Signaturit: firmar documents amb l'smartphone

Una start-up catalana desenvolupa un sistema de signatura digital de documents per a l'estalvi de temps d'empreses i particulars

La tecnologia és un dels elements que ha augmentat vertiginosament la seva capacitat de desenvolupament, i és també un dels pilars que ha permès optimitzar rutines del dia a dia pesades. Un exemple és la firma de documents.

Fa 20 anys, quan calia signar algun paper, un s'havia de desplaçar fins al lloc i deixar plasmat el segell amb un bolígraf. Una mica més tard, els ordinadors van permetre estalviar-se el viatge, però van fer lent el procediment: enviament per correu de l'arxiu, descàrrega, impressió, signatura, escaneig i retorn a l'usuari original. Avui, en canvi, podem dir que s'ha fet un salt prou gran per a reduir aquest total de sis accions en tan sols tres: rebre l'arxiu –en format PDF-, descarregar-lo i signar, i finalment retornar-lo. I, per si no n'hi hagués prou, amb la possibilitat de fer-ho des del smartphone.

Signaturit és la start-up catalana que fa possible aquesta revolució. El seu fundador i CEO és Juan Zamora, un ex treballador del sector financer que va saber interpretar la crisi econòmica com el moment idoni per a reinventar-se.

De Barcelona a Europa amb programes d'acceleració
"Dia a dia, en el món de les finances, se signa una quantitat impensable de documents, com també se signen cada cop més documents a favor de canvis legislatius. Ho vaig veure gràcies a la meva experiència -al BBVA i al Banc Sabadell-, però també arran el malestar per la crisi, i em vaig adonar que no hi havia res en aquest àmbit per facilitar la feina". Així neix la idea.

Des d'aquest punt fins al primer client hi ha un marge d'un any. En ell intervé l'acceleradora Incubio, on reben l'assessorament per desenvolupar la idea, crear un model de negoci viable i seguint el marc legal.

Han format part també del programa europeu Startupbootcamp, on han sigut un dels onze escollits d'entre 750 empreses d'arreu del món per rebre suport durant tres mesos. "Parles amb mentors, reps el seu feedback i et veus en la necessitat de validar tot el que tens, des del model de negoci fins a l'organització interna", destaca Zamora, qui assegura que el valor afegit d'aquest tipus de programes és la visibilitat que s'obté davant inversors i clients potencials. "Però la prova final és el demo day, el gran esdeveniment on les onze start-ups ens presentem davant més de 400 inversors de tota Europa i on queda clar qui s'interessa per tu", afegeix.

Signaturit va passar l'últim càsting amb bona nota, "en el top 3 de les empreses", remarca el CEO. De llavors ençà han pogut establir una xarxa de contactes d'ajuda per a la consolidació de l'empresa, especialment a Holanda.

Fàcil i adaptat a tots els usuaris
"No és una app. És un servei de signatura avançada que només requereix un email", explica Zamora. L'únic que cal fer és enviar un correu electrònic amb el contracte o document adjunt i incloure al final de l'adreça de la persona a qui s'envia ".signatur.it".

L'empresa està auditada per Auren i té la certificació de complir amb la normativa que marca la Unió Europea. En funció del servei que es contracti, es pot obtenir informació com l'hora de signatura i enviament, localització, o IP de connexió, entre altres, així com tenir-ho tot encriptat i només accessible per qui hi ha de tenir accés.

A més a més, ofereixen la possibilitat d'integrar la seva API a qualsevol plataforma, de manera que no cal accedir al correu. També permeten fer un nombre limitat de firmes gratuïtament.

Tot i que la banca era el segment de client al qual s'enfocaven inicialment, Zamora reconeix que en Recursos Humans també han tingut bona acollida. "Ara estem pendents de l'aplicació de l'última directiva europea que obliga a tenir un contracte per escrit juntament amb els contractes telefònics", una nova línia de negoci que ja ha començat a donar els seus fruits i que, revela el CEO, ja ha fet que grans empreses com Vodafone s'interessin per Signaturit.

A hores d'ara, compten amb uns 25 clients mensuals fixos, milers d'usuaris de 40 països diferents i han treballat amb companyies conegudes com Prisa. Tot i això, mantenen l'objectiu d'ampliar la cartera de clients, una oportunitat que tindran amb la participació al The South Summit 2014 organitzat per Spain Startup que se celebrarà el mes vinent d'octubre a Madrid.

Suport financer de programes per a emprenedors
La inversió inicial va ser de 20.000 euros, provinent de capital propi i d'una part aportada per Incubio.

Avui l'empresa està valorada en tres milions d'euros, compta amb un volum d'inversió privada on destaca l'aportació de diversos business angel, un total de 100.000 euros aportats pel Banc Sabadell amb el BStartup10 i més de 500.000 euros de la ronda que van iniciar al Startupbootcamp.

L'equip està format per vuit treballadors, amb dos d'ells situats a Holanda per seguir enfortint l'objectiu de ser una empresa internacional. Per això, preveuen crear una oficina comercial per atendre als clients en diversos idiomes i atendre les seves necessitats.
Avui et destaquem
El més llegit