de diversos temes.

Quin triar i quin és el preu?

El tracte és molt proper i, normalment, la gent que hi participa és molt oberta a fer preguntes i interessar-se pel que es diu. Per Internet hi ha diverses pàgines que ofereixen les seves propostes i registrar-te és tan senzill com deixar el teu e-mail i mòbil i et faciliten una hora i lloc per quedar. Els comentaris i la puntuació de qui ja ho ha realitzat et serveix com a referència per veure quins han agradat més. I quin és el preu? El que cadascú consideri que mereix el guia.

Els free tours valen la pena?

Una de les primeres preguntes que pot sorgir és si val la pena dedicar temps del teu viatge per fer un free tour. I la resposta és un contundent: sí! Tant si tens poc temps, com si pots gaudir de més dies, fer-ne un sempre és una encertada opció com a presentació de la ciutat. No és només fer-se quatre fotografies i publicar-les a Instagram, és preguntar-se per la història d’aquella ciutat. A més, un dels grans reclams quan un és turista és la gastronomia, i els guies et poden aconsellar sobre quin és un bon lloc per tastar les especialitats de la terra.

Quina preparació tenen?

Per molta crítica que puguin rebre o, per als més escèptics, s’ha de saber que els que realitzen aquests free tours són gent molt preparada. Han estudiat durant anys per dedicar-s’hi i de diferents àmbits, com la política, l’art, l’arquitectura o els idiomes. El coneixement és constant i també llegeixen sobre l’actualitat de la ciutat per no perdre’s cap detall.

No és només fer-se quatre fotografies i publicar-les a Instagram, és preguntar-se per la història d’aquella ciutat

“També és essencial assistir als tours d’altres persones per tenir diverses perspectives, observar possibles rutes i anècdotes que, a vegades, no surten als llibres. A més, és clau parlar amb la gent local perquè sempre tenen una història interessant”, detalla l’Eduard, nom fictici d’un dels guies entrevistats. Les vuit persones no han volgut que es publiqui el seu nom real per privacitat.

Com començar?

Ja sigui per una amiga, per estudis, per una vocació de comunicar o per veure-ho com una oportunitat de negoci, els motius són diversos i variats. “Abans, els tours feien vergonya aliena i només cal preguntar als clients els preus desorbitats per un producte de baixíssima qualitat i amb guies ‘oficials’ que no tenien pràcticament formació”, critica el Francisco, que es va iniciar en aquest món el 2012 a Praga.

I segueix: “L’entrada del free tour ha fet que hi hagi una millora contínua, la gent paga pel que creu adequat i per això els dinosaures de la indústria estan terroritzats. Era més fàcil recitar dues pàgines de mites i llegendes i ficar els turistes a botigues i restaurants dels quals rebien una comissió”.

Es pot viure únicament dels free tours?

I tant! Així ho asseguren els vuit entrevistats, i és que la gran majoria ho té com a única feina. Tots ells són autònoms i això els permet flexibilitat i millor organització. Tot i que es queixen de les elevades quotes que han de pagar com a autònoms, veuen completament necessari que sigui així. Els vuit asseguren que cobren sous “normals”, que no els hi ha faltat mai de res i que varia segons si és temporada alta o baixa. “Cada mes depèn de factors externs. Al final del mes sempre puc cobrir les meves necessitats i no he tingut problemes financers en aquest temps”, afirma la Laura, que des de fa set anys viu a Barcelona.

Asseguren que fan una mitja d’entre quatre i dotze tours a la setmana, però recorden també les dificultats de quan va esclatar la pandèmia. El turisme va ser un dels sectors més colpejats i comenten que es van haver de buscar altres feines per poder pagar les factures.

És agraïda la feina?

Totalment. Més enllà d’algunes experiències negatives, els vuit destaquen la connexió que poden arribar a generar amb els viatgers i amb un miler d’anècdotes per explicar. “Una senyora nord-americana portava tota la seva vida esperant veure la Sagrada Família i li van saltar les llàgrimes en veure-la”, recorda l’Eduard; mentre que la Laura narra emocionada com un matrimoni de l’Índia li van dir que aquell seria probablement l’últim viatge que farien i que havien tingut una experiència espectacular.

Un matrimoni de l’Índia li van dir que aquell seria probablement l’últim viatge que farien

D’altra banda, el Ricardo i la Júlia lamenten que s’hagin trobat amb la situació de persones que han marxat abans de finalitzar el tour i sense pagar. “Nosaltres arribem a pagar fins a tres euros per persona i en aquests casos perdem diners”, manifesta.

L’origen

Fer un free tour lluny de casa nostra està molt bé, però, com seria fer-lo a la nostra ciutat? És una activitat completament recomanada i que serveix per descobrir els secrets dels carrers pels quals caminem cada dia. Quin és l’origen de tot plegat? Fa 30 anys, la professora Lynn Brooks va crear el projecte Big Apple Greeter a Nova York, que es basava en una xarxa de voluntaris sense ànim de lucre que ensenyaven la ciutat des d’una perspectiva diferent i que va resultar ser tot un èxit. I des de llavors, els free tours ja formen part dels millors plans d’oci i de turisme.

Més informació
No són els baixos salaris els que expulsen als treballadors del turisme
Catalunya, segon destí principal de l'Estat en turistes
Avui et destaquem
El més llegit