New Born Solutions, un aliat contra la meningitis

La startup representa Barcelona a la final de l'Innovation Forum–Leaders Conference de Cambridge amb un dispositiu que detecta al moment la malaltia en els nens

New Born Solutions és la startup biotecnològica encarregada de posicionar Barcelona en l'esfera de l'elit emprenedora aquesta setmana. Concretament, el pròxim dijous 22 de setembre, quan s'enfrontaran a nou projectes més de nou ciutats diferents a la final de la competició internacional Innovation Forum – Leaders Conference.

Al capdavant de la idea hi ha en Xavier Jiménez, enginyer i doctor en enginyeria biomèdica, qui ha sigut fins ara el principal impulsor de Neosonics, un dispositiu no invasiu per a la detecció i prevenció de la meningitis infantil. Aquesta malaltia, assenyala, "és difícil de detectar, perquè un dels seus principals símptomes és la febre, que pot ser provocada per qualsevol altra patologia".

Fer una punció lumbar al nen, "un mètode que resulta molt invasiu", és l'única manera de trobar la malaltia per hospitalitzar i medicar el pacient. Tot i ser un sistema agressiu, reconeix que en la nostra societat es realitzen moltes proves i que el 95% donen negatiu, just al contrari del què passa al Tercer Món: "Allà tenen molta meningitis, però no tenen laboratoris per analitzar la mostra de líquid que s'extreu d'una punció lumbar. I sovint aquests nens de zones endèmiques de malària es mediquen amb antimalàrics, quan realment tenen meningitis i acaben morint per no tenir la medicació adequada sense que ningú ho sàpiga". Segons apunta, prop de 170 nens moren al dia per meningitis en països subdesenvolupats, una xifra que es podria reduir dràsticament amb l'anàlisi al moment que efectua el seu dispositiu del líquid que s'extreu al malalt.

Nascuts per impulsar el sector biomèdic
Les bases de New Born Solutions neixen a Madrid a través d'un consorci entre la comunitat madrilenya i el Massachusetts Institut of Technology (MIT). "A mi em van seleccionar dins d'un panell internacional per entrar en aquest programa creat per identificar projectes que impulsin la indústria biomèdica de la Comunitat", relata sobre els inicis del projecte.

Tota la feina d'investigació va durar tres anys i va generar col·laboracions entre Boston i Madrid que han portat a la posterior creació el novembre del 2015 de l'empresa. Però entre els contactes també s'hi troba una empresa danesa, que és amb qui treballen braç a braç per desenvolupar el prototip. Tot i que l'empresa està situada a la capital espanyola – pel fet d'estar vinculada al consorci amb el MIT-, la startup centra tota l'activitat a Barcelona.

Neosonic pot detectar la malaltia amb rapidesa per accelerar el procés d'hospitalització. Cedida


Buscar l'excel·lència per captar finançament
De la constitució de la companyia ençà, l'equip –format per Jiménez com a CEO i Pablo García, director financer- ha estat treballant el pla de negoci. "Una de les conseqüències d'aquesta feina va ser entrar al programa d'acceleració Imagine If! i guanyar una plaça a la final de Cambridge", relata. El programa internacional organitzat per primera vegada a Barcelona per IQS Tech Factory, pretén impulsar projectes emprenedors de base científica que puguin tenir un impacte positiu en la salut.

 

Fins ara, el primer premi obtingut de la Fundació Madrid D en ser escollits la millor idea de base tecnològica i diners propis, els han servit per aportar el capital inicial necessari i cobrir els costos de l'activitat. Ara volen obtenir una línia de finançament Neotec, una subvenció pública que sufraga el 70% del pressupost que presenta una empresa, deixant que sigui aquesta qui troba les seves fonts pel 30% restant. "La idea de presentar-nos a l'Imagine IF era tenir aquesta opció oberta", concreta, "si guanyem a Cambridge, ens poden dotar amb 30.000 dòlars o bé obtenir visibilitat i contactes dels inversors que hi haurà, de manera que podrem afrontar aquest 30%".

Una cursa de fons
Sigui quina sigui la via per obtenir finançament, Jiménez està convençut que obtindran els diners. "Creiem que el Neosonic podrà estar als hospitals en dos anys", referma, i recorda que el fet de treballar amb una companyia danesa ja consolidada, amb experiència i coneguda al sector, és un valor afegit: "Ells ja tenen la tecnologia desenvolupada, nosaltres només fem les modificacions necessàries per adaptar-les al nostre context clínic".

A més a més, considera que posar un termini de dos anys no és "córrer massa" perquè "sempre es poden introduir millores gradualment". "Un dels handicaps principals quan desenvolupes una eina mèdica és obtenir els certificats europeus per implantar-la. Nosaltres això ho tenim superat, perquè els agents amb qui treballem ja estan familiaritzats amb la nostra tecnologia i amb el procés de certificació", explica amb convenciment.

És per tot plegat que, malgrat voler anar internacionalitzant de mica en mica el desenvolupament del hardware, no volen perdre la col·laboració que tenen la companyia de Dinamarca. Com també volen mantenir altres acords com el que tenen amb els hospitals de la Paz, Quirón i el Clínico San Carlos de Madrid o amb l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), entre molts altres. "Alguns ens ajuden en la validació del prototip, altres a treballar al laboratori amb líquids de mostra... cadascú aporta el seu granet de sorra i per a nosaltres és vital per arribar com abans millor als centres mèdics", resumeix.

Avui et destaquem
El més llegit