El sector de bellesa i productes de cura personal està compost per la producció i venda de les línies de productes | iStock

Empresa

Les empreses de bellesa representen el 4% del PIB català

Segons el Departament d'Empresa, facturen un total de 9.121 milions d'euros i ocupen 29.310 persones

Un total de 576 empreses del sector beauty a Catalunya sumen una facturació total de 9.121 milions d’euros i ocupen a 29.310 persones, segons un estudi elaborat pel Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General d’Indústria. D'aquesta manera, a Catalunya és un sector consolidat, amb la presència de grans multinacionals estrangeres així com d’empreses locals.

El sector de bellesa i productes de cura personal està compost per la producció i venda de les línies de productes següents: cosmètics i maquillatge, fragàncies (perfums), higiene personal i cura de la pell i del cabell. L'integren empreses que produeixen i ofereixen aquests productes a través de canals propis (botigues, llocs web, punts de venda itinerants, professionals de venda) i externs o tercers (empreses de retail, salons de bellesa, balnearis, centres de wellness i cura personal i farmàcies, entre d'altres).

L’objectiu principal d’aquest projecte és l’actualització estratègica del sector beauty a Catalunya i per aquest motiu s’ha treballat en realitzar, d’una banda, un mapeig i una quantificació del sector a Catalunya actualitzada; i de l’altra, una anàlisi de tendències a escala global i una detecció i priorització dels reptes estratègics per a les empreses a nivell individual i per al sector com un tot.

Un sector en creixement

El Beauty Cluster Barcelona és un dels principals dinamitzadors del sector i va ser creat l’any 2014 amb l’objectiu de fomentar el networking i facilitat la generació de projectes per a la millora de la competitivitat del sector. Actualment compta ja amb 165 socis i forma part del Programa Catalunya Clústers de la Generalitat de Catalunya, el quan aglutina 30 clústers.

Segons l’estudi, la facturació del beauty a Catalunya va representar l'any 2017 un 4% del PIB català. El sector ha tingut una evolució alcista al llarg de la darrera dècada, amb un creixement més moderat entre el 2010 i el 2014 i una certa acceleració els últims 4-5 anys.  En el període analitzat, la facturació del sector va augmentar gairebé 3.000 milions d'euros.