Com funciona una impressora 3D?

La tecnologia d'impressió 3D es torna més accessible i assequible i arriba al mercat de gran consum, amb les impressores personals

Dissenyar i imprimir de forma tridimencional les pròpies joguines, joies, cases i fins i tot òrgans del cos humà. Tot això ja és possible gràcies a les impressores 3D que arriben al mercat de consum amb les impressores personals.

Des d'aquest mes de juny, Barcelona compta amb EntresD, la primera botiga dedicada íntegrament a la venda d'impressores 3D, amb un showroom i dos models de màquines, fàcils d'utilitzar i amb preus assequibles: entre els 600 euros (model mini) i els 1.230 aproximadament.

"Els principals avantatges de la impressió 3D són l'estalvi de costos en àmbits com el disseny i l'arquitectura i, el que és més important, ens ajuda a ser molt més creatius", destaca Marc Torras, director general d'EntresD, que afegeix que "l'usuari domèstic, l'estudiant o el professional poden imaginar una peça, fer-la, modificar-la i tornar-la a fer a un cost molt baix. Per què ser un usuari passiu de producte quan se'n pot ser el creador?".

Procés d'un objecte tridimensional
La impressió 3D per addició de material és una tecnologia de fabricació on es crea un objecte tridimensional dipositant-ne capes successives. Una impressora 3D genera un objecte sòlid tridimensional, enlloc d'imprimir en un full de 2D com una impressora convencional. El procés consisteix en fondre i extrusionar un filament de plàstic ABS, dipositant-lo capa per capa fins a crear l'objecte desitjat.

Segons Torras, "el canvi que s'està produint en els departaments de disseny de les empreses és similar al que es va produir amb la introducció del modelatge 3D, on la incorporació de la tercera dimensió en els programes de disseny va ajudar a millorar els productes finals". La impressió en 3D afegeix la realitat a aquests processos. Per un cost per peça de 2-3 euros, el dissenyador pot obtenir la peça física que ha definit, amb toleràncies de fins a una dècima.

De la indústria al gran consum
Fins ara les més utilitzades han estat les impressores industrials. Amb aquesta nova iniciativa la tecnologia d'impressió 3D es torna més accessible i assequible. De fet, als Estats Units, la Xina i el Japó ja s'han creat organismes per ajudar a la implantació de la impressió 3D al món educatiu.
Avui et destaquem
El més llegit