Tech4freedom, l'aplicació pigall

Una start-up catalana proposa un kit de sensors per facilitar la vida quotidiana als invidents

Saber de quin color és el jersei que vull comprar, saber si m'he deixat un llum obert i quin és, quina carmanyola és la de l'arròs o de llenties, quin bric és de llet o de suc, saber si el meu fill s'allunya de mi quan juguem al parc o... Totes aquestes activitats són relativament quotidianes i relativament fàcils de desenvolupar. Excepte si hom és invident. Per facilitar la vida a aquest col·lectiu, en Jaume Cunill i l'equip de Tech4freedom han desenvolupat una eina que, de moment, ja ha despertat l'interès de la ONCE.

"Hem desenvolupat una aplicació per a smartphones a la que demanant què és el que es vol, dóna resposta a l'usuari", explica Cunill. Els sensors de Tech4freedom són els mateixos que hi ha en les etiquetes de roba, "són tecnologia existent i provada" que de manera molt senzilla pot col·locar-se, reutilitzar-se i adaptar-se a les necessitats de qui la fa servir: "Les etiquetes es poden posar en una ampolla de vi blanc o d'aigua amb gas per diferenciar-les i un cop s'ha buidat l'envàs, reubicar-la en una altra ampolla". A més del sistema de sensors, aquesta empresa ofereix "un software molt potent que llegeix els sensors i és, alhora, molt adaptable a les diferents necessitats que poden sorgir", explica l'emprenedor.



El producte
El paquet que proposa Cunill i el seu equip és un petit dispositiu equipat amb sensors que capten i analitzen la informació de l'entorn i la transmeten a l'usuari a través del seu smartphone. Així es poden situar obstacles, distàncies, descripcions i altres informacions importants, depenent de l'activitat que es realitzi. El kit costa uns 500 euros i estarà disponible a partir del 2016. L'anomenat Box conté gran part dels sensors del kit i és el "cervell de tot el sistema i coordina els sensors, interns i externs".

S'hi afegeix un detector d'obstacles aeris que s'instal·la al bastó, arnés del gos pigall de l'usuari i detecta els obstacles que es troben a l'alçada del cap. A més inclou 50 etiquetes electròniques d'identificació, algunes de les quals es poden rentar, i un seguit de balises, petites caixetes externes equipades amb bluetooth, intel·ligència de càlcul i processament de dades que poden ser programades i afegeixen multitud de funcions d'ús diari al kit.

Entre aquestes funcions, segons detalla Cunill, hi pot haver la detecció d'obstacles, de color, reconeixement d'objectes, alarma d'allunyament o apropament d'un objecte, posicionament, navegació urbana, termòmetre, dóna informació ambiental, etc.

La joguina que va ser un invent
La història darrere d'aquest giny apareix, com moltes altres, per raons bastant allunyades del que ha acabat sent. Durant l'any 2011, Cunill i un company seu van dedicar-se a crear patents de joguines per després proposar-les a empreses de puericultura. En van fer un parell, una d'elles era una disfressa interactiva amb què quan era a prop d'una altra disfressa de les mateixes característiques, es reconeixien i interactuaven entre elles.

Mentre estaven elaborant la patent van adonar-se'n que aquesta disfressa podria ser roba esportiva per a invidents: "Amb la disfressa es podria detectar on és una pilota o si hi ha algun obstacle al voltant", apunta Cunill. Els dos emprenedors van començar a treballar-hi i inclús abans que el projecte prengués forma, van parlar amb la ONCE. "Els va encantar la idea", diu Cunill. Llavors va començar un procés de convivència amb el col·lectiu d'invidents per tal d'aprendre de les seves idees i necessitats: "Volíem veure com van a l'escola, com cuinen i com fan esport per veure si el nostre invent era viable tal com el teníem pensat".

"El que vam voler evitar era ser molt invasius, per això vam procurar donar la informació precisa quan cal, no estarem guiant a un invident donant-li indicacions constantment", diu Cunill. Aquest procés d'aprenentatge va durar uns dos anys. La posada a punt del giny va fer voltar pel món a aquest emprenedor: "Amb un simulador vam treballar amb invidents i voluntaris de diversos països, amb tota aquesta experiència vam començar a treballar".

Internacionalització i ciutats intel·ligents
L'empresa es va constituir al mes d'octubre i avui dia dóna feina a quatre persones. Tot i la curta vida d'aquesta empresa, ja ha copsat l'atenció d' associacions d'invidents i distribuïdors de 14 països. "Un cop estiguem consolidats farem el pas internacional i el primer país serà la República Txeca", indica Cunill.

Durant aquesta setmana i amb la col·laboració de Barcelona Activa, Tech4freedom és present al Smart City Expo World Congress per presentar el seu projecte perquè, segons diu Cunill "el que Tech4freedom pot aportar als invidents i a les ciutats és molt".
Avui et destaquem
El més llegit