El rescat bancari ha costat 60.718 milions d'euros

La reestructuració de CatalunyaBanc ha estat més cara que la de Bankia, segons el Tribunal de Comptes

El Tribunal de Comptes, a iniciativa pròpia, ha fet un exhaustiu estudi: L'informe de fiscalització del procés de reestructuració bancària, exercicis 2009 a 2015 on avalua les aportacions públiques als principals protagonistes de la reestructuració bancària. La conclusió és que els recursos econòmics compromesos en la reestructuració bancària van sumar 122.122 milions d'euros més 85.965 milions d'euros en avals.

Tot i això, el Tribunal de Comptes considera que no tots aquests recursos suposen un cost pel sector públic i conclou que a finals del 2015 el cost acumulat pel sector públic va ser de 60.718 milions d'euros, dels que 46.021 milions d'euros van ser aportacions de capital i quotes participatives.

Les entitats que han estat objecte d'aquesta fiscalització per part del Tribunal de Comptes han estat el Fons de Reestructuració Bancària (FROB), els tres fons de garantia de dipòsit que existien fins el 15 d'octubre del 2011 i el Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit que els va substituir, i el mateix Banc d'Espanya, com entitat supervisora del sistema bancari.

El Tribunal de Comptes assumeix que els recursos públics ''compromesos'' en la reestructuració bancària, el que suposa l'import monetari de totes les mesures de disposició o compromís de recursos públics adoptats per les entitats fiscalitzades en el processos d'execució dels plans de reestructuració entre el 2009 i el 2015 van sumar un import de 122.122 milions d'euros.

En l'informe es diu que a més d'aquesta xifra, cal sumar els avals que l'administració general de l'estat va concedir a les entitats de crèdit relacionades amb els processos de reestructuració per un import de 85.965 milions d'euros més l'aval sobre 43.476 milions d'euros de deute sènior emesa per la Sareb.

Destaquen, com a "processos que han suposat major cost", el sanejament i posterior venda de CatalunyaBanc (12.676 milions), BFA/Bankia (12.347 milions d'euros), CAM (11.065 milions) i Novacaixagalicia (9.159 milions).
Avui et destaquem
El més llegit