Catalunya creix més que Europa en PIB i ocupació però no en benestar

Un informe de la Cambra recorda que les famílies catalanes suporten més pressió fiscal que la mitjana espanyola

Catalunya, la comunitat autònoma on es fan més concursos en el sector del comerç | iStock Catalunya, la comunitat autònoma on es fan més concursos en el sector del comerç | iStock

L'economia catalana al segle XXI. Balanç i perspectives. Aquest és el nom d'un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona que conclou que el creixement de l'economia catalana en termes de PIB, ocupació, població i dinamisme empresarial supera l'economia dels 12 països fundadors de la zona euro, tot i que aquest comportament no s'ha traduït en una millora del benestar.

Més info: Madrid no aconsegueix fer el 'sorpasso' en PIB a Catalunya

En aquest sentit, l'informe analitza l'evolució de l'economia des del 2000 fins al 2017 i fa un projecció de futur fins al 2030. Una de les causes que expliquen la insuficient millora en el benestar de les persones és que les famílies catalanes suporten una pressió fiscal creixent i superior a la mitjana espanyola i, a més, reben un volum de prestacions i transferències socials per càpita sistemàticament inferior a la mitjana.

Un altre factor que afecta l’evolució de la RFBD (renda familiar bruta disponible) és la intervenció del sector públic. El percentatge que representen els impostos directes i les cotitzacions socials sobre la RFBD de les famílies catalanes mostra una tendència ascendent entre el 2000 i el 2017, i se situa per sobre de la mitjana espanyola.

Malgrat les crisis, una resiliència "extraordinària"

Una altra conclusió és la resiliència "extraordinària" del teixit empresarial català, que ha sortit reforçat després d’haver superat les crisis econòmica, financera i política més importants de la història recent. Durant la presentació de l’informe, el director d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç Barcelona, Joan Ramon Rovira, ha expressat que "malgrat tot", l’impuls empresarial a Catalunya continua sent "formidable". 

Rovira també ha apuntat que aquest informe s’ha focalitzat en tres variables que interactuen entre elles i que “donen la clau” d’un millor creixement: la productivitat, la competitivitat i l’equitat. Tot i això, ha matisat que la productivitat "no va sola", necessita a la competitivitat, i aquesta complementa a l’equitat. El director d’Estudis Econòmics ha afegit que hem de prioritzar el "millor creixement" i el "benestar", per sobre de la quantitat.

Una crida amb "objectius estratègics" 

El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha explicat que els pilars que donen suport a aquesta millora són l’impuls empresarial i la qualitat de l’entorn polític i institucional. De cara al 2030 es farà una “crida” a les forces polítiques per acordar “objectius estratègics” en qüestions fonamentals com la innovació i la formació, dos aspectes clau cap a un model econòmic basat en el coneixement.

Valls ha afegit que s'hauria de fer front a nous reptes, aprofitar oportunitats, i construir un futur en què Catalunya ofereixi “el millor de si mateixa”. 

El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, també ha expressat que l’economia catalana s’ha comportat “globalment bé” en referència a Europa i a l’Estat Espanyol. Guardiola diu que té la "impressió" que la societat catalana "no està extraient el potencial" que té la seva economia. Així doncs, el directiu català ha afirmat que la Cambra és "vehicle" de la representació empresarial i la seva interacció amb l’economia, i que ara és un "instrument" necessari per a les pròximes eleccions municipals

Més informació
Més que una Cambra
Representativitat patronal: PIB, treballadors o associats?
Avui et destaquem
El més llegit