Bioo, com extreure electricitat de les plantes

Un grup de joves de 20 anys desenvolupa una tecnologia que permet carregar el mòbil o abastir el consum elèctric d'un habitatge a través de les plantes

"Bioo és una tecnologia per generar electricitat a partir de la fotosíntesi de les plantes". D'aquesta manera, com si fos la idea més senzilla del món, resumeix Pablo Vidarte el que han creat un grup de joves que amb prou feines arriben als 20 anys. Ell és l'ideòleg i CEO de la companyia que aquest dimecres participa en el South Summmit 2016 com una de les finalistes de la Startup Competition en el camp de la indústria i l'energia. "Hi anem amb la idea de presentar-nos i conèixer gent. És una aventura més", diu Vidarte.

I és que l'aventura de Bioo ja s'ha transformat d'idea a realitat. A finals d'any començaran a distribuir els primers Bioo Lite, un carregador per smartphone que utilitza l'energia extreta de la fotosíntesi de les plantes. Un producte amb el que pretenen demostrar la utilitat de la tecnologia creada, i pel qual han rebut més de 1.000 precompres en una campanya de crowdfunding que els va permetre reunir 118.000 euros en poques setmanes. "L'objectiu de la campanya era veure com reaccionava el mercat", explica el CEO de Bioo amb naturalitat.



A qui se li acut treure energia de les plantes?
"La idea va venir després d'estar entre amics intentant buscar noves solucions a l'energia solar", recorda aquest jove sevillà. Després de provar alguna altra idea "no gaire positiva", se li va acudir extreure l'energia directament de les plantes, "que seria el mètode més natural". El procés consisteix, mitjançant l'ús d'una bateria biològica, a realitzar la descomposició de la matèria orgànica expulsada per la planta a través de les arrels, aconseguint captar electrons per crear corrent elèctric. En dues setmanes ja tenia un primer prototip, tot i que reconeix que "no produïa gaire". D'això ja en fa gairebé dos anys.

Després de la primera idea calia estructurar el projecte, fet que es va produir a Barcelona, ciutat on Vidarte va venir a estudiar Enginyeria. D'abans ja coneixia en Javier Rodríguez, natural de Huelva amb qui havia compartit estudis de Batxillerat, i que també va venir a Barcelona, però per estudiar Nanotecnologia. "Aquí vam conèixer l'Àlex Díaz, estudiant d'Economia i que porta la part financera". Vidarte diu que "en principi seguim estudiant", però reconeix que el seu focus principal ja és l'empresa. Actualment estan renovant la plantilla i preveuen estabilitzar l'equip en unes nou persones al novembre.

L'autoconsum energètic més verd
Tot i que el carregador per smartphone sigui un reclam d'allò més cridaner, l'objectiu a llarg termini de Bioo és consolidar un panell d'un metre quadrat destinat a l'autoconsum, per posar-lo a qualsevol jardí. "Si tens un jardí de 100 metres quadrats, amb plantes baixes com gespa o enciams, et serviria", assegura. En el cas de plantes més altes, com arbres o arbustos, Vidarte aclareix que "amb una àrea de 15 metres quadrats ja et serveix per donar energia a tota la casa".

El projecte ja es troba en fase de validació, i al gener de 2017 ja tindran a punt els primers panells per instal·lar a Sant Cugat del Vallès, on han convençut l'ajuntament per fer-hi una de les proves pilot. També n'instal·laran a l'Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallès; i fins i tot a diverses empreses d'Àustria i Austràlia.

Acostumats a recollir premis
La innovació de Bioo els ha permès en aquest poc temps recollir diversos premis com el de Millor Iniciativa Empresarial de l'Aijec, el Premi Manuel Arroyo d'Emprenedoria en Ciències de la Vida, La Salle Technova Contest, o ser a la final nacional d'StartupProgramme i haver-se pogut presentar a l'esdeveniment final de l'Imagine Express al 4 Years From Now del Mobile World Congress.

Rafael Rebollo (CTO), Pablo Vidarte (CEO) i Javier Rodríguez (COO), joves amb energia


Inversió i suport
"Hem fet una ronda privada amb empreses específiques que no només ens donen diners, sinó que també ens donen suport tècnic, de desenvolupament, logístic i oferint-nos laboratoris", explica amb orgull el CEO de Bioo.

Tot i que prefereix preservar el nom d'aquests inversors, Vidarte sí que apunta la presència de companyies d'Austràlia, Califòrnia o l'Aràbia Saudita; a més de rebre finançament de business angels i alguna altra empresa espanyola. Amb tot plegat, estan tancant una ronda d'uns 400.000 euros; i de cara al novembre esperen aconseguir fons europeus a través del SME Instrument amb els que arribarien a un pressupost de dos milions d'euros.

"Han arribat a contactar amb nosaltres famílies reials de l'Orient Mitjà i petrolieres de tot el món. Però no són inversors, nosaltres busquem gent que mantingui empreses de caràcter ecològic o elèctric", deixa clar el jove CEO. Tenen clar, com proclamen en el seu eslògan, que amb ells l'electricitat no havia estat mai tan verda.
Avui et destaquem
El més llegit