Trump més a prop de Putin

L'afer del Kremlingate marca una setmana on els escàndols judicials han fet desaparèixer del mapa polèmiques com la reforma sanitària

El Kremlingate ha centrat tota l'activitat de la setmana fins al punt que ha desaparegut tot debat en relació a la reforma sanitària i fiscal. Els escàndols s'han anat succeint un darrere l'altre de tal manera que diversos Republicans demanen ja obertament el relleu del President Trump.

Dilluns, en plena polèmica sobre l'acomiadament de James Comey, el Washington Post va publicar que Trump va proporcionar informació classificada provinent d'Israel a l'ambaixador rus sobre ISIS (recordin que Rússia no lluita contra ISIS a Síria). Cal deixar clar que el President pot desclassificar intel·ligència a voluntat, però proporcionar informació de tercers és greu, ja que implica violar un tractat en vigor i hi poden haver represàlies.

La Casa Blanca va intentar desmentir la notícia però els mitjans de comunicació americans la van confirmar ràpidament mitjançant fonts alternatives. La gravetat és màxima tenint en compte que hi ha una investigació en curs sobre Kremlingate al Senat. I just quan tot l'equip de la Casa Blanca negava la major, el President Trump va confirmar la història en uns tuits. Dimecres vam conèixer, via fonts d'Israel, que la Intel·ligència nord-americana va avisar el Mossad al gener sobre el perill que suposava Trump i van recomanar no compartir més informació.

El (presumpte) memoràndum de Comey
Dimarts va esclatar una altra bomba. El New York Times va publicar que Comey ha deixat per escrit en un memoràndum que el President Trump li va demanar diverses vegades tancar la investigació sobre Michael Flynn i el Kremlingate. Si el memoràndum existeix i, a més, és possible demostrar la informació, el President Trump hauria comès un delicte -obstrucció a la justícia-.

La notícia va impactar enormement als Republicans i fins i tot alguns dels moderats van demanar la dimissió del President. El mateix dimarts, una mica abans, el mateix Trump va reconèixer que va acomiadar Comey per l'afer rus. Com a resultat, la majoria de republicans van demanar una investigació independent fins al final. Tant el Senat com el Congrés han fet una petició oficial a l'FBI perquè aporti el memoràndum de Comey si aquest existeix.

Les notícies han seguit apareixent sense parar. El WSJ explicava que un banc rus va finançar una operació d'un soci de la Torre Trump (el President ho havia negat). Segons Reuters, Flynn -a instàncies de Trump- va tenir 18 contactes amb russos sense haver-ho notificat i va aturar un pla militar gràcies a un pagament de Turquia.

Un nou Fiscal Especial
I encara faltava la gran traca de dimecres: el Fiscal General Adjunt, Rod Rosenstein, va signar una ordre per nomenar un Fiscal Especial -Robert Mueller- per investigar Kremlingate. A més, l'ordre inclou la possibilitat d'arribar fins a les últimes conseqüències si hi ha delictes i, a més, revoca explícitament al President Trump la possibilitat d'acomiadar aquest Fiscal Especial. Això és una bona i mala notícia alhora. Bona perquè Trump no podrà amagar la veritat, però dolenta perquè trigarà anys.

Els Republicans van rebre favorablement aquesta investigació oficial que, com més tard vam saber, la Casa Blanca va conèixer després de ser signada. La NBC va publicar el que fa unes setmanes vam avançar en aquesta columna: Michael Flynn i Paul Manafort han estat objecte d'imputacions secretes -Unsealed Indictments- i se'ls ha requerit informació -subpoenas-.

Un àudio i més problemes judicials
L'última bomba de la setmana la va protagonitzar el Washington Post al publicar una transcripció d'un àudio on el Cap dels Republicans al Congrés, Kevin McCarthy, afirma estar convençut que Donald Trump i Dana Rohrabacher -un dels congressistes que es va reunir amb Carles Puigdemont- estan a sou de Vladimir Putin. En l'àudio el Portaveu dels republicans, Paul Ryan, demana discreció i actuar com una família per tal que la conversa no vegi la llum.

Dijous vam saber que el vicepresident, Mike Pence, tindrà problemes amb la justícia. El motiu: quan era cap de l'equip de transició entre administracions Obama i Trump tenia coneixement que Flynn estava essent investigat i, per tant, va ignorar que no podia ser nomenat assessor de seguretat nacional.

La setmana passada els vaig parlar del congressista Jason Chaffetz arran d'un possible pacte –no confirmat- amb l'FBI. Doncs bé, Chaffetz ha jugat un paper clau aquesta setmana. Primer va demanar oficialment el memoràndum de Comey i després... va anunciar la seva dimissió el 30 de juny. La dimissió és estranya atès que va renovar el càrrec fa sis mesos. Si no hi ha pacte, alguna cosa grossa ha passat.

Moviments militars
Els militars empren la paraula en clau IRENE quan comencen una operació coordinada. En altres entregues els he explicat els moviments a Virginia i Nova York. Fonts d'Intel·ligència diuen que hi ha més de 80 imputats en secret i que s'han ordenat ja registres i peticions de documentació. Com algú m'ha dit aquesta setmana: Irene, The Champagne is empty. Les primeres detencions ja no haurien de trigar molt. I més val, perquè ja només es parla de Vladimir Putin. La resta de temes descansen pacientment al calaix.

Tots excepte un. El Congrés vol canviar-li el nom al carrer on hi ha l'ambaixada russa. Dimecres va passar una moció per anomenar-lo Boris Nemtsov Plaza. Qui era Nemtsov? Un opositor al règim rus assassinat en circumstàncies.... estranyes. La pregunta del milió de dòlars a Washington és per què Trump insisteix tant a defensar Flynn. Serà que Flynn és l'intermediari entre Putin i Trump?

Avui et destaquem
El més llegit